Yükseköðretim Kurulu (YÖK), faaliyet izni kaldýrýlan Ýstanbul Þehir Üniversitesinin öðrencilerinin sýnýf, dönem, kredi, süre gibi kazanýlmýþ haklarýnýn korunacaðýný, burs ve indirim oranlarýnýn devam edeceðini bildirdi.
YÖK'ün internet sitesinde 2708 sayýlý Cumhurbaþkaný kararý ile faaliyet izni kaldýrýlan Ýstanbul Þehir Üniversitesiyle ilgili sýkça sorulan sorular ve cevaplarý yayýmlandý. Buna göre, Ýstanbul Þehir Üniversitesi öðrencilerinin garantör üniversite olan Marmara Üniversitesine aktarýldýðý anýmsatýldý. "Öðrencilerin eðitim ve öðretim süreçleriyle ilgili kazanýlmýþ haklarý korunacak mýdýr?" sorusu, "Öðrenciler, sýnýf, dönem, kredi, süre vb. hususlarda kazanýlmýþ haklarý korunarak maðduriyet oluþmayacak þekilde Marmara Üniversitesinde öðrenimlerine devam edeceklerdir." ifadeleriyle yanýtlandý.
Eðitim öðretimin hangi kampüste devam edeceði sorusuna iliþkin, öðrencilerin eðitim görecekleri kampüsün Marmara Üniversitesinin yetkili kurullarý tarafýndan belirleneceði bildirildi.
Öðrencilerin burs ve indirim oranlarý devam edecek
YÖK, öðrencilerin burs ve indirimlerinin devam edip etmeyeceðine iliþkin soruyu, "Faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumuna kayýtlý olan öðrencilerin burs ve indirim oranlarý devam edecektir. Konuya iliþkin tereddüt olmasý halinde üniversite kayýtlarý esas alýnacaktýr." þeklinde yanýtladý.
"Öðrencilerin öðrenim ücreti nasýl belirlenecek?" sorusuna da þu þekilde yanýt verildi:
"2547 sayýlý kanunun ek 11'inci maddesinde yer alan 'Öðrenciler, bursluluk durumlarý gözetilmek þartýyla eðitim-öðretim ücretlerini garantör üniversiteye ödemeye devam eder.' hükmü uyarýnca faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumunun kayýtlý öðrencileri, her türlü eðitim öðretim ücretlerini, eðitime devam edecekleri garantör üniversitesine ödemeye devam eder. Eðitim öðretim ücretinin arttýrýlýp arttýrýlmamasý, ilgili yýlýn TÜFE oranýný geçmeyecek þekilde garantör üniversite olan Marmara Üniversitesi tarafýndan belirlenir."
"Gelecek yýllara yönelik ödenmiþ öðrenim ücretleri varsa ne olacak?" sorusuna iliþkin de "Faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumunun 2020-2021 eðitim öðretim yýlý ve sonrasý için eðitim öðretim ücretini peþin ödeyen öðrencilerin ödemesine iliþkin üniversite kayýtlarý dikkate alýnýr. Tereddüt oluþmasý halinde banka dekontu, makbuz, hesap ekstresi veya pos cihazlarý tarafýndan üretilen evrak gibi belgeler göz önünde tutulur." bilgisi paylaþýldý.
- Diplomalar Marmara Üniversitesi ismi ile düzenlenecek
Ýstanbul Þehir Üniversitesiyle ilgili sýkça sorulan diðer sorular ve YÖK'ün bunlara verdiði yanýtlar þöyle:
- "(Diplomalar nasýl düzenlenecek?) Faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumunda kayýtlý olup garantör üniversitede eðitime devam ederek mezuniyete hak eden öðrencilerin diplomalarý, garantör üniversitenin (Marmara Üniversitesi) ismi ile düzenlenecektir. Öðrencinin transkriptinde faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumunda almýþ olduðu dersler belirtilir."
- "(Devam edilen programýn garantör üniversitenin bünyesinde bulunmamasý durumunda ne olacak?) Faaliyet izni kaldýrýlan vakýf yükseköðretim kurumundaki mevcut programlarýn, garantör üniversitede bulunmamasý halinde, bu programlar Yükseköðretim Kurulu tarafýndan garantör üniversite olan Marmara Üniversitesinde açýlýr. Öðrencilerin faaliyet izni kaldýrýlan üniversitedeki eðitim ve öðretime iliþkin statüleri (bulunduðu dönem, azami süresi vb.) mevcut mevzuat uyarýnca devam eder."
- Yabancý uyruklu öðrencilerin durumu
Sýkça sorulan sorularýn yanýtlarýnda yabancý uyruklu öðrencilerin durumuna iliþkin de "Yabancý uyruklu öðrenciler de diðer öðrenciler gibi garantör üniversitede (Marmara Üniversitesi) kayýtlý olduðu programda eðitim ve öðretime devam edecektir." ifadelerine yer verildi.
"Faaliyet izni kaldýrýlan üniversitenin öðrencilerinin yatay geçiþ hakký var mýdýr?" sorusu ise þu þekilde yanýtlandý:
"Önlisans ve lisans öðrencileri 'Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal Ýle Kurumlar Arasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik' hükümlerine, lisansüstü öðrencileri ise 'Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði' hükümlerine göre yatay geçiþ ve özel öðrencilik iþlemlerinden yararlanabilirler."