Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, "Yeni müfredatla getirilen ve öðrenciyi akademik, zihinsel, sosyal, duygusal, duyuþsal, fiziksel ve ahlaki açýdan bir bütün olarak gören bütüncül eðitim yaklaþýmý modeli kapsamýnda ebeveynlere de eðitim verilecek. Hayat Boyu Öðrenme Genel Müdürlüðü, çocuklarýn bütüncül geliþiminde ailenin en önemli etkenlerden biri olduðunu gösteren araþtýrma sonuçlarýndan hareketle halk eðitimi merkezlerindeki Aile Okullarý kapsamýna, 'Maarif Modeli Ebeveyn Okulu' kurs programýný da dahil etti. Öðrenci velilerinin katýlabileceði kurslarýn programý, 'Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli', 'Türk sosyal hayatýnda aile', 'ailece nitelikli zaman', 'ailede kültürel zenginlik', 'çocuðun baþarýsýnda aile', 'sosyal etkinliklere katýlýmýn ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi', 'hane içi dijital eðitim' ve 'akran ve arkadaþlýk iliþkileri' olmak üzere 8 konudan oluþuyor" denildi.
'KURSLAR, MAARÝF MODELÝ FORMATÖRLERÝNCE VERÝLECEK'
MEB'e baðlý halk eðitimi merkezlerinde, yüz yüze uygulanacak ve ücretsiz düzenlenecek kurslarýn, 32 ders saati olarak planlandýðý belirtilerek, "Kurslar, Maarif Modeli formatörleri tarafýndan verilecek. Kurslar için alan uzmanlarýnca çocuklarýn biliþsel, fiziksel, sosyal ve duygusal iyi olma durumunu ve sosyal yönlerini geliþtirecek; doðal ortamda, aileleriyle, arkadaþlarýyla uyum içinde nitelikli zaman geçirmelerini saðlayacak oyun ve etkinlikler hazýrlandý. Velilerin öneri niteliðindeki bu etkinlikleri kursun ardýndan çocuklarýyla da gerçekleþtirmesi beklenecek. Kurslarda, bakanlýkça okul ile aile iþ birliðini güçlendirmek amacýyla çekilen 'Ailem' dizisinden de bölümler izletilecek. Kurslara katýlmak isteyen tüm öðrenci velileri, 'e-yaygin.meb.gov.tr' üzerinden ya da þahsen baþvuru yapabilecek" ifadelerine yer verildi.
'Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli' konulu derslerde modelin felsefesi hakkýnda bilgilerin aktarýlacaðý, yeni öðretim programlarýnýn beceriler çerçevesine yönelik yapýsý ile velilerin rolünün anlatýlacaðý kaydedildi. Ayrýca,modelin eylemlerden deðerlere, deðerlerden erdemli insana, erdemli insandan nihai hedef olan yaþanabilir çevrede, aile ve toplum ile huzurlu insana ulaþmayý amaçlayan yapýsýnýn aktarýlacaðý vurgulandý. Kurslarda, çocuðun akademik baþarýlarý, sosyal ve duygusal becerilerden oluþan bütüncül geliþiminde ailenin rolüne iliþkin bilgiler de aktarýlacaðý, modelin uygulanmasýnda veliye düþen görev ve sorumluluklarýn detaylandýrýlacaðý aktarýldý.
'DÝJÝTAL BAÐIMLILIÐI ÖNLEME YOLLARI ANLATILACAK'
Açýklamada, "'Türk sosyal hayatýnda aile' baþlýklý derslerde toplumsal bir kurum olarak aile, tarihsel süreçte Türk aile yapýsý, Türk aile yapýsýndaki deðiþim ve dönüþüm, Türk aile yapýsýnýn karþýlaþtýðý güncel sorunlar, mahalle kültürü ve komþuluk iliþkileri aktarýlacak. 'Ailece nitelikli zaman' baþlýklý derslerde çocukla nitelikli zaman geçirmek, oyunun aile içi iletiþimdeki yeri, oyunun çocuk geliþimine etkisi ile oyun ve etkinlikler anlatýlacak. 'Ailede kültürel zenginlik' baþlýklý derslerde kitap okuma alýþkanlýðý kazandýrmada, çocuklarýn kültürel ve sanatsal yönlerini güçlendirmede ailenin görev ve sorumluluklarý ile kültürel ve sanatsal faaliyetlere katýlýmýn önemine iliþkin içerikler sunulacak. 'Çocuðun baþarýsýnda aile' baþlýklý derslerde rol model olarak aile tiplerine vurgu yapýlacak. 'Sosyal ekinliklere katýlýmýn ve çevre bilincinin aile ve çocuk üzerindeki etkisi' baþlýklý derslerdeki baþlýklar ise örneklerle anlatýlacak. 'Hane içi dijital eðitim' baþlýklý derslerde ailelere bilinçli ve güvenli teknoloji kullanýmýndaki rolleri anlatýlacak. Dijital ortamlarýn çocuklar üzerindeki etkileri ile dijital baðýmlýlýk ve baðýmlýlýðý önleme yollarýna iliþkin bilgiler verilecek. 'Akran ve arkadaþlýk iliþkileri' konulu derslerde akran gruplarýnýn olumlu ve olumsuz iþlevleri, akran iliþkilerini iyileþtirme ve geliþtirme yollarý ile özel eðitime ihtiyaç duyan çocuklarýn velilerine yönelik eðitimler verilecek" denildi.