Özvar, Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Yerleþkesi Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirilen 2024-2025 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'nde, Anadolu Selçuklu Devleti'ne baþkentlik yapan Konya'nýn tarih boyunca eðitim ve kültür kenti olduðunu belirtti.
Selçuk Üniversitesi'nin çok kýymetli ve köklü bir eðitim kurumu olduðuna deðinen Özvar, "Öncelikle öðrencilerimize seslenmek isterim, Konya gibi kadim bir þehirde ve Selçuk Üniversitesi gibi köklü bir kurumda eðitim almanýn sizlere çok þey kazandýracaðýna inanýyorum. Hem þehrimiz hem de üniversitemizin bütün imkanlarýndan faydalanmalýsýnýz. Üniversite hayatýný sadece derslerde, sýnavlardan ibaret görmemelisiniz. Tek hedefiniz diploma almak olmamalý. Sosyal ve kültürel hayatýn her zaman içinde olmaya gayret sarf etmelisiniz." ifadesini kullandý.
Türkiye'nin son 22 yýlda yükseköðretimde muazzam bir geliþme kaydettiðini vurgulayan Özvar, Türkiye'nin 208 üniversitesi, yaklaþýk 185 bin öðretim elemaný ve yaklaþýn 4 milyonu örgün eðitimde olmak üzere 7 milyona yaklaþan öðrencisiyle son derece büyük bir hacme ulaþtýðýný dile getirdi.
Yükseköðretim sisteminin gelecekte küresel ve bölgesel rekabet gücünü artýrabilmesi ve sürdürebilmesi için 5 stratejik hedef belirlediklerine dikkati çeken Özvar, bunlarýn eriþilebilirlik, kapsayýcýlýk, kalite, üretkenlik, mükemmellik, araþtýrma, yenilikçilik, uluslararasýlaþma, istihdama duyarlýlýk ve hayat boyu öðrenme olduðunu söyledi.
Üniversitelerin uluslararasýlaþmasýnýn üretilen bilginin kalitesine de katký vereceðini anlatan Özvar, "Selçuk Üniversite'mizin uluslararasý öðrenci sayýsý ve toplam öðrenci içindeki oranýný daha ileri noktalara taþýmak gerektiðini paylaþmak isterim. Mevcut durumda üniversitemizde uluslararasý öðrenci sayýsý 2 bin 100'ün biraz üzerinde seyrettiðini ve bu durumun toplam öðrenciler içindeki oraný yüzde 3'ler civarýnda olduðunu ifade etmek isterim. Konya'nýn ve Selçuk Üniversitesi'nin uluslararasý öðrenciler açýsýndan önemli bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip olduðunu düþünüyorum." diye konuþtu.
Özvar, Türkiye'yi küresel etkiye sahip bir araþtýrma ve yenilik odaðý haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, þöyle devam etti:
"Amacýmýz, yükseköðretim programlarýný istihdama duyarlý ve sektörle sürekli bir biçim vermek, sürekli geliþtirmek ve yaymaktýr. YÖK olarak son dönemde üzerinde en fazla durduðumuz baþlýklar arasýnda yeþil ve dijital beceriler yer almaktadýr. Yeþil beceriler konusunda bilinçli bir gençlik yetiþtirmek, üniversitelerimizin daha yeþil, daha verimli ve daha fazla sosyal sorumluluk üstlenen kampüslere sahip olmasýný desteklemek adýna sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs projesini hayata geçirmiþ bulunuyoruz. Ýlk etapta 11 üniversite kampüsümüz bu projede yer almýþtýr. Bu projeyle kampüslerimizin enerji verimliliðini arttýrmayý, su kaynaklarýný korumayý, atýk idaresini optimize etmeyi ve karbon ayak izini azaltmayý hedeflemekteyiz. Bu hedefleri gerçekleþtirmek için kaynaklarýn etkin kullanýmýnýn, maliyetleri düþürmenin ve yenilenebilir enerji kaynaklarýný çeþitlendirmeyi öne çýkarýyoruz."
Dijital dönüþümün çalýþma hayatýný köklü þekilde deðiþtirdiðini vurgulayan Özvar, yapay zeka, bulut biliþim, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin iþ yapma þekillerini yeniden tanýmladýðýný ve dijital becerilerin her sektörde gerekli hale geldiðini dile getirdi.
Konya Valisi Ýbrahim Akýn da her akademik yýlýn, bilimsel düþünceye katký saðlamak, yeni keþifler ve çözümler üretmek için bir fýrsat olduðunu anlatarak, "Sevgili gençler, sizler, ülkemizin en büyük zenginliði ve umudusunuz. Okumak için Konya'yý ve Selçuk Üniversitesi'ni tercih eden siz gençlerimizi tebrik ediyor, Konya'mýza hoþ geldiniz diyorum. Her biriniz, Selçuk Üniversitesi'nin saðlam temelleri üzerinde kendinizi inþa edecek, bu topraklardan aldýðýnýz güçle geleceðe yürüyeceksiniz." ifadesini kullandý.
Konuþmalarýn ardýndan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yýlmaz, Özvar'a tablo hediye etti.