YÖK'ten yapýlan açýklamada, üniversitelere baðlý týp fakültesi hastanelerinde bir yandan týp ve saðlýk eðitiminin dijital teknolojilerle uzaktan eðitim yöntemleriyle sürdürüldüðü, diðer yandan saðlýk hizmet sunumunda da çok önemli ve özellikli tedavilere imza atýldýðý belirtildi.
Açýklamada, þu bilgilere yer verildi:
"Koronavirüs küresel salgýnýyla mücadele kapsamýnda üniversitelerin araþtýrma merkezleri ile hastaneler önemli görevler üstleniyor. Salgýnýn baþlangýcýndan bugüne kadar 44 üniversite hastanesinde, PCR testleri yapýlarak koronavirüs þüphesiyle 37 bin 296 hasta muayene edilmiþ, bunlardan 7 bin 238'i serviste 1783'ü de yoðun bakýmda yatýrýlarak tedavi edilmiþtir. Bu hastalarýmýzdan 7 bin 11'i þifaya kavuþmuþtur.
Ayrýca bütün üniversite hastanelerinde plazmaferez tedavi kapasitesi mevcut olup bazýlarýnda plazmaferez tedavileri yapýlmaya baþlanmýþtýr. Salgýnla mücadelede 13 bin 126 öðretim elemaný doktor, 11 bin 461 hemþire, 3 bin 473 teknisyen/tekniker ve 5 bin 852 hasta bakýcý olmak üzere 33 bin 912 saðlýk çalýþaný fedakarca görev yapmaya devam etmektedir. Üniversitelerimizde yoðun bakým, servis ve ameliyathanelerde ihtiyaç halinde koronavirüs hastalarý için kullanýlmak üzere yeteri kadar (yaklaþýk 5 bin adet) solunum cihazý (ventilatör) mevcuttur."
- 1 MÝLYONUN ÜZERÝNDE MASKE ÜRETÝLDÝ
YÖK'ün açýklamasýnda, hastaneleri bulunan üniversitelerde salgýn süreci ile birlikte týbbi malzeme üretiminin de hýzlandýðýna iþaret edildi.
Bu kapsamda, 15 Nisan 2020'den itibaren 1 milyon 41 bin 800 maske, 34 bin 365 siperlikli maske, 25 bin 200 koruyucu önlük, 10 bin 35 litre sývý el dezenfektaný, 2 bin 200 litre ortam dezenfektaný üretiminin yapýldýðý bildirilen açýklamada, koruyucu entübasyon kabini, koruyucu tozluk, numune alma kabini, koruyucu transport sedyesi, fiberoptik video laringoskop gibi çeþitli týbbi malzemenin üretiminin de devam ettiði kaydedildi.
Üretilen týbbi malzemelerin hem üniversitelerin ihtiyaçlarý için kullanýldýðý hem de üniversitenin bulunduðu ildeki baþta diðer saðlýk kuruluþlarý olmak üzere çeþitli kurumlarýn ihtiyacý için kullanýldýðý aktarýlan açýklamada, salgýn sürecinde üniversite hastanelerinin, koronavirüs hastalarýnýn yaný sýra acil hastalar ile onkolojik tedavi gören kanser hastalarý ve kronik hastalýðý olan vatandaþlarýn tedavilerini de gerçekleþtirildiði vurgulandý.
Açýklamada, üniversitelerin araþtýrma merkezlerinin ve araþtýrma ekiplerinin koronavirüs hastalýðýnýn tedavisinde kullanýlacak ilaç ve baðýþýklýk için aþý geliþtirme çalýþmalarýnýn da aralýksýz sürdürüldüðü belirtildi.
- KADRO TAHSÝSÝ, ÜNÝVERSÝTE HASTANELERÝNÝN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK
YÖK'ün açýklamasýnda, salgýn nedeniyle üniversitelere tahsis edilen yeni kadrolara iliþkin þunlar kaydedildi:
"Kovid-19 küresel salgýný sürecindeki baþarýlarý Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan da yakýndan takip edilen üniversite hastanelerimize Cumhurbaþkanlýðýmýz tarafýndan 5 bin 814 hemþire, 1130 saðlýk teknikeri, 295 röntgen teknisyeni, 247 laborant, 219 ebe, 129 fizyoterapist, 118 eczacý, 101 diyetisyen, 89 psikolog, 87 biyolog ve çeþitli unvanlarda 406 olmak üzere toplam 8 bin 635 sözleþmeli personel kadrosu ihdas edilmiþtir. Ayrýca 5 bin 865 çeþitli unvanlarda sürekli iþçi kadrosunun ihdasý ile birlikte toplam 14 bin 500 personel, salgýn sürecinde üniversite hastanelerimizin gücüne güç katacaktýr.
Her zaman olduðu gibi, Kovid-19 salgýnýyla mücadelede de yükseköðretim camiasýndan desteðini esirgemeyen Cumhurbaþkanýmýza bu çok önemli kadro ihdasýndan dolayý tekrar teþekkür ederiz. Üniversite hastanelerimiz hem bilimin hem hizmet sunumunun buluþtuðu yükseköðretim sistemimizin en önemli bileþenlerindendir. Cumhurbaþkanlýðýmýzýn önderliðinde tedbir kurallarýna uyarak el birliði içerisinde bu süreci atlatacaðýmýza inancýmýz tamdýr."