MÝA baþvurularý haziran ayýnda baþlýyor
ABONE OL

Milli Ýstihbarat Akademisi (MÝA) Baþkaný Köse, medya kuruluþlarýnýn Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek Akademinin çalýþmalarýný ve hedeflerini anlattý.

Türkiye'nin istihbarat alanýnda köklü bir geçmiþe ve güçlü bir birikime sahip olduðunu vurgulayan Köse, MÝA'nýn kurulmasýyla birlikte, istihbaratýn ve güvenlik çalýþmalarýnýn akademik perspektifle ele alýnacaðýný söyledi.

Köse, Türkiye'nin istihbarat alanýndaki güçlü birikiminin akademik anlamda tartýþýlmasýnýn ve kavramsallaþtýrýlmasýnýn önemli olduðunu kaydetti.

Ýstihbarat çalýþmalarýnýn bilimsel bir araþtýrma alaný olarak tüm dünyada ele alýndýðýný belirten Köse, þöyle konuþtu:

"Üniversiteler, düþünce kuruluþlarý istihbarat çalýþmalarý alanýnda ürettikleri yayýnlarda yeni kavramlar, teoriler ve yöntemler ortaya koyabiliyor. Artýk Türkiye'nin de bilimsel anlamda kendi kavramlarýnýn, teorilerinin ve yöntemlerinin ortaya konulmasý, istihbarat çalýþmalarýna iliþkin yaklaþýmýnýn doktrine edilmesi önem taþýyor. Bu alanda akademik çalýþmalarla bilimsel bilgi üretmek, Türkiye'nin istihbarat birikiminin kýymetlendirilmesinde ve gelecek vizyonunun oluþmasýnda önemli rol oynayacaktýr."

- "BÝLGÝ ÜRETEN BÝR ÝSTÝHBARAT TOPLULUÐU OLUÞTURMAYI HEDEFLÝYORUZ"

MÝA Baþkaný Köse, Akademinin istihbarat çalýþmalarý alanýnda iddialý olduðunu belirterek, "Türkiye'de istihbarat konusunda çalýþan ve bilgi üreten akademisyen, uzman ve ilgili kiþilerden oluþan bir istihbarat topluluðu oluþturmayý hedefliyoruz. Bu topluluk aslýnda istihbarat konusuna kafa yoran, istihbaratý farklý bilimsel disiplinlerden ele alan kiþilerin etkileþebildiði bir ortamýn yaratýlmasýyla mümkün olacak." dedi.

Köse, MÝA olarak düzenleyecekleri çalýþtaylar, sempozyumlar, bilimsel etkinlikler ve araþtýrma projeleri ile istihbarat alanýnda çalýþan kiþiler arasýnda að oluþturacaklarýný belirterek, "Ýstihbarat topluluðunun Türkiye'de yeni bir sinerji yaratacaðýný ve bu alanda yeni çalýþmalar ve yeni fikirlere kapý açacaðýný düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

- MÝA BÜNYESÝNDE ÝKÝ ENSTÝTÜ KURULDU

Akademi bünyesinde iki enstitü kurduklarýný söyleyen Köse, bu enstitülerde önümüzdeki dönem açacaklarý lisansüstü programlara öðrenci baþvurularýný yakýn zamanda baþlatacaklarýný ifade etti.

Köse, þöyle devam etti:

"Ýlk aþamada Ýstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü bünyesinde 4 yüksek lisans programý açmayý planlýyoruz. Ýstihbarat Çalýþmalarý ve Güvenlik Çalýþmalarý'nýn yaný sýra Bölge Araþtýrmalarý Ana Bilim Dalý altýnda Afrika Çalýþmalarý ile Rusya ve Afrika Çalýþmalarý programlarýný açacaðýz. Çünkü bölge araþtýrmalarý MÝA'nýn vizyonunda önemli bir yer tutuyor. Ýlerleyen dönemlerde bu bölümlere yenilerini ekleyeceðiz. Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açýlacak iki program olan Bilgisayar Mühendisliði ile Elektrik-Elektronik Mühendisliði programlarýnda öðrenciler siber güvenlik, veri bilimi, yapay zeka, kriptoloji, uydu ve uzay sistemleri gibi alanlarda eðitim görecekler. Bu alanlarý tespit ederken Türkiye'nin stratejik önceliklerini göz önünde bulundurduk. MÝA'dan mezun olan öðrencilerin, Türkiye'nin stratejik vizyonuna da katký sunmasýný planlýyoruz."

- TÜRKÝYE'NÝN STRATEJÝK ÖNCELÝKLERÝ DOÐRULTUSUNDA ARAÞTIRMALAR YAPILACAK

MÝA'nýn faaliyetlerinin odak noktasýnýn Türkiye'nin stratejik öncelikleri doðrultusunda bilimsel araþtýrma faaliyetleri yürütmek olduðunu ifade eden Köse, yüksek lisans ve doktora yapan öðrencilerin de bu araþtýrma projelerinde görev alacaklarýný vurguladý.

Köse, öðrencilerin sadece ders almak ya da tez yazmakla sýnýrlý kalmayacaðýný belirterek, "MÝA bünyesinde yürütülen bilimsel araþtýrma projelerinde de çeþitli aþamalarda görev alabilecekler. Öðrenciler hem öðrenecekler hem deneyim kazanacaklar hem de bilimsel üretime katký sunacaklar. MÝA olarak ayný zamanda diðer üniversiteler ile ve oradaki akademisyenlerle de bilimsel faaliyetleri yoðun biçimde yürüteceðiz." dedi.

- DÝL OKULU'NDA KRÝTÝK DÝLLERDE EÐÝTÝM VERÝLECEK

MÝA bünyesinde, Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu kritik dillerde eðitim vermek üzere bir Dil Okulu kurulacaðýný belirten Köse, okulun Çince, Rusça, Arapça, Farsça, Ýbranice, Ermenice, Yunanca ve ihtiyaç duyulan diðer dilleri de kapsayacaðýný ve yabancý dil eðitiminde öðrenci odaklý yeni metodolojiler kullanacaðýný kaydetti.

Köse, MÝA bünyesinde kurulacak Analiz Okulu kapsamýnda istihbarat, savunma ve siber güvenlik alanlarýnda sertifika programlarýnýn düzenleneceðini, eleþtirel düþünce ve analitik yazým konusunda Türkiye'deki kurumlarýn ihtiyaçlarýnýn karþýlanacaðýný belirtti.

Köse, MÝA lisansüstü programlarýna baþvuru koþullarý ve kontenjanlarýn detaylý biçimde mayýs ayýnýn son haftasýnda resmi internet sitesi "mia.edu.tr" üzerinden duyurulacaðýný, haziran ayýnýn ilk yarýsýnda baþvurularý almayý hedeflediklerini söyledi.

  • Milli Ýstihbarat Akademisi
  • baþvuru
  • haziran