YÖK Baþkaný Saraç, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Yeni YÖK’ün yükseköðretim sistemine ihtisaslaþma ve misyon farklýlaþmasý kapsamýnda "araþtýrma odaklý ihtisaslaþma üniversiteleri" ile "bölgesel kalkýnma odaklý ihtisaslaþma üniversiteleri" konseptini kazandýrdýðý gibi YÖK 100/2000 Doktora Burs Programý ile ülkenin kalkýnma hedefleri yönünde ihtiyaç duyduðu nitelikli insan gücünü yetiþtirmeyi hedeflediðini de ifade etti.
Ülkenin bilim hayatýnýn kalkýnmasý ve geleceði için 100 öncelikli alanýn her çaðrý döneminde güncellendiðini anlatan Saraç, bu projenin yurt dýþýnda da örneðinin bulunmadýðýný kaydetti. Saraç, projenin, "Türkiye'nin prestij projesi" olduðunu ve geleceðin bilim hayatýný þekillendireceðini vurguladý.
2016-2017 eðitim öðretim yýlý bahar dönemi itibarýyla baþlatýlan YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamýnda 92 farklý üniversiteden 4 bin 250 öðrencinin burs aldýðýný ifade eden Saraç, "Dünyada örneðinin olmamasý nedeniyle bilim çevrelerince tereddütle karþýlanan bu projede ciddi çalýþmalarýmýzla sonuçlarý almaya baþladýk. Proje, gayet iyi yürüyor, mezun vermeye baþladýk. Bu öðrencilerin yaklaþýk 800'ü üniversitelerde, özel sektörde ve kamu kurumlarýnda istihdam imkanýna kavuþtu." bilgisini verdi.
Bursiyerlerin yüzde 60'ýnýn fen ve mühendislik bilimleri ve mimarlýk, yüzde 20'sinin sosyal bilimler, yüzde 20'sinin saðlýk bilimleri ile ilgili alt alanlarda eðitimlerine devam ettiðine iþaret eden Saraç, "Programa iliþkin farkýndalýk ve talep günden güne artmakta ve her yeni çaðrýya daha fazla üniversite baþvurmakta." diye konuþtu.
- "BURSÝYER SAYISINI 5 BÝNÝN ÜZERÝNE ÇIKARMAYI HEDEFLÝYORUZ"
Yükseköðretim tarihinde ilk defa YÖK'ün önerilerinin de 11'inci Kalkýnma Planý'nda yer bulduðuna iþaret eden Saraç, þunlarý kaydetti:
"Planda yer alan hedeflerin önemli bir kýsmý, bu yýlýn haziran ayýnda tamamlanmýþ olacak. Hem 11'inci Kalkýnma Planý'nda hem de 2020 vizyonumuzda YÖK 100/2000 doktora burs programýndan yararlananlarýn sayýsýný artýrmaya dönük hedefimiz doðrultusunda sayýyý 5 binin üzerine çýkaracaðýz. Halihazýrda 4 bin 250 öðrencimiz programdan yararlanýyor, bunun yanýnda 2019-2020 eðitim öðretim yýlý bahar döneminde doktora eðitimine baþlamak üzere 85 üniversitemize 720 kontenjan tahsis edildi."
- 2020 YILI ÝÇÝN BURS MÝKTARI ARTIRILDI
YÖK Baþkaný Yekta Saraç, YÖK 100/2000 kapsamýnda doktora yapan öðrencilerin burs miktarlarýnýn asgari ücretin altýnda kalmamasýný hedeflediklerini hatýrlattý.
Nitelikli insan gücünün yetiþtirilmesi konusunda YÖK'ün bu giriþiminin devletin diðer kurumlarý tarafýndan da desteklendiðinin altýný çizen Saraç, bu kapsamda mecburi hizmetin bulunmadýðýný ayrýca baþka kurumlardan da burs alma imkanýnýn bulunduðunu aktardý.
Tezi ile ilgili çalýþmalar yapmak üzere yurtdýþýna gitmek isteyen öðrencilerin de danýþmanlarý ve üniversitelerinin de izin vermeleri koþuluyla, yurtdýþýnda bulunduklarý süre zarfýnda burslarýnýn devam edeceðini dile getirdi.
Saraç, sözlerini þöyle tamamladý:
"2020 itibarýyla YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamýnda, öðrencilerin burs miktarýnda artýþ saðlanacak. Türkiye'nin 100 öncelikli alanýnda doktora yapan öðrenciler, aylýk 2 bin 450 lira burs ile desteklenecek. TÜBÝTAK tarafýndan tanýmlanmýþ baþarý ölçütlerinden en az ikisini yerine getiren öðrenciler de çift burs alma imkanýna sahip olduðundan öðrencilere saðlanan destek rakamý ciddi bir seviyeye ulaþýyor.