YÖK Baþkaný Özvar'dan uluslararasý öðrencilere iliþkin açýklama: Bu, Türkiye'ye karþý baþlatýlmýþ tehlikeli bir kampanyadýr
ABONE OL

YÖK'ten yapýlan açýklamaya göre, Erol Özvar, Ondokuz Mayýs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Akademik Buluþma ve Ödül Töreni"ne katýldý.

Dünyadaki benzerleriyle mukayese edildiðinde, Türk yükseköðretim sisteminin öne çýkan özelliklerinin bulunduðuna dikkati çeken Özvar, Türk yükseköðretim sisteminin ayýrt edici temel vasýflarýnýn baþýnda üniversite adaylarý için eriþilebilirlik, bilim insanlarý için içericilik geldiðini aktardý.

Son 30-40 yýlda dünyadaki genel eðilimin gittikçe artan ortaöðretim mezununun üniversite eðitimi almak istemesi olduðunu anlatan Özvar, þöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'ye mahsus deðildir. Küresel bir eðilimdir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu küresel eðilime zamanlýca cevap vermiþtir, her türlü altyapý çalýþmasýný tamamlayarak öðrencisine bu hizmetleri sunan ender ülkelerden biridir. Öte yandan üniversitelerimiz, Gazze'de yaþanan katliamlara karþý vicdanýnýn sesine kulak vererek demokratik protestolarda bulunan ve bunun için ifade özgürlüðü kýsýtlanan uluslararasý akademisyenlere kapýlarýný açmýþtýr. Bu yönüyle sistemimiz eriþilebilirliði ve kapsayýcýlýðýyla ciddi bir kapasite artýþý kaydetmiþtir."

Özvar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonuyla yükseköðretim alanýna yapýlan yatýrýmlarýn önemine iþaret etti.

Türkiye'nin dünyaya örnek teþkil edecek bir yükseköðretim sistemi sunduðunu belirten Özvar, okumak isteyen, üniversiteyi baþarmak isteyen her gence Türkiye Cumhuriyeti'nin kapýlarýnýn açýk olduðunu vurguladý.

Türk yükseköðretim sisteminin kapsayýcýlýðýna iþaret eden Özvar, "Okumak isteyen, hakkýyla kazanan, imkanlarýný ortaya koyarak buraya gelmiþ uluslararasý öðrencilere de ayný hakký sunmaktadýr. Bu bakýmdan Türkiye yükseköðretim sistemi sadece kendi vatandaþlarýna deðil þartlarý yerine getiren, imkanlarý olan uluslararasý öðrencilere de kapýlarýný açmýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- "TÜRKÝYE'DE 350 BÝNÝ BULAN ULUSLARARASI ÖÐRENCÝ VARDIR"

Erol Özvar, uluslararasý öðrencilerle ilgili "Bugün Türkiye'de 350 bini bulan uluslararasý öðrenci vardýr. 190 ülkeden fazla dünyanýn muhtelif devletlerinden ülkemize istikbalini inþa etmek için gelen genç insanlar vardýr." bilgisini paylaþtý.

Hedeflerinin uluslararasý öðrenci sayýsýný gelecek yýllarda daha da artýrmak olduðunu vurgulayan Özvar, þu ifadeleri kullandý:

"Uluslararasý öðrencilerin yüzde 95'inden fazlasý, kendi imkanlarýyla burada okumaktadýr. Türkiye'nin bursunu alan çok baþarýlý yabancý öðrencilerin toplam uluslararasý öðrenciler içerisindeki payý yüzde üçü, dördü geçmez. Dolayýsýyla buraya gelen kendi imkanlarýyla üniversitelerde okumaktadýr. Türkiye'de son zamanlarda müþahede ettiðimiz tehlikeli bir oluþumdan söz etmek isterim. Maalesef, Türkiye'de yabancý düþmanlýðý tohumlarý ekilmeye çalýþýlýyor ve son zamanlarda uluslararasý öðrencilere yöneltilmeye çalýþýlýyor. Bu, Türkiye'ye karþý baþlatýlmýþ tehlikeli bir kampanyadýr. Bu akýmýn kökleri milli deðildir. Bu konuda sizlere uyarýda bulunmak isterim. Bu topraklarda yabancý düþmanlýðý tohumu yeþermez. Bu topraklar, yabancý düþmanlýðýna kapalýdýr."

- "ULUSLARARASI ÖÐRENCÝ VE AKADEMÝSYENLERE KAPIMIZ AÇIK"

Özvar, Türk toplumunun farklý kültürlerle farklý medeniyetlerle yaþamayý bildiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Biz farklý kültürden gelen, farklý ýrktan gelen insaný insan bellemiþiz, kendimiz gibi görmüþüz; bizim gibi yaþamýþsa, bizim gibi çalýþmýþsa, bizim gibi gayret etmiþse, bizim gibi ülkemize hizmet etmeyi hedef belirlemiþse onlarla yaþamayý bilen bir toplumuz. Bu kadim anlayýþýmýzla uluslararasý öðrenci, uluslararasý akademisyenlere kapýmýz açýk ve onlarýn da ilgisini çeken bir ülkeyiz. Biz çeþitliliði tolere eden, bunu zenginlik bilen ve bunu yönetebilen bir medeniyetin üyeleriyiz."

  • Erol Özvar
  • uluslararasý öðrenci