ÖSYM Baþkaný Ersoy'dan ''YKS''de gürültü uyarýsý: Göstereceðimiz duyarlýlýk çok önemli
ABONE OL

Ersoy, Ýletiþim Platformunca düzenlenen "Ýletiþim Buluþmalarý" programýnda basýn mensuplarýyla bir araya geldi.

ÖSYM'nin 50. kuruluþ yýlýný kutladýðýný dile getiren Ersoy, "Bu sene, 13 milyon dolayýnda aday için 60'a yakýn sýnav yapýyoruz. Dünyada bu kapsamda yüksek güvenlikli þekilde bu çeþitlilikte sýnav ve yerleþtirme yapan baþka bir kurum yok. Dünyada güvenlik ölçeðinde bir numaralý kuruluþuz." diye konuþtu.

YKS baþvurularýna iliþkin bilgiler veren Ersoy, "8 Haziran Cumartesi 10.15'te baþlayacak Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 120 bin 878, 9 Haziran Pazar 10.15'te baþlayacak Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 ve ayný gün saat 15.45'te gerçekleþecek son oturum Yabancý Dil Testi'ne (YDT) ise 233 bin 389 aday katýlacak. YKS oturumlarý için bu sene 5,5 milyona yakýn soru kitapçýðý basýldý. Bu kadar geniþ kapsamlý sýnav, devasa süreçleri gerektiriyor." bilgilerini verdi.

YKS'de engelli adaylara yönelik Ersoy, "TYT'ye toplam 12 bin 848, AYT'ye 8 bin 334, YDT'ye ise 1032 engelli aday katýlacak. TYT oturumunda 1911 okuyucu-iþaretleyici, AYT'de 1140 okuyucu-iþaretleyici, YDT'de ise 76 okuyucu-iþaretleyici görev alacak." diye konuþtu.

Sýnav güvenlik önlemlerine iliþkin sorularý yanýtlayan Ersoy, soru kitapçýklarýnýn Faraday kafesi ile kaplý ve sinyal karýþtýrýcý jammer sistemiyle korunan kapalý matbaa merkezinde basýldýðýný ve buradaki görevlilerin YKS sonuna kadar 40 gün süresince dýþarý çýkamadýðýný hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bu merkezde, günde 200 bin soru kitapçýðý basýlabiliyor. Soru kitapçýklarýmýzýn ve sýnav evraklarýmýzýn nakil araçlarýyla takibini elektromekanik kilitlerle kilitliyoruz. Bu kilitler, sýnav sabahý Ankara'dan açýlýyor. Dijital baský teknolojileri itibarýyla dünyada ilk 3'te olan bir kurumuz. ÖSYM Türkiye'nin birikimini ve yarýnlarýný inþa eden kurum. Bizim sorularýmýz bir standart ortaya koymuþtur. Toplum nezdinde de güvenilirliði en yüksek olan kurumlardandýr."

Bayram Ali Ersoy, bu yýl yapýlan düzenlemeyle ek süreden faydalanma hakký olmayan okuyucu veya iþaretleyici yardýmý alan engelli adaylarýn tamamýna 30 dakika ek süre verilmesinin kararlaþtýrýldýðýný hatýrlattý.

- "ELEKTRONÝK SINAVLARIN SAYISINI ARTIRMAK ÝSTÝYORUZ"

Türkiye'de elektronik sýnavlarýn sayýsýný ve kapasitesini artýrmayý hedeflediklerini bildiren Ersoy, "Türkiye'de e-sýnavlarla adaylara farklý alternatifler sunmak istiyoruz. Bunun en büyük getirisi maliyetin düþürülmesi ve ilerleyen süreçlerde kapalý matbaanýn 40 günlerden 5 günlere kadar düþürülmesi olacak." dedi.

- "STRESSÝZ, GÜRÜLTÜSÜZ VE TRAFÝKSÝZ BÝR ORTAM HAZIRLANMASI ÖNEMLÝ"

ÖSYM Baþkaný Ersoy, YKS öncesi ilgili pek çok kurumla toplantýlar yaptýklarýný ve gerekli önlemlerin alýnmasý konusunda çalýþmalar yürüttüklerini bildirdi.

"Öðrencilerin sýnava gireceði okullarýn çevresinde gürültü yapýlmamasý konusunda toplum olarak hassas davranýlmasý" uyarýsýnda bulunan Ersoy, uygulama yapýlacak okullarýn çevresinde adaylarý olumsuz etkileyecek durumlardan kaçýnýlmasýný, özellikle gürültü çýkartacak çalýþmalar yapýlmamasýný istedi.

Bu noktada ilgili kurumlara bilgilendirme yapýldýðýný aktaran Ersoy, þöyle konuþtu:

"Sýnav binalarýnda uygun koþullarýn saðlanmasý ve etrafýnýn gürültüden yalýtýlmasý önemli. Sýnav binalarýnýn etrafýnda herhangi bir çalýþma veya etkinlik yapýlmamasý, pazar kurulmamasý, inþaatlarýn ve yol çalýþmalarýnýn durdurulmasý ve gerekli diðer tedbirlerin alýnmasý konusunda tüm ilgili kurumlarla resmi yazýþmalarýmýzý yaptýk. Gerekli önlemlerin alýnmasý için ilgili pek çok kurumla toplantýlar yaptýk.

Bunun için valilikler, belediyeler, milli eðitim müdürlükleri ve emniyet müdürlükleri ile sürekli koordinasyon halinde pazar günü akþamýna kadar çalýþmalarýmýz sürecek. Trafik akýþýnýn da emniyetli þekilde saðlanmasý ve toplu ulaþým imkanlarýnýn artýrýlmasý konusuna da iþaret ettik. Adaylarýmýz için stressiz, gürültüsüz ve trafiksiz bir ortam hazýrlanmasý önemli. Toplumsal olarak bu konuda hep birlikte göstereceðimiz duyarlýlýk çok önemli."

- FENERBAHÇE OLAÐAN SEÇÝMLÝ GENEL KURULU

Ýstanbul'da YKS ile ayný tarihe denk gelen Fenerbahçe Kulübü Olaðan Seçimli Genel Kurul toplantýsýna iliþkin soru üzerine Ersoy, þu bilgileri verdi:

"Kadýköy'de 49 okulda sýnav yapýyoruz, Fenerbahçe Kulübü Genel Kurulunun yapýlacaðý yere yakýn 3 okulumuz var, diðerleri uzak. Üyelerin Kadýköy'e giderken oluþturabileceði trafik yoðunluðunu ve gürültüyü düþündük. Bu konuda alýnabilecek tedbirler konusunda Fenerbahçe Kulübü Baþkaný Ali Koç ile görüþtük. Ali Koç, 'Biz bu konuda çok duyarlýyýz." dedi ve bütün üyelere gerekli hatýrlatmalarý yapacaklarýný söyledi."

ÖSYM Baþkaný Ersoy, adaylarýn sýnavdan önce sýnava girecekleri binalarý görmelerini ve sýnavdan bir saat önce sýnav yerlerinde hazýr bulunmalarýný beklediklerini, yanlarýnda sýnava giriþ belgelerini ve geçerli kimlik belgelerini bulundurmayý unutmamalarýný istedi.

- "MÝLLÝ BÝR MESELE OLDUÐU ÝÇÝN SPORCULARIMIZ ÝÇÝN SINAV YAPIYORUZ"

Ersoy, ÖSYM'nin, 18 Yaþ Altý Milli Futbol Takýmý futbolcularý için Zagreb'de YKS düzenlemesine iliþkin sorularý da yanýtladý.

Federasyondan genç millilerin YKS tarihlerinde Zagreb'de olacaklarý ve o ülkede sýnav yapýlmasý teklifinde bulunduklarýný aktaran Ersoy, "Teklifi, ÖSYM olarak deðerlendirdik. Milli bir mesele olduðundan ve toplumun da rahatlýkla kabul edebileceði bir durum olduðundan sýnavý Hýrvatistan'da yapmaya karar verdik." dedi.