Merak edilen sorular cevap buldu! Ýþte 5 soruda özel okul ücretleri
ABONE OL

AA muhabiri, 5 Aðustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayýmlanan MEB Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliði'ndeki deðiþiklikler ve mevcut mevzuat hükümleri kapsamýnda, özel okullarda gelecek eðitim-öðretim yýlýnda yapýlabilecek ücret artýþlarýna iliþkin detaylarý 5 soruda derledi.

1- Gelecek yýl, özel okula baþlamýþ bir öðrencinin ücret artýþý en fazla yüzde kaç olacak?

Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliði'ne göre, özel okullarda ara sýnýflarýn eðitim ücreti belirlenirken bir önceki yýl ilan edilen ücret, okulda devam eden öðrencilerin eðitim ücreti belirlenirken ise öðrenci kayýt sözleþmesinde belirlenen ücret dikkate alýnacak ve bu ücretlere[(bir önceki yýlýn ortalama yurt içi ÜFE+bir önceki yýlýn ortalama TÜFE)/2]+5 oranýndan fazla artýþ yapýlamayacak.

Bu formüle göre yapýlan hesaplamalara göre, özel okullarýn, gelecek yýlki eðitim öðretim ücretlerini ara sýnýflardaki öðrenciler için en fazla yüzde 56,89 oranýnda artýþ yapabileceði öngörülüyor.

2- Özel okullara yeni baþlayacak öðrencilerin ücretleri nasýl belirleniyor?

Özel okullar, öðrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacaklarý Bakanlýkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasýnda yayýmlanan özel sözleþmelerinde saðlayacaklarýný belirttikleri eðitim ve öðretim imkanlarýna, geliþmelerine imkan verecek yatýrým ve hizmetler ile diðer iþletme giderlerine göre tespit ediyor.

Dolayýsýyla 1,5 ve 9. sýnýflara baþlayacak öðrencilerin ücretleri, veli ile okul arasýndaki sözleþme hükümlerine göre belirlenecek.

3- Özel okul ücretleri ne zaman ilan ediliyor?

Özel Öðretim Kurumlarý Kanunu'na göre, öðrenim ücreti ve diðer ücretler, kurumlarca her sene belirlenerek ocak ayýndan itibaren en geç mayýs ayýnýn sonuna kadar ilan ediliyor.

4- Özel okullar yemek ve kýyafet gibi ücretleri ne zaman ilan ediyor?

Mevzuata göre, özel okullar, öðrenci veya kursiyerlerden; yemek, kahvaltý, servis, pansiyon, yatakhane, kitap-kýrtasiye, kýyafet, etüt ve benzeri hizmetler karþýlýðýnda alacaklarý ücretleri mayýs ayýnýn sonuna kadar ayrýca tespit ediyor.

Bu hizmetlerden, talep eden veliler faydalanýyor.

5- Özel okullar ara sýnýflar için mevzuatta belirlenen oranýn üzerinde bir fiyat uygulayabilir mi?

Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliði'ne göre kurumlar ücret ilanlarýný, Millî Eðitim Bakanlýðýnýn Biliþim Sistemleri (MEBBÝS) programýna iþleyerek alýnan çýktýnýn bir örneðinin süresi içinde doðrudan baðlý bulunduklarý milli eðitim müdürlüðüne veriyor ve belirtilen süre sonuna kadar kurumda velilerin görebilecekleri bir yere asýyor.

Dolayýsýyla özel okullar mevzuattaki formülle belirlenen ücret artýþýnýn üzerinde bir artýþ yapamýyor. Mayýs ayýndan sonra açýlan kurumlar ise bu iþlemi kurum açma izni aldýklarý tarihten itibaren bir ay içinde yapýyor.

Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altýnda bir ücretle de kayýt yapabiliyor ancak, ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemiyor.

Süresi içinde ücret ilaný yapmayan kurumlar bir önceki yýlýn ücretini alýyor.

  • özel okul ücretleri
  • MEB Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliði