TÝKA, Kýrgýzistan'da bir üniversiteye laboratuvar açtý
ABONE OL

TÝKA Biþkek Program Koordinatörlüðünün organizasyonda üniversitede kurulan dijital tasarým ve üretim laboratuvarýn açýlýþý yapýlýrken buradaki cihazlarý ve araçlarý kullanmayý öðrenen eðitmenlere ve öðrencilere sertifikalarý verildi.

"Robotlarýn Babasý" olarak kabul edilen Ýsmail el-Cezeri'den ilham alýnarak "Cezeri-Lab" ismi verilen dijital tasarým ve üretim laboratuvarýnda 3D tasarým, modelleme, üretim, robotik ve mekatronik çalýþmalar yapma olanaðý sunuluyor.

Laboratuvarda Türkiye üretimi çeþitli tipte 3D yazýcýlar ve tarayýcýlar, lazer kesim, CNC router cihazlarý, masaüstü torna, matkap tezgahlarý, dijital mikroskop, robotik eðitim setleri, bilgisayarlar ile çeþitli mekanik-elektronik araç ve gereçler bulunuyor.

Açýlýþ programýnda katýlýmcýlara 3D tasarým, modelleme ve üretim, robotik çalýþmalar yapma imkaný sunan laboratuvarla ilgili bilgi verildi.

TÝKA'NIN 18. "CEZERÝ-LAB" PROJESÝ KIRGIZÝSTAN'DA HAYATA GEÇÝRÝLDÝ

TÝKA Biþkek Program Koordinatörü Mehmet Bodur, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, TÝKA Baþkanlýðýnca bugüne kadar 17 "Cezeri-Lab" projesi gerçekleþtirildiðini belirterek "Kýrgýzistan'daki Cezeri-Lab projesi 18. olma özelliðini taþýyor." dedi.

Projenin hayata geçirilmesinden duyduðu memnuniyetini dile getiren Bodur, söz konusu projenin diðer ülkelerde olduðu kadar baþarýlý olacaðýný umduklarýný kaydetti.

TÝKA, KURDUÐU LABORATUVARI MODERN TEKNOLOJÝ ÝLE DONATTI

Kýrgýzistan Devlet Teknik Üniversitesi Rektör Yardýmcýsý Cýrgalbek Sýdýkov, TÝKA'nýn üniversite bünyesinde kurduðu laboratuvarý modern teknoloji ile donattýðýný söyledi.

Sýdýkov, TÝKA eðitmenlerinin üniversitedeki tekniker eðitmenleri ve öðrencileri laboratuvardaki cihazlarý ve araçlarý kullanmaya yönelik iki haftalýk eðitim semineri düzenlediðini ifade etti.

Ýki haftalýk eðitim seminerine katýlarak sertifika alan üniversitenin öðretim görevlisi Parizat Nasýrýmbekova, eðitim süresince bilgisayar programýnda 3D tasarýmý ile laboratuvardaki cihazlarý kullanmayý öðrendiklerini anlattý.

Nasýrýmbekova, aldýklarý eðitim kalitesinden memnun olduklarýný belirterek TÝKA'dan gelen eðitmenler Necmettin Kenar ile Celaleddin Çetinkaya'ya teþekkür etti.