Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen ÖNDER 21. Ýmam Hatipliler Kurultayý'nda ÖNDER Genel Baþkaný Abdullah Ceylan moderatörlüðündeki oturumda konuþan Yýlmaz, yaklaþýk 24 yýldýr ÖNDER camiasýnýn aktif üyesi olduðunu belirterek, 2001 sonu itibarýyla Ýstanbul'daki 21 imam hatip lisesinden 21 öðretmeni arayarak "Önder Öðretmenler Birlikteliðini" oluþturduklarýný anlattý.
Dernekler ile imam hatiplerin et ile týrnak, beden ile ruh gibi bütünleþtiðini ve imam hatip okullarýný derneklerden ayýrt etmenin mümkün olmadýðýný ifade eden Yýlmaz, Ýstanbul Fatih Merkez Ýmam Hatip Lisesi'nin açýlmasýnda Ýlim Yayma Cemiyeti'ndeki gayretli insanlarýn çabalarýnýn unutulmamasý gerektiðini söyledi.
"DERNEKLERÝMÝZÝN AKTÝF ÇALIÞMASI LAZIM""Okullarýmýzýn fiziken yaþatýlmasý, öðrencilerimizin bu okullara devamýnýn saðlanmasý için derneklerimizin aktif çalýþmasý lazým." diyen Yýlmaz, birbirlerini dava bilinciyle destekleyip muhafaza etmeleri gerektiðini dile getirdi.
Yýlmaz, azim ve irade olduðu takdirde engellerin muvaffakiyetin, ve yeni kapýlarýn vesilesi olduðunu vurgulayarak, "Engelleri önümüzü kapatan durum olarak görmemek lazým. Ýmam hatip okullarý, 28 Þubat sürecinde kapatýldýðýnda 'Bir milyon öðrenci, 1000 okul' deniyordu. Bana hayal gibi geliyor, 'Bu nasýl olacak?' diyordum. Þu anda 1 milyonu aþkýn öðrenciyle yoluna devam ediyor." diye konuþtu.
Yýlmaz, imam hatiplerde görev alan yöneticilerin okullarýn idaresi konusunda "gevþeklik gösterdiðini üzülerek ifade ettiðini" belirterek, imkanlarýn bulunduðunu ancak gayret etmeye de ihtiyaç duyulduðunu anlattý.
"ÞU ANDA ÝMAM HATÝP OKULLARI ALTIN DEVRÝNÝ YAÞIYOR"Zirveye çýkmanýn kolay ancak orada kalmanýn zor olduðuna iþaret eden Yýlmaz, "Þu anda imam hatip okullarý, açýk ve net söylüyorum, Allah'a hamdolsun Cumhurbaþkaný'mýzýn, Sayýn Bakanýmýzýn, bakanlarýmýzýn, derneklerimizin, sivil toplumun yani herkesin emeðiyle Cumhurbaþkaný'mýzýn liderliðinde altýn devrini yaþýyor. ÖSYM verilerini paylaþýyorum sizle. Üniversite sýnavýnda son 3 yýlda imam hatip okullarý üniversiteye öðrenci yerleþtirmede genel orta öðretimden daha baþarýlý. 2022'de genel ortaöðretimin üniversiteye öðrenci yerleþtirme oraný yüzde 34, imam hatip liselerinin yüzde 38. 2023'te genel orta öðretimin yerleþtirme oraný yüzde 36, imam hatip liselerinin yüzde 39. 2024'te genel orta öðretimin yüzde 35, imam hatip liselerinin yüzde 38. Bu ne demektir? Ýmam hatip okullarý aslýnda çok ciddi anlamda baþarýlý öðrenciler yetiþtiriyor demektir." deðerlendirmesinde bulundu.
"10 DÝL ÖÐRETÝYORUZ"
Yýlmaz, bu okullardan özellikle son yýllarda iktisadi ve idari birimler, týp fakültesi, saðlýk bilimleri, mühendislik, mimarlýk, hukuk ve ziraat gibi alanlara yöneliþlerin yaþandýðýna deðinerek, "Bu þu demektir, demek ki imam hatip okullarý zirvede, faaliyetler de zirvede." dedi.
Ýmam hatip liselerine iliþkin eleþtirilerin zaman zaman medyada yer aldýðýný anýmsatan Yýlmaz, okullarda istenilen seviyede Arapça öðretilmediðine yönelik söylemleri doðru bulmadýðýný belirtti.
Yýlmaz, saygý duyduðu ünlü bir tarihçinin bu yöndeki eleþtirilerine, imam hatip okullarýyla ilgili söylediklerine asla katýlmadýðýný ve saygý duymadýðýný vurgulayarak, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Defalarca söylemlerinde 'Efendim bunlar imam hatiplerde Arapçayý bile öðretemediler. Þimdi de Anadolu Ýmam Hatip Liseleri oluþturmuþlar, Ýngilizce öðreteceklermiþ. Ýngilizceyi bile öðretemediler.' diye yazýyor. Bugün de bir gazetede yine yazmýþ, haberlere bakarken gözüme takýldý. Yahu bu hocamýz nerede yaþýyor? Deðil Ýngilizce, 10 dil öðretiyoruz. Allah'tan kork, 10 dil. Eðer haziranda Ayasofya Camii'ne gelip orada cuma namazý kýlsaydýn 4 dilde, Japonca, Ýngilizce, Arapça ve Türkçe hutbeyi dinleyerek nasýl öðretildiðini görürdün.
Þimdi Almanca, Fransýzca, Rusça, Çince, Farsça, Japonca, Ýspanyolca ve Ýtalyanca dillerinin öðretildiðini görmeni isteriz. Hatta Ýspanyolca dilinden mezun olup Ýspanyol ve Ýspanyolca bilenlere Türkçe öðretimiyle ilgili henüz üniversite çaðýndayken eser yazmýþ gençlerimiz var. Bunlarý görmesi lazým. Ýnsanlar, deve kuþu gibi baþýný kuma sokup gördüklerine deðil, inandýklarý gibi ve olmasýný istedikleri gibi söylüyorlar. Bütün mesele bu. Efendim, 'Arapça öðretilemiyormuþ, Ýngilizce öðretilemiyormuþ, hatta Arapçayý bile okuyamýyorlarmýþ' gibi imam hatiplerin baþarýsýný hazmedemeyen insanlar var. Þunu net söylüyorum; hiçbir þey deðiþmeyecek. Siz ne kadar hakikatleri bu insanlarýn önüne koysanýz da þunu söyleyecekler; 'Burada ilim yok, fen yok, teknoloji yok, dil yok.' Bunu söyleyenler gidin en yakýn imam hatip okulunu ziyaret edin. Aslýnda nelerin olduðunu göreceksiniz. Gözünüzü kapatýrsanýz güneþin ýþýðýný göremezsiniz. Önce gözünüzü açmanýz lazým."