Özvar, AA muhabirinin YÖK'ün yükseköðretim sistemine iliþkin sorularýný yanýtladý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn, Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2022-2023 Yükseköðretim Akademik Yýl Açýlýþ Töreni'nde "Kadýnlarýmýza yükseköðretimde yeni bir kapý açýyoruz, 35 yaþ üzerindeki kadýnlarýmýz için ön lisans ve lisans programlarýnda ek kontenjan tanýmlayacaðýz" açýklamasýndaki çalýþmanýn hangi aþamada olduðu sorulan Özvar, yükseköðretimde Türk kadýnlarýnýn görünür olmalarýný, sadece öðrenci olarak deðil bilim insaný olarak da bulunmalarýný fevkalade önemsediklerini vurguladý.
Geçmiþ yýllarda yükseköðretime eriþim konusunda engelleri olan veya bir þekilde okumak istediði, baþarabildiði halde gerek imkanlar gerek þartlar dolayýsýyla yükseköðretime katýlamayan, üniversitelere eriþemeyen 35 yaþ ve üzeri kadýnlarýn yükseköðretime katýlmalarý için proje baþlattýklarýný anlatan Özvar, þu bilgileri verdi:
"35 yaþ üstü kadýnlarýmýz için diðer öðrencilerimizin gireceði kontenjanlarý kullanmadan yani yeni üniversiteye girecek veya tekrar üniversiteye girecek lise, mezunlarýnýn hakkýna halel getirmeden onlarýn da ayrý bir kulvarda yüksek öðretime katýlabileceði þekilde bir kontenjan çalýþmasý yapýyoruz. Bu vesileyle inþallah üniversite sýnavýna girecek 35 yaþ üstü Türk kadýnlarý, kendileri için eðer sýnavý elbette baþarabildikleri takdirde arzu ettikleri puanlarý alabildikleri takdirde üniversitelere girebileceðini þimdiden duyurmak isterim."
"35 yaþ üstü kadýnlara ek kontenjan konusunda 2023 Yükseköðretim Kurumlarý Sýnavý için bir müjde verebilir misiniz? þeklindeki soru üzerine Özvar, "Bunun için büyük bir gayret içerisinde olduðumuzu ifade etmek isterim." yanýtýný verdi.
YÖK'ün uluslararasý bilim diplomasisi alanýnda yürüttüðü çalýþmalara iliþkin soru üzerine Erol Özvar, üniversitelerin uluslararasý etkileþimlerinin önemine dikkati çekti.
Üniversitelerin kalitesinin uluslararasý etkileþimi ile ölçüldüðünü ifade eden Özvar, bu durumun uluslararasý küresel alan ve diplomasiye de çok önemli katký verdiðini belirtti.
Uluslararasý etkileþimin uluslararasý hareketlilik ile mümkün olduðunu vurgulayan Özvar, "Bu sebeple bilim diplomasisi, yükseköðretimde önümüze koyduðumuz en önemli hedeflerden bir tanesidir." dedi.
Uluslararasý hareketliliði artýrmak adýna bazý teþvikleri uygulamaya koyduklarýný dile getiren Özvar, bu kapsamda 2547 sayýlý Kanun'a getirilen ek maddeler ile uluslararasý saygýnlýðý olan öðretim elemanlarýnýn Türk üniversitelerinde çalýþmalarýnýn kolaylaþtýrýldýðýný dile getirdi.
YÖK Baþkaný Özvar, "Türk bilim insanlarýnýn da yurt dýþýna daha rahat çýkabilmesi ve araþtýrma yapabilmesi için doktora yapan araþtýrma görevlilerinin daha kolay yurt dýþýna çýkmasý için bir çalýþma içindeyiz, destek ilan edeceðiz." þeklinde konuþtu.