Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörlük Senato Salonu'nda düzenlenen Anadolu Üniversiteler Birliði Toplantýsý'na katýlan Özvar, yaptýðý konuþmada, toplantý sayesinde rektörlerle yükseköðretim konusunda görüþ alýþveriþinde bulunma fýrsatý yakaladýklarýný söyledi.
Rektörlerle mümkün olan her fýrsatta bir araya geldiklerini belirten Özvar, "Yükseköðretim sistemimize dair bütün konularda istiþarelerde bulunmaya, mümkün olan en güçlü ortak zemini saðlamaya büyük önem veriyoruz. Bu anlayýþýmýzýn bir tezahürü olarak bir süre önce Kurulumuz tarafýndan '2030'a Doðru Yükseköðretim Vizyonu' baþlýðýyla bölgesel toplantýlar düzenlemeye baþladýk. Bu toplantýlarýn ilkini eylül ayýnda Ankara'da araþtýrma üniversitelerimizle, ikincisini ise ekim ayýnda Diyarbakýr'da bölge üniversitelerimizin katýlýmýyla gerçekleþtirdik." diye konuþtu.
"DÝKKATLE DEÐERLENDÝRMEKTE FAYDA OLDUÐU KANAATÝNDEYÝM"Özvar, Yükseköðretim Kurulu olarak akademik dayanýþma kültürüne önemli katkýlar sunan Anadolu Üniversiteler Birliði ve benzeri mekanizmalarýn varlýðýný önemsediklerini dile getirdi.
Anadolu Üniversiteler Birliði gibi mekanizmalarýn birçok avantajýnýn bulunduðunun altýný çizen Özvar, þunlarý kaydetti:
"Üniversitelerimiz arasýnda düzenli ve saðlýklý iþleyen bu neviden mekanizmalarýn kurulmasýyla, yükseköðretim sistemimize dair her türlü sorunun ortak akýlla çözülmesi, araþtýrma, eðitim-öðretim ve bilgi paylaþýmý faaliyetlerinde iþbirliklerinin geliþtirilmesi, üniversitelerimizin sahip olduklarý altyapýlarýn diðer üniversitelerimizin de ortak kullanýmýna açýlmasý ve en iyi uygulama örneklerinin paylaþýlmasý gibi çok sayýda faydalý neticenin elde edileceðine inanýyorum. Anadolu Üniversiteler Birliði olarak önümüzdeki dönemde üniversitelerimiz arasýndaki iþbirliklerini daha fazla geliþtirmemizin fevkalade faydalý olacaðýna inanýyorum. Ortak araþtýrma merkezlerinin kurulmasý, proje iþbirliklerinin artýrýlmasý, öðrencilere yönelik proje pazarlarýnýn düzenlenmesi gibi baþlýklarý dikkatle deðerlendirmekte fayda olduðu kanaatindeyim."
ÇEÞÝTLÝ ÜLKELERLE ÝÞBÝRLÝÐÝ ADIMLARISon dönemde çok sayýda ülkeyle somut iþbirliklerini geliþtirmeye yönelik benzer mutabakat zabýtlarý imzaladýklarýna ve bu faaliyetlerin Türk yükseköðretiminin uluslararasýlaþmasý yönünde atýlmýþ önemli adýmlar olduðuna dikkati çeken Özvar, þöyle devam etti:
"Önümüzdeki dönemde bu yöndeki çalýþmalarýmýza kararlýlýkla devam edeceðiz. Siz kýymetli rektörlerimizden de bu yöndeki çalýþmalarý sahiplenmenizi ve güçlü bir þekilde destek vermenizi rica ediyorum. Doktora derecesine sahip nitelikli araþtýrmacýlarýn kýsmi zamanlý görevlendirmesine imkan tanýyan 2547 sayýlý Kanun'un ek maddelerinin nasýl daha etkili uygulanabileceðine ve nitelikli doktoralý araþtýrmacýlarýn üniversitelerimize nasýl kazandýrýlabileceðine yönelik önemli deðerlendirmeler yaptýk. Gerek kamuda gerek özel sektörde gerek yurt içinde gerekse yurt dýþýnda yerli ve yabancý kaliteli araþtýrmacýlarla temasa geçmenizi, bu araþtýrmacýlarý bünyenize katmanýzý arzu ediyoruz ve destekliyoruz. Bu imkanlardan daha fazla istifade etmeniz en büyük temennimizdir. Anadolu Üniversiteleri Birliði ve benzeri coðrafi üniversite birliklerinin yükseköðretim sistemimizde yaþanan bütün bu geliþmelerin ve tecrübelerin karþýlýklý paylaþýlacaðý, yeni fikirlerin neþet edeceði kýymetli bir platform oluþturacaðýna inanýyorum."
Toplantýya Anadolu Üniversiteler Birliði Dönem Baþkaný ve ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve 17 rektör katýldý.
Özvar, ayrýca toplantý öncesinde ERÜ Mühendislik Fakültesi önüne inþa edilen "Yapay Zekanýn ABC'si" yapýtýnýn açýlýþýný yaptý, Rektörlükte öðrencilerle bir araya geldi.