Son ders zili yarýn çalacak! 20 milyonu aþkýn öðrenci için karne heyecaný
ABONE OL

Ýlk ve ortaöðretim kurumlarýnda eðitim alan 20 milyondan fazla öðrenci ile 1,2 milyona yakýn öðretmen, 2023-2024 eðitim öðretim yýlý için 11 Eylül 2023'te ders baþý yaptý. Birinci dönem ara tatili 13-17 Kasým 2023, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan'da yapýldý.

5 Þubat'ta baþlayan ikinci dönem ise yarýn sona erecek. Öðrenciler, eðitim öðretimin yorgunluðunu yarýnki son ders zilinin ardýndan atacak.

Ayrýca bu yýl ilk kez ortaokul öðrencilerine, ders notlarýnýn yanýnda sosyal etkinliklere katýlým durumlarýnýn da iþleneceði yeni tasarýmlý karneler daðýtýlacak.

Bu yýl yeni ders ortalamasý 50 olan öðrencilerden en fazla 3 dersten baþarýsýz olanlar, sorumlu olarak bir üst sýnýfa geçebilecek. 9'uncu sýnýflarda 4 ders ve üzeri zayýfý olan öðrenciler, artýk sýnýf tekrarý yapacak. Sýnýf geçmede Türkçe baraj puaný da 70'e çýkarýldý.

2024-2025 eðitim öðretim yýlýnýn baþlamasýndan itibaren Türkiye Yüzyýlý Maarif Modeli kapsamýnda hazýrlanan yeni müfredat, okul öncesi, ilkokul 1. sýnýf, ortaokul 5. sýnýf ve lise 9. sýnýftan baþlamak üzere kademeli þekilde hayata geçirilecek.

Öðrenciler, 2024-2025 eðitim öðretim yýlý için 9 Eylül 2024'te ders baþý yapacak.

- ÜCRETSÝZ YAZ OKULLARI AÇILIYOR

MEB, 1 Temmuz itibarýyla ilkokul 2. sýnftan itibaren tüm kademelerdeki öðrenciler için "spor", "görsel sanatlar", "müzik" ve "biliþim" olmak üzere 4 alanda ücretsiz yaz okullarý açacak.

Yaz okullarýnýn yanýnda ortaokul 8. ve lise 11-12. sýnýf öðrencileri için akademik derslere yönelik destekleme ve yetiþtirme kurslarý verilecek.

Ortaokul ve ortaöðretim kurumlarýndaki kurslar, il ve ilçe merkez komisyonlarý tarafýndan belirlenen merkezlerde açýlacak. Öðrenci ve kursiyerlerden kurs ücreti alýnmayacak.

Mezunlara yönelik kurslar ise halk eðitimi merkezlerinde verilecek.

Kurslar, 1 Temmuz'da baþlatýlýp 29 Aðustos'ta tamamlanacak. 2 Eylül itibarýyla eðitim öðretim dönemi destekleme ve yetiþtirme kurslarý açýlacak.

Yaz okulu kapsamýnda açýlan kurslar, saat 13.30'dan sonra ve haftada 5 gün planlanacak. Bir dersten günlük 2 saatten fazla planlama yapýlamayacak kurslarýn süresi 4 haftadan az, 8 haftadan fazla olmayacak.