YKS TYT nedir sorusu sayısı kaç?
ABONE OL

YKS'nin LYS ve YGS arasındaki fark nedir? 2018 YKS TYT sınav soruları ve konu dersleri neler? TYT ve YKS soruları nasıl olacak? sorularına yanıt arayanlar için detaylar haberimizde. YKS tarihleri belli oldu! Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.  Üniversiteye girişte milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren Yükseköğretim Kurumları Sınavı henüz uygulanmadan kısa sürede yapılan değişikliklerle tarihe damgasını vurdu. Hem öğretmenler hem de öğrenciler ikinci sınavda soru sayısının artırılmasının şart olduğu konusunda hemfikir. Peki YKS TYT nedir? Üniversite giriş sınavı neden değişti?
 

YKS TYT İLE İLGİLİ SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ


YKS NEDEN DEĞİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Öğrencileri özel ders ve sınav cenderesinden kurtarın, hiçbir öğrenci mağdur olmasın’ talimatlarının ardından eğitimde köklü değişikler oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ise üniversiteye giriş sisteminde YGS ve LYS’yi kaldırarak yerine YKS sınavını getirdi. Yeni sistem birçok kolaylık sağlıyor...

YKS NEDİR?

Yüksek öğretim Kurumları Sınavı ismi verilen ve YKS diye tanımlanan yeni model, eski Mart ayında yapılan Yükseöğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran ayında 5 ayrı oturumda oluşan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) birleştirilmesinden oluşuyor.

YKS NASIL YAPILACAK?

Adaylar iki ayrı günde iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumun ismi Temel Yeterlilik Testi (TYT) olacak. Katılım tüm adaylar için zorunlu olacak. İkinci oturum ise 4 yıllık lisans bölümleri için ölçme ve yerleştirme sınavı olacak. Dil öğrencileri tüm öğrenciler gibi cumartesi günü TYT'ye girecek. İkinci gün sabah değil öğleden sonra yapılacak dil testi oturumuna katılmaları yeterli olacak. Ancak şansını hem dil hem diğer puan türlerinde denemek isteyen aday pazar günü 2 sınava birden girmek zorunda kalacak.




TYT NEDİR?

Temel Yeterlilik Testi (TYT) bilgi sınavı olmayacak. Liseden mezun olmuş ve herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim alacak adayın temel yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyor. Sınav Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak. Sosyal ve Fen Bilimlerden de sorular yer alacak.

TYT'DE NE SORULACAK?

TYT'nin genel amacı, adayların Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri, muhakeme gücü, analiz ve sentez yeterliliklerini ölçecek. Temel matematik testinde ise sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlem yapma, temel matematik prensiplerini günlük hayatta kullanabilme becerilerini test edecek. YÖK son revizyonu ile bu sınavda ayrıca 20 sosyal bilim, 20 fen bilimi alanlarından soru soracak. Bu sorular da bilgi esaslı temel yeterlilikler ölçülecek.



SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

Yüksek öğre tim Kurumları Sınavı (YKS) YÖK'ün talimatıyla ÖSYM tarafından yapılacak. Birinci oturumu Temel Yeterlilik testi 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah yapılacak. Lisans yerleştirme için gerekli ikinci oturum ise 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah uygulanacak. Dil sınavı 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra uygulanacak.

150 BARAJI KALKTI MI?

Hayır . YÖK'ün geçmişte üniversiteye giriş için uyguladığı 150 puanı aynen devam ediyor. Bir öğrencinin 2 yıllık ön lisans programına katılımı için TYT sınavından yine 150 puan alma şartı var.

180 BARAJI DEĞİŞTİ Mİ?

Eve t. Geçmişte 1. sınavdan 180 ve üzeri alamayan öğrenciler 2. sınava giremiyordu. Yeni sistemde 150'yi geçen öğrencinin puanının yüzde 40'ı ile ikinci sınav puanının yüzde 60'ının herhangi bir puan türünde 180'i geçmesi lisans yerleştirme için yeterli. Bu durum lisans için fiili olarak 180 barajının kalkması anlamına geliyor.

2. SINAVA KATILIM ZORUNLU MU?

2. sınav 4 yıllık lisansı hedefleyen öğrenciler için katılımı zorunlu. 1. sınav TYT ile 2. sınav arasında birer gün fark olacak. Bu nedenle adaylar birinci sınav sonucunu öğrenmedikleri için ikinci sınava girişleri de fiilen zorunlu olacak.




2 YILLIK BANA YETER 2'NCİ SINAVA GİRECEK MİYİM?

Hayır . 2 yıllık bir ön lisans programını hedefleyen öğrenci için ikinci gün yapılacak ikinci oturum sınavına girmesi gerekmiyor. Bu öğrencilerin 150 baraj puanını alması istediği programlara yerleştirilmesi için yeterli olacak.

180 PUANLA 4 YILLIK ÜNİVERSİTE OLUR MU?

Olur . Sadece TYT'den 180 puan almış ve ikinci sınavda herhangi bir puan türü grubundaki testlerden 2 net yapmış aday ortaöğretim başarı puanı 30-60 arasında eklenmesiyle en az 210 ve üstü puana erişebilecek. Bu puanla 4 yıllık lisans alan puan türlerinden birine yerleşebilir.

MÜFREDAT DIŞI SORU VAR MI?

Hayır . Geçmişte olduğu gibi yeni üniversite sınavında da tüm sorular MEB'in temel zorunlu dersleri içeren müfredat kapsamında olacak.

HANGİ DERSTEN KAÇ SORU OLACAK?

Birinci oturum TYT'de Türkçe'den 40, Matematikten 40, Sosyal Bilimler Testi kapsamında Coğrafya'dan 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden 5, Felsefe'den 5 ve Tarih'ten 5 soru, Fen Bilimleri Testi kapsamında Biyoloji'den 6, Fizik'ten 7, Kimya'dan 7 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak.

BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET GEREKİR

Bir öğrencinin TYT'de şart olan 150 barajını geçmesi için toplam 120 sorudan 15 net soru cevaplaması gerekiyor. 180 barajı için ise birinci sınavdan en az 24 soru. 1. sınavdan en az 15 net cevaplamış ve 2. sınavda herhangi bir puan türünden en az 20 net çıkarmış adaylar da 180 barajını geçebilecek.

SINAV SÜRESİ ARTTI MI?

Evet . Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda soru başına 0,81-1,68 dakika arasında değişen süreler verilmekteyken, yeni sınavda soru başına 1,125-2,25 dakika arasında süre verilecek. Adaylara birinci gün TYT sınavında toplam 120 soru için 135 dakika (2 saat 15 dakika) süre verilecek. İkinci gün ise toplamda 160 soru için 180 dakika (3 saat) zaman tanınacak. Yabancı dil adayları için ise 80 soru için 120 dakika (2 saat) süre verilecek.




SÖZELCİLER DEZAVANTAJLI MI?

YKS açıklandıktan sonra en çok eleştiri sözelcilere dezavantaj sağladığı yönünde oldu. Özellikle matematik neti düşük olan, sosyal ve imam hatip lisesi mezunu öğrencilerin hukuk, siyasal bilgiler fakültesi gibi bölümleri kazanamayacağı eleştirileri geldi. YÖK, eşit ağırlık öğrencileri için tarih sorularını ekledi. İkinci düzenleme ile de TYT'ye sosyal ve fen bilimlerini ekleyerek söz konusu dezavantajı minimize etti. Genel olarak sınavda, Türkçe ve Matematik konularında başarılı öğrenciler avantajlı olması bekleniyor.
 



SETA Eğitim Uzmanı Müberra Emin: Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin YÖK'ün sınavın gününde ve içeriğinde yaptığı revizyonlar son derece isabetli olmuştur. Sınavların farklı günlerde yapılacak olması, öğrenciler üzerinde sınav yorgunluğu ve baskısını da azaltmış olacaktır. SETA Vakfı olarak TYT'deki soru sayısının azlığı, sınavın kapsam ve içeriği noktasında revizyon ihtiyacı olduğunu daha önce vurgulamıştık. Yapılan değişiklik ile birlikte TYT'ye sosyal bilimler ve fen bilimler alanlarının da dahil edilmesi sınavın kapsamı ve ölçücülüğü adına olumludur. Bilhassa Sözel ağırlıklı öğrencilerin bu konudaki büyük kaygıları giderilmiş oldu. Ancak öğrenciler yine ilk oturumdaki sınav sonucu açıklanmadan ikinci oturuma girmiş olacaklar. Bu durumda barajı geçemeyen öğrencilerin bu sonucu bilmeden ikinci oturuma boşuna girecekleri gerçeğinde bir değişikliğe gidilmemiştir. Ayrıca sınavın esas belirleyici kısmı olan ikinci oturumdaki sınavların soru sayılarının da artırılması yönünde bir değişikliğe gidilmesi sınavın ölçücülüğü hususunu daha da sağlıklı kılacaktır.

ÖZDER Başkanı Ahmet Akça: YÖK'ün üniversiteye girişte yeni getirdiği YKS'nin son düzenlemelerle beraber olumlu bir noktaya geldiği kanısındayım. Birinci oturumda temel derslerin tamamından soru sorulması ve sınavın tek gün yerini 2 günde tamamlanması gayet isabetli düzenlemeler oldu. Birinci oturum TYT'nin soru sayısının artması da sınavın ölçücülüğü açısından yerinde bir iyileştirme. Tabi sınava hazırlanan öğrencilerin biraz kafaları karıştı motivasyonu dağıldı. Durumun hızlıca toparlanması için her şeyin acilen netleştirilmesi önemli. Bunun için duyurulan örnek sınavın hemen yayınlanması çok işe yarayacaktır. Tabi sorular seçilirken öğrencilerin mevcut hazır bulunuşluğu dikkate alınmalı.

ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cihad Demirli: Yeni üniversiteye geçiş sistemi öncekine kıyasla yalınlaşma açısından olumlu değerlendirilebilecek bir yeniliktir. Uygulama biçimini şekillendirecek çalışmalar titizlikle yürütülmelidir. Elbette burada önemli olan bir konu var ki o da üniversiteye geçiş sürecini diğer alt eğitim kademelerinden bağımsız ve ayrı görülmemesi gerektiğidir. Yeni uygulamanın arzu edilen sonuçlara erişmesi için alt kademelerde destekleyici çalışmaların da ivedi gerçekleştirilmesi gereklidir.



200 PUAN DİĞERLERİNE HAKSIZLIK MI?
Adayların sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Bu şekilde farklı yıllarda sınava girenler için hakkı kaybının önüne geçilecek.

PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Eski sistemde olduğu gibi yeni sistemde de puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacak. Adayların aldıkları puanlara Ortaöğretim Başarı Puanı geçen yıl olduğu gibi aynı yöntemle eklenecek.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ'NDEN MUAF OLANLAR NE YAPACAK?
Eski sistem devam edecek.

ÖZEL YETENEK SINAVI DEĞİŞTİ Mİ?
Hayır.

15 DAKİKA KURALI KALDIRILDI MI?
Evet.

YKS ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
ÖSYM Başkanının açıklamasına göre YKS için toplamda 120 TL ücret alınacak.

TEK SINAV ÜCRETİ VAR MI?
İlk sınav için 60 TL ödenecek



Eğitim-Bir-Sen Başkanvekili Latif Selvi: YÖK'ün YKS'de kamuoyunun talepleri doğrultusunda değişiklik yapması olası büyük sıkıntıları önledi. TYT'ye sosyal bilim, din kültürü ve fen bilimleri derslerinin eklenmesi ikinci sınavda sözelcilerin dezavantajını kapattı. Sınavın tek günden 2 güne çıkarılması ÖSYM'nin sınavı güvenli yapabilmesini sağladı. Ölçmenin sağılıklı olması için ikinci sınavda soru sayısında artış önermiştik ancak gerçekleşmedi.

KAÇ PUAN TÜRÜ VAR?
Eskiden 16 puan türü varken yeni sistemde dil puanı hariç 3 puan türü olacak. Adaylar, sayısal puan: (matematik- fen), sözel puan: (Türk Dili ve Edebiyatı-sosyal bilimler 1 ve sosyal bilimler 2), eşit ağırlık puan: (Türkçe- Sosyal bilimler 1 ve matematik)

OKUYAN MI TEST ÇÖZEN Mİ BAŞARILI OLACAK?
Öğrencilerin ezberci, test odaklı eğitim sisteminden çıkarmak için yenilenen yeni üniversite sınav sisteminde çok test çözen eskisi gibi başarılı olamayacak. Yeni sınavda Türkçe ve matematik ağırlığı daha çok okuduğunu anlama, analiz, sentez, muhakeme gücü gibi daha çok kitap okuyan öğrencileri öne çıkartacak.

YKS SINAV BAŞVURULARI NE ZAMAN?

- Mart ayı içinde başvurular yapılacak.

YKS BAŞLAMA SAATİ KAÇ?

- 15 dakika kuralı kalktı, 10:00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak.

YKS SORULARI NASIL OLACAK?

- Müfredat dışı soru sorulmayacak.

YKS HARÇ ÜCRETİ NE KADAR?

- İki oturum için toplam ücret 120 lira olarak planlanıyor.

YKS GÜVENLİĞİ NASIL OLACAK?

- Kontrol mekanizmaları kuruluacak, 10 yıllık sınav sonuçları incelenecek.

YKS NEDİR?

Yüksek öğretim Kurumları Sınavı ismi verilen ve YKS diye tanımlanan yeni model, eski Mart ayında yapılan Yükseöğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran ayında 5 ayrı oturumda oluşan Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) birleştirilmesinden oluşuyor.

YKS NASIL YAPILACAK?

Adaylar iki ayrı günde iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumun ismi Temel Yeterlilik Testi (TYT) olacak. Katılım tüm adaylar için zorunlu olacak. İkinci oturum ise 4 yıllık lisans bölümleri için ölçme ve yerleştirme sınavı olacak. Dil öğrencileri tüm öğrenciler gibi cumartesi günü TYT'ye girecek. İkinci gün sabah değil öğleden sonra yapılacak dil testi oturumuna katılmaları yeterli olacak. Ancak şansını hem dil hem diğer puan türlerinde denemek isteyen aday pazar günü 2 sınava birden girmek zorunda kalacak.

TYT NEDİR?

Te mel Yeterlilik Testi (TYT) bilgi sınavı olmayacak. Liseden mezun olmuş ve herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitim alacak adayın temel yeterliliğini ölçmeyi amaçlıyor. Sınav Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak. Sosyal ve Fen Bilimlerden de sorular yer alacak.

TYT'DE NE SORULACAK?

TYT'nin genel amacı, adayların Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri, muhakeme gücü, analiz ve sentez yeterliliklerini ölçecek. Temel matematik testinde ise sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlem yapma, temel matematik prensiplerini günlük hayatta kullanabilme becerilerini test edecek. YÖK son revizyonu ile bu sınavda ayrıca 20 sosyal bilim, 20 fen bilimi alanlarından soru soracak. Bu sorular da bilgi esaslı temel yeterlilikler ölçülecek.

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

Yüksek öğre tim Kurumları Sınavı (YKS) YÖK'ün talimatıyla ÖSYM tarafından yapılacak. Birinci oturumu Temel Yeterlilik testi 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah yapılacak. Lisans yerleştirme için gerekli ikinci oturum ise 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah uygulanacak. Dil sınavı 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra uygulanacak.

150 BARAJI KALKTI MI?

Hayır . YÖK'ün geçmişte üniversiteye giriş için uyguladığı 150 puanı aynen devam ediyor. Bir öğrencinin 2 yıllık ön lisans programına katılımı için TYT sınavından yine 150 puan alma şartı var.

180 BARAJI DEĞİŞTİ Mİ?

Evet. Geçmişte 1. sınavdan 180 ve üzeri alamayan öğrenciler 2. sınava giremiyordu. Yeni sistemde 150'yi geçen öğrencinin puanının yüzde 40'ı ile ikinci sınav puanının yüzde 60'ının herhangi bir puan türünde 180'i geçmesi lisans yerleştirme için yeterli. Bu durum lisans için fiili olarak 180 barajının kalkması anlamına geliyor.

2. SINAVA KATILIM ZORUNLU MU?

2. sınav 4 yıllık lisansı hedefleyen öğrenciler için katılımı zorunlu. 1. sınav TYT ile 2. sınav arasında birer gün fark olacak. Bu nedenle adaylar birinci sınav sonucunu öğrenmedikleri için ikinci sınava girişleri de fiilen zorunlu olacak.

2 YILLIK BANA YETER 2'NCİ SINAVA GİRECEK MİYİM?

Hayır . 2 yıllık bir ön lisans programını hedefleyen öğrenci için ikinci gün yapılacak ikinci oturum sınavına girmesi gerekmiyor. Bu öğrencilerin 150 baraj puanını alması istediği programlara yerleştirilmesi için yeterli olacak.

180 PUANLA 4 YILLIK ÜNİVERSİTE OLUR MU?

Olur . Sadece TYT'den 180 puan almış ve ikinci sınavda herhangi bir puan türü grubundaki testlerden 2 net yapmış aday ortaöğretim başarı puanı 30-60 arasında eklenmesiyle en az 210 ve üstü puana erişebilecek. Bu puanla 4 yıllık lisans alan puan türlerinden birine yerleşebilir.

MÜFREDAT DIŞI SORU VAR MI?

Hayır . Geçmişte olduğu gibi yeni üniversite sınavında da tüm sorular MEB'in temel zorunlu dersleri içeren müfredat kapsamında olacak.

HANGİ DERSTEN KAÇ SORU OLACAK?

Birinci oturum TYT'de Türkçe'den 40, Matematikten 40, Sosyal Bilimler Testi kapsamında Coğrafya'dan 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden 5, Felsefe'den 5 ve Tarih'ten 5 soru, Fen Bilimleri Testi kapsamında Biyoloji'den 6, Fizik'ten 7, Kimya'dan 7 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak.

BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET GEREKİR

Bir öğrencinin TYT'de şart olan 150 barajını geçmesi için toplam 120 sorudan 15 net soru cevaplaması gerekiyor. 180 barajı için ise birinci sınavdan en az 24 soru. 1. sınavdan en az 15 net cevaplamış ve 2. sınavda herhangi bir puan türünden en az 20 net çıkarmış adaylar da 180 barajını geçebilecek.

SINAV SÜRESİ ARTTI MI?

Evet . Geçmiş yıllarda yapılan sınavlarda soru başına 0,81-1,68 dakika arasında değişen süreler verilmekteyken, yeni sınavda soru başına 1,125-2,25 dakika arasında süre verilecek. Adaylara birinci gün TYT sınavında toplam 120 soru için 135 dakika (2 saat 15 dakika) süre verilecek. İkinci gün ise toplamda 160 soru için 180 dakika (3 saat) zaman tanınacak. Yabancı dil adayları için ise 80 soru için 120 dakika (2 saat) süre verilecek.

SÖZELCİLER DEZAVANTAJLI MI?

YKS açıklandıktan sonra en çok eleştiri sözelcilere dezavantaj sağladığı yönünde oldu. Özellikle matematik neti düşük olan, sosyal ve imam hatip lisesi mezunu öğrencilerin hukuk, siyasal bilgiler fakültesi gibi bölümleri kazanamayacağı eleştirileri geldi. YÖK, eşit ağırlık öğrencileri için tarih sorularını ekledi. İkinci düzenleme ile de TYT'ye sosyal ve fen bilimlerini ekleyerek söz konusu dezavantajı minimize etti. Genel olarak sınavda, Türkçe ve Matematik konularında başarılı öğrenciler avantajlı olması bekleniyor.