MEB'den yarýyýl tatilinde bir ilk
ABONE OL

Ýlk ve ortaöðretim kurumlarýndaki yaklaþýk 19 milyon öðrenci, 20 Ocak'ta 2022-2023 eðitim-öðretim yýlý ilk yarýyýl tatilini yapmak üzere karne alacak.

Milli Eðitim Bakaný Mahmut Özer'in talimatýyla ilk kez geçen yýl yaz tatilinde açýlan "yaz okullarý", velilerden gelen yoðun talep üzerine Bakanlýðý harekete geçirdi. Bakanlýk, 2 haftalýk yarýyýl tatilinde de yaz okulu kapsamýný geniþleterek tüm kurslarý açma kararý aldý. Bu kapsamda bu yýl ilk kez "kýþ" döneminde de uygulanacak ücretsiz kurslar, 21 Ocak'ta baþlayacak ve 5 Þubat Pazar gününe kadar devam edecek.

- ÖÐRENCÝLER, ÝKÝ HAFTADA TOPLAM 40 SAAT KURS ALABÝLECEK

Matematik ve Ýngilizce derslerinde açýlacak kurslarda, 4. sýnýftan 12. sýnýfa kadar olan öðrenciler için belirlenecek 5 grupta etkinlik yapýlacak. Bir öðrenci bu kurslarýn her ikisine de baþvurabilecek.

Öðrenciler bir dersten günlük 2, haftada 10, toplam 20 saatlik programlara katýlacak. Ýki kursa katýlan öðrenci, iki haftada toplam 40 saat ders almýþ olacak.

Bilim ve Sanat Merkezleri (BÝLSEM) destekleme ve yetiþtirme kurslarýnda ise bilim ve sanat alanlarýnda her bir atölye programý, günlük en fazla 4 saat olmak üzere toplam 16 saat olarak planlanacak. Bir öðrenci, en fazla iki farklý atölye veya ders grubundan BÝLSEM destekleme ve yetiþtirme kursuna devam edebilecek, haftalýk 16, toplam 32 saat atölyelere katýlabilecek.

Öðrenciler ve öðretmenler, bulunduklarý illerde açýlan kurslardan yararlanabilecek.

- YARIYIL TATÝLÝNE ÖZEL DÝJÝTAL MATERYALLER HAZIR

Temel Eðitim Genel Müdürlüðü bünyesinde yarýyýl tatilinde açýlacak Ýngilizce ve matematik kurslarý için dijital ortamda yayýmlanmak üzere öðrenci etkinlik materyalleri de hazýrlandý.

Ýlköðretim düzeyinde 4. sýnýftan 8. sýnýfa kadar matematik ve Ýngilizce derslerine ait taslak çerçeve programý oluþturuldu.

Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademeleri için yarýyýl tatiline özel 5 ayrý dijital materyal de ilk kez öðrencilerin kullanýma sunulacak. Matematik dersleri için "Matematik ile Eðlenceli Kýþ", Ýngilizce dersleri için "Winter Fun with English" olmak üzere dijital ortamdaki 2 yeni dergi hazýrlandý.

Ayrýca okul öncesi, ilkokul ve ortaokul olmak üzere 3 ayrý kademedeki öðrencilere yönelik güncel bilgilerin, eðlenceli etkileþimli içeriklerin yer aldýðý 3 ayrý Bilim Sanat Dergisi de dijital ortamda ilk kez hazýrlandý.

Bakanlýk, yeni dijital eðitim materyallerini, karnelerin verileceði 20 Ocak Cuma itibarýyla resmi internet sitesinden tüm öðrencilerin kullanýmýna sunacak.

Kurslarda kullanýlacak materyaller, her seviyedeki öðrencinin geliþimi gözetilerek hem öðretici hem de keyifli vakit geçirmesini saðlayacak þekilde tasarlandý. Yeni yaklaþýmlarýn kullanýldýðý programda, eðlenceli ve günlük yaþamla iliþkili, yaparak-yaþayarak öðrenme sürecini kapsayan ve öðrencilerin ihtiyaçlarýna göre farklýlaþtýrýlmýþ ve zenginleþtirilmiþ içerikler yer aldý.

Bakanlýk ayrýca ilköðretim düzeyinde öðrencilerin hem matematik hem de Ýngilizce kurslarýnda çok yönlü geliþimlerinin saðlanmasý amacýyla videolar ve etkileþimli içerikler hazýrladý.

Bilgi ve becerilerin aktif kullanýmýný içeren etkinliklere de yer verilen programda, öðrencilerin bir sonraki döneme dinlenerek, eðlenerek ve öðrendiklerini tekrar ederek hazýrlanmalarý hedeflendi.

- LÝSELERDE ÞÝFRE BÝLÝM VE VERÝ ANALÝZÝ ETKÝNLÝKLERÝ

MEB, yarýyýl tatilinde düzenlenecek lise kademesine yönelik kurslarda, yenilikçi yaklaþýmlar içeren yeni matematik programýný da ilk kez hazýrladý. Programda, öðrencilerin þifre bilimden veri analizine, geometri dünyasýnýn keþfinden küresel problemler karþýsýnda çözüm yollarý üretebilecekleri etkinliklere kadar çeþitli alanlara yer verildi.

Bu kapsamda kurslarda öðrenciler, þifre biliminin temellerini öðrenecekleri etkinliklerle kendi þifre algoritmalarýný oluþturacak. "Verilerin serüveni" baþlýklý etkinliklerde ise öðrencilerin veriyi toplayýp analiz edecekleri ve çýkarýmda bulunacaklarý içerikler hazýrlandý.

MEB'in yenilikçi yaklaþýmýyla gerçekleþtirilecek matematik programý ile öðrencilerin matematiðin gerçek yaþamda nasýl kullanýldýðýnýn detaylarýna ulaþmasý ve kendi projelerini oluþturmasý bekleniyor.

Yeni hazýrlanan programa uygun þekilde öðretmen el rehberleri de hazýrladý.

Bakanlýk ayrýca kurslarda uygulanacak yeni matematik dersi programýnýn uygulanmasý için yeni materyalleri internet sitesinden yayýmladý.

- BÝLSEM'LERDE 55 FARKLI ATÖLYE KURULACAK

BÝLSEM'lerdeki bilim ve sanat kurslarý, 2 ve 12. sýnýf aralýðýndaki tüm öðrencilere açýk olacak. Bu kurs programýnda öðrenciler, 16 saatlik atölye programlarýndan yararlanabilecek.

Bu kapsamda, robotik, yapay zeka, yazýlým geliþtirme, havacýlýk ve uzay, yenilenebilir enerji, bilimsel araþtýrma teknikleri, akýl oyunlarý gibi alanlarda 55 farklý atölye, Türkiye'nin farklý bölgelerinde öðrencilerle buluþturulacak.

Öðrenciler için 23 Ocak-3 Þubat 2023'te yarýyýl tatili, 17-20 Nisan 2023'te ise ikinci ara tatil dönemi olacak. Eðitim öðretim dönemi, 16 Haziran 2023'te sona erecek.