Türkiye ile Ýran arasýnda iþbirliði! Yoðun talep var: Tam  22 bin 632 kiþi
ABONE OL

Türkiye ile Ýran arasýnda yükseköðretim alanýndaki iþbirliði çeþitli kategorilerde devam ederken Türkiye, son 10 yýlda artýþ kaydeden bir eðilim içerisinde Ýranlý öðrencilerin yurt dýþý eðitimde en çok tercih ettiði ülkeler arasýnda yer alýyor.

Yükseköðretim Kurulu (YÖK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2022-2023 öðretim yýlýnda 22 bin 632 Ýran uyruklu öðrenci Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eðitim aldý.

Ýran hükümetinin verilerine göre ise 100 binden fazla Ýranlý öðrenci geçen yýl ülke dýþýnda eðitim gördü. Öðrencilerin en çok tercih ettiði ülkeler ise Türkiye'nin yaný sýra ABD, Malezya, Almanya ve Ýtalya oldu.

Türkiye'de öðrenim gören Ýranlý öðrencilerin önemli bir kýsmý baþta Ýstanbul olmak üzere Ankara, Ýzmir gibi büyük þehirlerin yaný sýra Erzurum ve Van gibi sýnýr þehirlerini de üniversite eðitimleri için tercih ediyor.

Türkiye'deki týp ve mühendislik bilimlerinin niteliðinin de etkisiyle bu bölümlere daha çok ilgi gösterdiði görülen Ýranlý öðrenciler, dil, tarih, edebiyat, sanat gibi alanlara da yöneliyor.

Buna karþýlýk Ýran'da da Tahran, Ýsfahan, Meþhed ve Tebriz'deki üniversiteler baþta olmak üzere çeþitli üniversitelerde Türk öðrenciler de yükseköðretim eðitimini sürdürüyor.

Bu kentlerdeki üniversitelerde tarih, edebiyat, sanat, ilahiyat gibi branþlarda eðitim alan Türk öðrenciler arasýnda burslular olduðu gibi kendi imkanýyla okuyanlar da yer alýyor.

- ÝKÝ ÜLKE ÜNÝVERSÝTELERÝ ARASINDA ÝÞBÝRLÝÐÝ ARTIYOR

Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliði Eðitim Müþavirliði, Ýran arasýnda kültür alýþveriþine de katký sunan iki ülkeden öðrencilerin diðer yandan ise iki ülke üniversiteleri arasýnda iþbirliðinin geliþmesine de zemin hazýrladýðýna dikkati çekiyor.

Bunun bir göstergesi olarak Türkiye ve Ýran arasýnda, 15 Mart'ta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) ile Ýran Bilim Teknoloji ve Araþtýrma Bakanlýðýnýn koordinasyonunda ikinci defa ortak bilimsel proje çaðrýsýna çýkýldý.

Öte yandan yine Ýran ve Türkiye'nin paydaþlýðýný yaptýðý bir yükseköðretim kurumu projesi olarak Geliþen 8 Ülke Ekonomik Ýþbirliði Teþkilatý (D-8) desteðiyle Ýran Hemedan merkezli bir üniversitenin kurulmasý için çalýþmalar da devam ediyor.

Bütün bunlarýn yanýnda Türkiye ve Ýran'daki üniversiteler arasýnda karþýlýklý iliþkiler de devam ediyor.

Tahran Üniversitesi, Þehid Beheþti Üniversitesi, Ýran Saðlýk Bilimleri Üniversitesi ve Allame Tabatabai Üniversitesi gibi Ýran'ýn önde gelen üniversiteleri Türkiye'deki üniversitelerle iþ birliði protokolleri imzaladý. Bu protokoller çerçevesinde öðrenci ve öðretim elemaný deðiþimleri ve ortak projeler yürütülüyor.

AA muhabirine iki ülke arasýndaki yükseköðretim alanýndaki iþbirliði hakkýnda bilgi veren Tahran Büyükelçiliði Eðitim Müþaviri Umut Baþar, Türkiye ile Ýran arasýnda bu alandaki iliþkilerin görünenden çok daha fazlasýný kapsadýðýný söyledi.

Türkiye'de öðrenim gören 23 bine yakýn Ýranlý öðrencinin özellikle Ýstanbul'daki üniversiteleri tercih ettiðini belirten Baþar, "Türkiye'deki Ýranlý öðrencilerin týp ve mühendislik alaný baþta gelmek üzere geniþ bir yelpazede eðitim aldýðýný söyleyebiliriz. Bunun yaný sýra devletler düzeyinde yüksek öðretim ve araþtýrma alanýnda pek çok faaliyet gerçekleþtirilmektedir." dedi.

Baþar, bunlardan birinin TÜBÝTAK ile Ýran Bilim Teknoloji ve Araþtýrma Bakanlýðý arasýnda gerçekleþtirilen mutabakat olduðunu ifade ederek, "Bu yýl ikincisi yapýlan ortak proje çaðrýsýnda çoðunlukla fen bilimleri, týp ve mühendislik alanlarýnda olmak üzere Türk ve Ýranlý akademisyenlerin beraber gerçekleþtireceði ortak araþtýrma projelerine Türkiye'den TÜBÝTAK ve Ýran'dan Bilim Bakanlýðý ciddi miktarda fon ayýracak." diye konuþtu.

  • yükseköðretim iþbirliði
  • Ýran Türkiye eðitim
  • öðrenci tercihleri