MEB'den ''MEBÝ'' platformu geliyor
ABONE OL

MEB, Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli kapsamýnda hazýrlanan yeni müfredatla, sýnýflarda farklý yeteneklere ve ilgilere sahip öðrencilere yönelik "zenginleþtirilmiþ" ve "destekleyici" eðitimlerin sunulacaðý "farklýlaþtýrýlmýþ eðitim" yaklaþýmý benimsendi. Yine yeni müfredatla getirilen "beceri temelli" eðitime geçiþin kolaylaþtýrýlmasý için eðitimde yapay zeka teknolojilerine aðýrlýk verildi ve Eðitim Biliþim Aðý'ndaki (EBA) içerikler zenginleþtirildi.

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, Bakanlýk, "dijitalleþme" mesaisini artýrarak yenilikçi, esnek, YKS'ye hazýrlýk sürecini destekleyecek ve öðrenme süreçlerini tamamen kiþiselleþtirilebildiði bireysel öðrenme platformu MEBÝ'yi lise öðrencilerinin hizmetine sunmaya hazýrlanýyor.

Eðitimde fýrsat eþitliðini saðlama hedefiyle tasarlanmýþ platformun eriþime açýlmasýyla ortaöðretim kademesindeki tüm öðrencilere bulunduklarý yer ve koþullardan baðýmsýz eþit eðitim imkanlarýnýn sunulmasý amaçlanýyor.

Ayrýca MEBÝ'nin dijital kaynaklarý ve interaktif materyalleri, öðrencilerin derslerini pekiþtirmelerine, konu tekrarlarýný istedikleri zaman yapabilmelerine ve öðrenme sürecine aktif katýlýmlarýna da imkan saðlýyor.

- YAPAY ZEKA, ÖÐRENCÝNÝN ÇALIÞMA PLANINI OLUÞTURABÝLECEK VE ÖNERÝLER GETÝREBÝLECEK

MEBÝ'de öðrenciler için geniþ bir video havuzu ve soru bankasý, konu özetleri, rehberlik videolarý ve interaktif testler yer alacak.

Buna göre platformda 1036 ders anlatým videosu, 17 bin 97 dakikadan oluþan videolu içerik, 1036 konu özeti ve 61 bin 361 soru bulunacak. Platforma, yeni müfredatýn uygulandýðý 9. sýnýf ders içeriklerinin yýllýk plana uygun olarak yüklenmesiyle sürekli güncellenmesi saðlanacak.

Bireysel öðrenme platformu MEBÝ kapsamýndaki konu anlatým videolarý ile öðrenciler öðrendiklerini pekiþtirebilmelerinin yaný sýra konu özetlerindeki anahtar bilgilerle de öðrenme sürecini kolaylaþtýrýlacak.

Yapay zekanýn etkin kullanýlacaðý platformda, sistem öðrencilerin öðrenme izlerini takip ederek süreç içerisinde öðrenciye geri dönüþlerde bulunarak çalýþma planýný yeniden þekillendirmelerine yardýmcý oluyor.

Tüm sorularýn videolu çözümlerinin yer alacaðý MEBÝ'de öðrenciler anýnda videolu çözümlere ulaþarak verimli ve disiplinli bir çalýþma süreci geçirecek. Platformda ayrýca öðrenciye sistemdeki çalýþma verilerinden oluþan ayrýntýlý raporlar sunularak dinamik þekilde geliþimleri gösterilecek.

- TAM ÖÐRENME YAKLAÞIMI MERKEZLÝ PLATFORM

MEB'in hazýrladýðý platform, öðrencilerin kendi hýzlarýnda yeni bilgi ve beceriler öðrenmelerine olanak tanýyan tam öðrenme yaklaþýmýný merkeze alarak tasarlandý.

Bu kapsamda MEBÝ, öðrenilmesi gereken bilgileri öðrenme çýktýlarýna bölerek, her öðrencinin bu çýktýlarý tam anlamýyla kazanmalarýný hedefliyor. Tam öðrenme yaklaþýmýyla öðrenciler tekrar edilmesi veya eksik öðrenmesi gerçekleþen konular hakkýnda bilgi sahibi olarak uygulama tarafýndan yapýlan geri bildirimlerle ya bir sonraki konuya geçiþ yapacak ya da önceki konuya dair eksikliklerini tamamlayacak.

Ayrýca platformun içindeki içerikler animasyon ve simülasyon destekli anlatýmla güçlendirilerek öðrencilerin öðrenmelerini kalýcý hale getirmesi saðlanacak.

- 6 MODÜLDEN OLUÞUYOR

MEBÝ, "YKS Hazýrlýk", "Okul Dersleri", "Deneme/Yazýlýya Hazýrlanýyorum", "Çalýþma Planý", "Raporlama" ve "Rehberlik" olmak üzere 6 modülden oluþacak.

"YKS Hazýrlýk" modülü içerisindeki TYT, AYT ve YDT paketleri olarak sýnýflandýrýlan kýsýmlarda öðrenciler, hazýr bulunuþluk testi, deðerlendirme testi, konu anlatým videosu, konu özeti, çözümlü örnek soru ve çözümlü çýkmýþ sorularý inceleyebilecek. Ayrýca bir önceki yýlýn YKS verileri baz alýnarak hazýrlanan bölümde öðrenci sýnav sürecinde yaptýðý deneme sýnavlarýnýn puan ve sýralamalarýný gerçeðe yakýn þekilde öðrenebilecek.

"Okul Dersleri" modülünde öðrenciler yeni müfredata uygun ders paketlerine ulaþabilecek.

"Deneme/Yazýlýya Hazýrlanýyorum" modülünde YKS'ye yönelik Türkiye geneli denemeler yer alacak. Öðrenciler istediklerinde platform üzerinden ülke genelinde 2025 Haziran ayýna kadar yapýlacak 10 TYT, 6 AYT ve 6 YDT denemesine katýlabilecek.

"Çalýþma Planý" modülünde öðrenci kendi haftalýk ders çalýþma planýný oluþturarak YKS hazýrlýk sürecini bu modül sayesinde daha sistemli ve disiplinli bir þekilde geçirebilecek.

Öðrenciler "Raporlama" modülünde "YKS Hazýrlýk" ve "Okul Dersleri" bölümlerine ait içeriklerin tamamlanma durumunu görebilecek. TYT, AYT ve YDT deneme sýnavlarýnýn ders bazýnda geliþim raporlarýn da öðrencilere sunulacaðý modülde ayrýca ders bazýnda analizler yapýlarak geliþim tablolarý da oluþturulacak.

Son olarak "Rehberlik" modülünde ise YKS hazýrlýk sürecinde aranýlan motivasyona, psikolojik desteðe ve bilgilere ulaþýlabilecek. Öðrenciler, bu modül üzerinden derslere olan motivasyonu artýrmak için neler yapýlacaðý hakkýnda bilgi edinebilecek.

- ÖÐRENCÝLERÝN PLATFORMDAKÝ EN YAKIN ARKADAÞI KANKA OLACAK

Bakanlýk, öðrencilerin platformda öðrencilere kolaylýk saðlamasý için KANKA adýný verdiði yapay zeka destekli sanal asistan hizmetini de MEBÝ'ye ekledi. Bu kapsamda öðrenciler, ihtiyaç duyduklarý içerikleri sistem içerisinde aramak yerine vakit kaybetmeden KANKA'ya sorarak istedikleri sonuçlara hýzlýca eriþebilecek.

Ayrýca MEBÝ, mobil uygulamasýyla da öðrencileri her yerde destekleyebilecek. Mobil uygulama ile öðrenciler, öðrenme deneyimlerini istedikleri zaman devam ettirebilecek.