KYK bursu hangi durumlarda kesilir? sorusu burslu okuyan öðrenciler tarafýndan merak konusu oldu. Her yýl binlerce öðrenci KYK bursuna baþvurmaktadýr. Her yýl olduðu gibi bu yýlda ayný oranda artýþ gösteren KYK burslarý 50 TL'lik bir artýþla 550 TL'ye yükseldi. KYK bursu adý altýnda her ay düzenli olarak 4 yýl boyunca verilen para, bazý durumlarda kesiliyor. Parasý yatmayan veya kesintiye uðrayan üniversite öðrencileri KYK bursunun neden kesildiðini araþtýrýyor. Peki KYK bursu hangi durumlarda kesilir?
KYK bursu ile ilgili merak edilenleri bu haberimiz üzerinde derledik. KYK bursu adý altýnda her ay düzenli olarak 4 yýl boyunca verilen ücret bazý sebepler neticesinde kesilecektir. 2019-2020 eðitim öðretim yýlýnda aylýk 550 TL olarak belirlendiði Kredi Yurtlar Kurumu bursu karþýlýksýz verilen bir burs olup kredi gibi mezun olunduktan 2 yýl sonra geri ödemesi baþlamamaktadýr. Buna göre; KYK bursu hangi durumlarda kesilir?
KYK BURSU HANGÝ DURUMLARDA KESÝLÝR?
Bir öðrencinin vefat etmesi neticesinde aylýk düzenli olarak aldýðý KYK bursu varislerine veya ailesine kalmayacak olup vefat ettiði ay itibariyle öðrencilikle iliþiði kesildiði gibi bursu da kesilmektedir.
Bir öðrencinin 4 yýl tamamladýktan sonra mezun olmadýðý durumlarda, okulu 5 veya 6.yýla uzasa da 4. yýl sonunda bursu kesilmektedir. Yani bir öðrencinin alacaðý burs süresi okulun normal süresi ile iliþkilidir. Bir týp öðrencisi en fazla 60 ay burs alýrken 4 yýllýk okuyan bir mühendislik öðrencisi 48 ay almaktadýr.
Eylül 2018’de KYK burs yönetmeliðinde yapýlan deðiþikliðe göre not ortalamasý 4’lük sistemde 2.00’nin altýnda olan öðrencilerin bursu kesilir.
Almakta olduðunuz bursun devam edebilmesi için not ortalamanýzýn ekim ayýndaki YÖKSÝS kayýtlarýnda 2.00 ve üzeri olmasý gerekmektedir. Bursun kesilmesinde yýl sonu ortalamasý dikkate alýnmaktadýr.
Not ortalamasý 100’lük sistemde 53.33’ün altýnda olan öðrencilerin bursu kesilir.
Hazýrlýk sýnýfýnda da sýnýfý geçemeyenlerin bursu kesilir. Bunun yanýnda hazýrlýk sýnýfýný geçseniz dahi yukarýda bahsedilen ortalamalarýn altýnda sýnýfý geçmeniz halinde bursunuz yine kesilir.
Bir öðrencinin disiplin suçu iþlemesi ve bunu tekrarlamasý sonrasýnda okul ile iliþiði kesildiði durumlarda KYK bursu da kesilmektedir.
Bir öðrencinin okulu býrakmasý sonucu KYK bursu kesilmektedir. Örneðin 2 dönem üst üste ders kaydý yaptýrmayan öðrencinin 2. Dönem itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu kesilmektedir.
2 yýl okuduktan sonra baþka bir bölüme geçen ve 2 yýl da orada okuyun öðrencinin mezuniyetine 1 yýl kalsa dahi 4. Yýlýný doldurduðu için öðrenim kredisi ve KYK bursu kesilecektir.
Deðerli arkadaþlar 2015 yýlý sonu itibariyle yayýmlanan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmeliðinde burs verilmeyecek kiþiler baþlýðýndaki “asgari ücret düzeyinde aylýk veya ücretle sürekli bir iþte çalýþan veya gelire sahip olan öðrenciler” ibaresi kaldýrýldý. Yani artýk asgari ücret düzeyinde çalýþan öðrencilerin burslarý kesilmeyecektir. Ancak asgari ücret düzeyinde sigortalý bir iþte çalýþan ve ilk defa burs baþvurusu yapacak öðrencilerin baþvuru sonrasýn sosyal durumlarý göz önüne alýndýðý için burs çýkma olasýlýðý çok azdýr. Ancak burs alan öðrenciler asgari ücret düzeyinde bir iþte çalýþýrsa burslarý kesilmez.
KYK BURSUNU NEDÝR? KÝMLER ALABÝLÝR?
Yüksek öðrenim gören baþarýlý ve ihtiyaç sahibi öðrencilere 5102 sayýlý Yüksek Öðrenim Öðrencilerine Burs/Kredi Verilmesine Ýliþkin Kanun hükümlerine göre karþýlýksýz verilen paradýr.
Ön lisans öðrencileri,
Lisans öðrencileri,
Ýki yýllýk okullardan mezun olup, dört yýllýk okullarýn üçüncü sýnýfýna dikey geçiþ sýnavý ile ara vermeden kayýt yapan öðrenciler, ( intibak veya hazýrlýk sýnýfýnda burs verilmez.
Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öðrencileri,(hazýrlýk sýnýfýnda burs verilmez)
ÖSYM sýnav sonucunda ham puan bazýnda herhangi bir puan türünde ilk 100’e giren öðrenciler,
Kurum Kuruluþ Kanunu gereði, Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenen, kýstaslara göre Amatör milli sporcu olan öðrenciler burstan yararlanabilmektedir.
Yüksek öðrenim gören T.C. vatandaþý öðrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel geliþmelerini kolaylaþtýrmak amacýyla devam ettikleri yüksek öðretim kurumlarýnýn normal öðrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüðü bulunmayan borç paradýr.
Öðrenim kredisi borcu; öðrenciye normal öðrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye Ýstatistik Kurumu Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksindeki artýþlar uygulanarak, hesaplanacak miktarýn ilave edilmesi ile tespit edilir.
BURSTAN YARARLANAMAYACAK OLAN ÖÐRENCÝLER
Kurumdan burs ya da öðrenim kredisi alan öðrenciler,
2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öðrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayýlý Kanunun 2 nci maddesi kapsamýnda yer alan kamu kurum ve kuruluþlarýndan burs almakta olan öðrenciler
- Kurumdan daha önce burs veya öðrenim kredisi almýþ olan öðrenciler,
- Öðretim kurumuna kayýt tarihi itibari ile bir öðretim yýlý kaybý olan öðrenciler,
- Yabancý uyruklu öðrenciler,
- Polis akademisi ile askeri okul öðrencileri,
- Normal öðrenim süresinden fazla ek süre öðrenim gören öðrenciler,
- Yüksek lisans öðrencilerinden hazýrlýk sýnýfýnda öðrenim gören öðrenciler,
- Açýk öðretim ve uzaktan eðitim öðrencileri,
- Gerçeðe aykýrý beyanda bulunan öðrenciler,
- Burs Yönetmeliði hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öðrenciler, burstan yararlanamazlar.