Türkiye'de milyonlarca öðrenciyi yakýndan ilgilendiren 2020 YKS ile ilgili çok önemli deðiþiklikler yaþandý. Koronavirüs salgýný nedeniyle alýnan tedbirler doðrultusunda Yükseköðretim Sýnavý (YKS) sýnavnýn tarihi ertelenmiþti. Ertelenen YKS sýnavý normalleþme süreci kapsamýnda yeniden öne alýndý. Öðrenciler, ‘YKS ne zaman, YKS 2020 baraj puaný kaç oldu? sorularýný yoðun olarak araþtýrmaya baþladý. Türkiye'de koronavirüs sebebiyle eðitimde büyük deðiþiklikler yaþandý. Uzun süredir okullarýn kapalý olduðu ülkemizde eðitim online olarak uzaktan yapýlabiliyordu. Ýþte yaklaþýk 2.5 milyon öðrencinin geleceði için önemli olan 2020 YKS sýnavý ile ilgili son alýnan kararlar…
2020 YKS NE ZAMAN?
Cumhurbaþkaný Erdoðan, YKS sýnavýnýn yeni tarihini açýkladý. Buna göre YKS, en son açýklanan tarihinden yaklaþýk bir ay öne çekilmiþ oldu. Milyonlarca öðrenciyi yakýndan ilgilendiren YKS, 27-28 Haziran tarihlerinde yapýlacak.
YKS BARAJ PUANI DEÐÝÞTÝ MÝ?
Baþkan Saraç, YKS de taban puan uygulamasýnda da deðiþiklik yaþandýðýný söyledi. Yine sadece bu yýla özgü olan uygulamaya göre, daha önce 180 olan YKS baraj puaný, bu sene 170 oldu.
YKS BARAJ PUANI KAÇ OLDU?
YÖK Baþkaný Prof. Dr. Yekta Saraç, 2020 Yükseköðretim Kurumlarý Sýnavý'na (YKS) yönelik sadece bu seneye özel olmak üzere öðrencileri sevindirecek kararlar alýndýðýný bildirdi. Buna göre, TYT sýnavýnda geçen yýl verilen 135 dakikalýk süre, yalnýzca bu yýl için 30 dakika daha ilave edilerek 165 dakikaya çýkarýldý. Ayrýca merkezi yerleþtirme yapýlan lisans programlarýný tercih edebilmek için ilgili puan türünde uygulanan 180 baraj puaný da bu yýl ile sýnýrlý kalmak þartýyla 170'e çekildi.
SINAV, ÝLK OLARAK BELÝRLENEN TARÝHTEN 1 HAFTA SONRA YAPILACAK!
Kabine tarafýndan bu çerçevede belirlenen sýnav tarihlerinin güncellenmesi ile ilgili olarak bazý hususlarýn da dikkate alýnmasý gerektiðine vurgu yapýlan açýklamada, Kabine kararý olarak duyurulan tarihin, aslýnda tedbir maksadýyla ertelenmeden önceki YKS tarihinden (21-22 Haziran) bir hafta sonraki tarih olduðuna (27-28 Haziran) dikkat çekildi.
Açýklamada, duyurulan yeni tarihlere iliþkin, "YKS'nin ilk olarak belirlenen tarihinden bir hafta sonra bu sýnav yapýlacaktýr. Adaylarýmýzýn endiþeye kapýlmamalarýný gerektiren önemli bir diðer husus da bu yýl sýnava girecek öðrencilerin, geçtiðimiz yýllara nazaran daha az konudan/müfredattan sorumlu tutulacaðýdýr. Bu yýl yapýlacak olan YKS'de öðrencilerimiz lise son sýnýfýn ikinci dönemindeki derslerin tamamýndan muaf tutulacaktýr. Bu durum yalnýzca bu yýla mahsustur. Öðrencilerimizin sýnavda muaf tutulacaðý bölümler, toplam müfredatýn önemli bir bölümünü oluþturmaktadýr." deðerlendirmesi yapýldý.
YKS SINAV SÜRESÝ DEÐÝÞTÝ!
Alýnan bu karar sonrasý, sýnav ile ilgili de deðiþiklikler yapýldý. YÖK Baþkaný Yekta Saraç, YKS sýnavýnýn süresinin sadece bu yýla mahsus olmak üzere 30 dakika uzatýldýðýný açýkladý. Daha önce 135 dakika olan süre 30 dakika uzatýlarak 165 dakikaya yükseldi.
YKS KONULARI
2020 YKS sýnav konularýna iliþkin sosyal medya hesabýndan açýklama yapan Millî Eðitim Bakaný Ziya Selçuk, “YKS'ye hazýrlanan öðrencilerimiz de rahat olsunlar. YÖK ve ÖSYM Baþkanlýðýmýz ile koordineli bir þekilde tüm önlemleri alýyoruz. Buna göre 12. sýnýf öðrencilerimiz; 9., 10., 11. sýnýf müfredatlarýna ek olarak 12. sýnýf derslerinin sadece birinci döneminden sorumlu olacaklar.” dedi.
12’nci sýnýf müfredatýndan sorumlu olunacak konular þöyle;
TÜRK DÝLÝ VE EDEBÝYATI: Edebiyat ile düþünce akýmlarý, felsefe arasýnda iliþki gibi konularla birlikte, ‘Hikaye’ ve ‘Þiir’ ünitelerinde iþlenen konular. Dilbilgisi çalýþmalarý, öðrencilerin temel eðitimden edindikleri bilgilerden hareketle ünitelerdeki ilgili metinler üzerinden yapýlacak. Konu anlatýmýna girilmeyecek. Gerekirse konulara yönelik kýsa açýklamalar yapýlabilecek. Öðrenciler tüm dilbilgisi konularýndan sorumlu tutulacaklar.
MATEMATÝK: Üstel Fonksiyon, Logaritma Fonksiyonu, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eþitsizlikler Ýle Gerçek Sayý Dizileri, konularýndan; Geometride ise, Toplam-Fark ve Ýki Kat Açý, Trigonometrik Denklemler, Analitik Düzlemde Temel Dönüþümler konularýndan soru gelebilir. 12’nci temel matematik düzeyinde Denklem ve Eþitsizlikler, Üslü ve Köklü Ýfadeler, Bilinçli Tüketici Aritmetiði konularýndan sorumlu olunacak.
FÝZÝK: Düzgün Çembersel Hareket, Dönerek Öteleme Hareketi, Açýsal Momentum, Kütle Çekim Kuvveti, Kepler Kanunlarý, Basit Harmonik Hareket, Dalgalarda Kýrýným, Giriþim ve Doppler Olayý konularýndan sorular gelebilir.
KÝMYA: Redoks tepkimeleri, elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramlarý gibi konularýn yer aldýðý Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileþikler, kovalent baðlý kimyasal türler gibi konularýn yer aldýðý Karbon Kimyasýna Giriþ ünitelerinden sorular sorulabilir.
BÝYOLOJÝ: Nükleik Asitlerin Keþfi ve Önemi, Genetik Þifre ve Protein Sentezi, Canlýlýk ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez, Hücresel Solunum konularý sýnavda çýkabilecekler arasýnda.
ÝNKÝLAP TARÝHÝ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Mustafa Kemal’in okuduðu okullar, öðretmenlerinin onun yetiþmesine etkileri gibi konularýn yer aldýðý 20’nci Yüzyýl Baþlarýnda Osmanlý Devleti Ve Dünya; Kuvayý Milliye hareketi, Büyük Millet Meclisi’nin açýlýþý gibi konularýn yer aldýðý Milli Mücadele; Atatürk ilkelerinin anlatýldýðý Atatürkçülük ve Türk Ýnkýlabý ünitelerinden sorular gelebilir.
COÐRAFYA: Adaylar, iklim elemanlarýna ait kavramlar, coðrafyanýn iliþkili olduðu disiplinler gibi konularýn anlatýldýðý Doðal Sistemler; Yerleþim yerleri seçimleri, toplu ve daðýnýk yerleþmeler gibi konularýn anlatýldýðý Beþeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konularýn yer aldýðý Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; Ýnsanlarýn doðal çevreyi kullanma biçimleri gibi konularýn yer aldýðý Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.
DÝN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BÝLGÝSÝ: Ýslam ve Bilim ünitesinden ‘Din-Bilim Ýliþkisi’, ‘Ýslam Medeniyetinde Bilim ve Düþüncenin Geliþimi’, ‘Ýslam Medeniyetinde Öne Çýkan Eðitim Kurumlarý’, ‘Müslümanlarýn Bilim Alanýnda Yaptýðý Öncü ve Özgün Çalýþmalar’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Fâtýr Suresi 27-28. Ayetler’ konularý; Anadolu’da Ýslam ünitesinden, ‘Türklerin Müslüman Olmalarý’, ‘Milletimizin Ýslam Anlayýþýnýn Oluþmasýnda Etkili Olan Bazý Þahsiyetler’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet’ konularýndan soru gelebilir.
FELSEFE: Felsefe dersinde 11’inci sýnýf konularýna yer verildi. Diðerlerinde ise þöyle: Mantýkta, Mantýða Giriþ, Klasik Mantýk; Sosyolojide, Sosyolojiye Giriþ, Birey ve Toplum, Toplumsal Yapý, Toplumsal Deðiþme ve Geliþme; Psikolojide, Psikoloji Bilimini Tanýyalým, Psikolojinin Temel Süreçleri konularý sorumlu olunanlar arasýnda yer aldý.
YKS OTURUM BÝLGÝLERÝ
YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):
YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2019-TYT puaný 200 ve üzeri olan adaylar hariç diðer tüm adaylar için zorunludur. 2020-TYT'ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneðini iþaretleyecekler, 2019-TYT puaný 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT'ye girmek istemeyenler ise bu seçeneði boþ býrakacaklardýr. 2019-TYT puaný 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT'ye girmek istemediði için bu seçeneði boþ býrakan adaylar, istedikleri takdirde, baþvuru süresi içinde ÖSYM Aday Ýþlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaralarý ve þifreleri ile giriþ yaparak bu seçeneði iþaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sýnav ücretini (70,00TL.) yatýrarak baþvurularýný tamamlayacaklardýr. Süresi içinde sýnav ücretini yatýrmayan adaylarýn TYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):
2020-AYT'ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneðini iþaretleyecekler, AYT'ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneði boþ býrakacaklardýr. AYT'ye girmek istemediði için bu seçeneði boþ býrakan adaylar, istedikleri takdirde, baþvuru süresi içinde ÖSYM Aday Ýþlemleri Sisteminden (ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaralarý ve þifreleri ile giriþ yaparak bu seçeneði iþaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sýnav ücretini (70,00TL.) yatýrarak baþvurularýný tamamlayacaklardýr. Süresi içinde sýnav ücretini yatýrmayan adaylarýn AYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.
YKS 3. Oturum Yabancý Dil Testi (YDT):
2020-YDT'ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancý Dil Testi (YDT)” seçeneðini iþaretleyeceklerdir. YDT'ye girmek istemeyen adaylar, “Yabancý Dil Testi (YDT)” seçeneðini boþ býrakacaklardýr. YDT'ye girmek istemediði için bu seçeneði boþ býrakan adaylar, istedikleri takdirde, baþvuru süresi içinde ÖSYM Aday Ýþlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaralarý ve þifreleri ile giriþ yaparak bu alanda deðiþiklik yapabileceklerdir. Bu deðiþikliði yaptýktan sonra süresi içinde gerekli sýnav ücretini (70,00TL.) yatýrarak baþvurularýný tamamlayacaklardýr. Süresi içinde sýnav ücretini yatýrmayan adaylarýn YDT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.