Özvar, YÖK Beyaz Salon'da kahvaltýda bir araya geldiði gazetecilerin sorularýný yanýtladý.
"Araþtýrma Üniversiteleri Destek Programý"nýn uygulamaya alýndýðýný hatýrlatan Özvar, program çerçevesinde belirlenen üniversitelerin mevzuatýnýn diðerlerinden biraz daha farklýlaþacaðýný belirtti.
Özvar, YÖK tarafýndan Ukrayna'daki Türk vatandaþý üniversitelilere yatay geçiþ kolaylýðý ve özel öðrencilik imkaný verilmesine yönelik endiþelerin bulunduðuna iliþkin soru üzerine, þunlarý kaydetti:
"Ukrayna'da okuyan Türk vatandaþý öðrencilere þunu söylemek lazým, burada bir bilgi kirliliði üretmeye çalýþýlýyor. Bunlara kulak asmamalarý lazým. YÖK'ten resmi açýklama gelmediði müddetçe her türlü spekülasyonlara kulaklarýný týkamalarý gerekiyor. Yatay geçiþ kolaylýðý ve özel öðrencilik imkaný verilmesiyle ilgili yönetmelik ve kurallar neyse onlar uygulanacak."
Üniversitelerin kontenjanlarý, öðrencilerin ikametgahý ve diðer deðiþkenlerin dikkate alýnarak baþvurularýn yapýlabileceðini aktaran Özvar, baþvuru ve kayýtlarla ilgili pek çok þeyin bu hafta netleþeceðini söyledi.
Özvar, bu öðrenciler için gerekirse ekstra bazý dersler verilebileceðini ve vizelerde diðer öðrencilere verilen haklardan da istifade edebileceðini dile getirerek, "Bu öðrencileri bir siyaset malzemesi yapmamak lazým, buna çok dikkat etmek gerekiyor." diye konuþtu.
Týp fakültelerinde doktor sayýsýnýn az olmasý nedeniyle saðlýk hizmetlerinde birtakým aksaklýklarýn yaþandýðý iddiasýna ve yeni mezun olan öðrencilerin daha hýzlý hasta bakabilmesi saðlayacak sistemin kurulmasýna yönelik soru üzerine Özvar, eðitimin hýzlandýrýlmasýnýn eðitimin kalitesini düþürebileceðini söyledi.
Özvar, Týpta Uzmanlýk Eðitimi Giriþ Sýnavý'nda (TUS) kontenjan sayýsýnýn, üniversitelerin eðitim öðretim ve uygulamalarýný aksatmayacak þekilde, imkanlar ölçüsünde artýrýlabileceðini bildirerek, þu ifadeleri kullandý:
"Týp, saðlýk kontenjanlarýnýn gerçekten yeterli düzeyde olduðunu ifade edebilirim. Týp alaný çok talep edilen bir alan. Bizde de üniversite sýnavýnda baþarý sýralamasýnýn geçerli olduðu alanlarýn baþýnda geliyor. Bu bakýmdan kontenjanlarý þu anda artýrmak gibi bir gündemimiz, müzakeremiz yok. Eðer hekim sayýsýnda ciddi bir azalma, ihtiyaç hissedilir ve görülürse gerekli çalýþmayý baþlatabiliriz."
Boðaziçi Üniversitesinde yaþanan olaylara yönelik soru üzerine Özvar, Türk yükseköðretim sisteminde rektörler, dekanlar, bölüm baþkanlarý ve anabilim dalý baþkanlarýnýn nasýl atanacaðýnýn Anayasa ve yönetmeliklerde açýk ve net belirtildiðini belirtti.
Özvar, buna bütün öðretim elemanlarýnýn saygý göstermesi gerektiðini, rektörlerin nasýl seçileceðiyle ilgili tartýþmanýn da yapýlabileceðini ifade ederek, "Dolayýsýyla benim ilk beklentim, göreve atanmýþ rektöre öncelikle yardým etmek, saygý duymak lazým. Doðrusu Boðaziçi Üniversitesi Rektörü'nün üniversite için fevkalade önemli gayret içerisinde olduðunu, bu üniversiteyi daha ileri taþýma için mücadele ettiðini biliyorum." açýklamasýný yaptý.
Boðaziçi Üniversitesinin daha fazla akademik üretkenlik ve araþtýrma gayreti içerisinde olmasýný beklediklerini ve her türlü desteði vermeye hazýr olduklarýný ifade eden Özvar, bu tartýþmalarýn daha fazla uzamasýný istemediklerinin altýný çizdi.
Özvar, Yükeköðretim Kurumlarý Sýnavý'nda (YKS) barajýn kaldýrýlmasýyla ilgili soru üzerine, barajýn kaldýrýlmasýnýn "öðrencilerin sýnavsýz ve baþarýsýz kontenjanlara girmesi" anlamýna gelmediðini vurguladý.
Üniversitelerde ne kadar akademisyen açýðý bulunduðuna yönelik bir çalýþma yapýlýp yapýlmadýðýna iliþkin soru üzerine Özvar, "Doktoralý araþtýrmacý açýðýnýn devam ettiðini ifade etmeliyim. Bu sadece üniversitelerde istihdam edilebilmeleri açýsýndan deðil, kamu sektöründe ve özel sektörde de doktorasýný tamamlamýþ uzmanlara ve araþtýrmacýlara hala ihtiyaç vardýr." dedi.
Özvar, üniversitelere doktoranýn bitimine kadar devam eden araþtýrma görevliliði statüsü verildiðini belirterek, þu bilgileri paylaþtý:
"50/d'lilerle ilgili YÖK bir çalýþma baþlattý. Burada 50/d statüsünde araþtýrma görevlisi genç arkadaþlarýmýzýn doktoralarýný tamamladýktan sonra üniversitelerde bir müddet daha yer bulmalarýný saðlayabilecek ve onlarýn þu anda içinde bulunduðu durum dolayýsýyla sýkýntýlarýna bir nebze çare olacak bazý düzenlemeler yapmaya baþladýk. Bir müddettir aslýnda çalýþtýðýmýzý, mevzuat çalýþmasý yaptýðýmýzý ifade edebilirim. Bu düzenlemeleri yaptýktan sonra önümüzdeki günlerde içeriði paylaþacaðýz."