Türk Telekom'un TahtApp uygulamasýný kullanan Günýþýðý çocuklarý karnelerini aldý
ABONE OL

Türk Telekom, teknolojinin ve dijitalleþmenin sunduðu imkânlarý eðitime entegre ederek fýrsat eþitliðini kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile yaygýnlaþtýrýyor. Türk Telekom'un Engelsiz Yaþama Derneði (EyDer) ile hayata geçirdiði Günýþýðý Projesi, az gören çocuklarýn erken müdahale ile görme yetilerini artýrmalarýný ve engelsiz akranlarý ile birlikte ayný sýnýflarda eðitim almasýný saðlýyor. Günýþýðý Projesi kapsamýnda Türk Telekom Ar-Ge ekibi tarafýndan geliþtirilen TahtApp uygulamasý ile az gören çocuklar sýnýf tahtasýnda yer alan içerikleri bir kamera ile algýlayarak, tabletlerinde gerçek zamanlý görebiliyor. 14 ilde 50 okulda kaynaþtýrma sýnýflarýna kurulan TahtApp uygulamasý ile öðrenciler, dersi dinleyip eþ zamanlý tahtayý tabletten takip edebiliyor.

"TÜRKÝYE'YE DEÐER KATIYORUZ"

Bir buçuk aylýkken az gören tanýsý konan, Pendik Orhangazi Ortaokulu öðrencilerinden Günýþýðý çocuðu Eyüp Kaan Ekinci'nin, 2024 yýlý Ocak ayýnda tanýþtýðý TahtApp uygulamasý ile derslere katýlýmý artarken, geçen yýllara göre yükselen baþarýsý dikkat çekiyor. Takdir alarak baþarýsýný belgeleyen Ekinci'ye karnesini veren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türk Telekom olarak, geleceði yeni nesil teknolojilerle þekillendirirken, temas ettiðimiz herkesi 'deðerli hissettirme' vizyonu ile ilerliyoruz. Türk Telekom Ar-Ge ekibi tarafýndan geliþtirilen TahtApp uygulamasý ile, az gören çocuklarýn, sýnýfýn fiziksel ortamýndan ve aydýnlatmadan baðýmsýz þekilde tahtada yazýlanlarý tablete aktararak sýnýf arkadaþlarý ile bir arada eðitim alabilmesine olanak saðlýyoruz. Türk Telekom olarak, geleceði iyileþtiren teknoloji yaklaþýmýmýzla 'Türkiye'ye Deðer' çalýþmalarýmýza devam edeceðiz" dedi.

UYGULAMA TAKDÝR GETÝRDÝ

Karnesini Ümit Önal'dan alan Eyüp Kaan Ekici duygularýný þöyle ifade etti: "Bu proje benim okul hayatýmda büyük bir fark oluþturdu. Arkadaþlarýmla eþ zamanlý dersleri takip etme olanaðým oluyor. Bu proje ile baþarým da katlandý. Bize bu imkâný saðlayan Günýþýðý Projesi ve TahtApp uygulamasýný geliþtiren Türk Telekom'a çok teþekkür ediyorum."

1.000'ÝN ÜZERÝNDE ÇOCUÐA ULAÞILDI

Proje, total kör tanýsý konan ve görme engelliler okullarýnda Braille alfabesiyle eðitim alan yüzde 1 ile 10 arasýnda ýþýk algýsý olan çocuklarýn; erken müdahale eðitimi alarak eðitimlerine engelsiz akranlarý ile ayný þekilde, ayný okul ve sýnýflarda, kaynaþtýrma modeli ile devam etmelerini hedefliyor. Proje kapsamýnda 14 ilde ve 50 okuldaki kaynaþtýrma sýnýflarýna kurulan TahtApp ile, okuma ve ýþýk algýlamada farklýlýklarý olan Günýþýðý çocuklarýnýn sýnýfta ders takibini kolaylaþtýrarak derslerden eþit þekilde faydalanmalarý saðlanýyor. 2014 yýlýnda baþlayan proje ile Türk Telekom, az gören çocuklarýn 'erken müdahale eðitimi' almalarýna destek oluyor, toplumsal hayata eþit koþullarda katýlmalarýný kolaylaþtýrýyor. Günýþýðý Projesi sayesinde bugüne kadar 81 ilden az gören binin üzerinde çocuk engelsiz arkadaþlarýyla ayný okullarda eðitim görme þansý elde etti. Projenin 2018 senesinde hayata geçirilen "Okulumda Günýþýðý" ayaðý ile de Günýþýðý çocuklarýnýn eðitim gördüðü okullardaki eðitimcilerin az gören eðitimi hakkýnda bilgilendirilmesi saðlandý ve 2018 yýlýndan itibaren 6 bin eðitimciye farkýndalýk semineri verildi.