Yükseköðretim Kurulu'ndan yükseköðretimde uygulamalý eðitimlerin çerçevesini çizen düzenleme
ABONE OL

Yükseköðretim Kurulunca, Yükseköðretimde Uygulamalý Eðitimler Çerçeve Yönetmeliði Resmi Gazete'nin bugünkü sayýsýnda yayýmlandý.

YÖK'ten yönetmelik deðiþikliðiyle ilgili yapýlan açýklamada, söz konusu mevzuat düzenlemesinin üniversite mezunlarýnýn istihdam edilebilirliðine katký saðlayacaðý ifade edildi.

OECD'nin 2019 yýlý verilerine göre 25-64 yaþ aralýðýndaki üniversite mezunlarýnýn istihdam oranýnýn OECD ortalamasý yüzde 85,6 iken, Türkiye için bu oranýn yüzde 73,6'da kaldýðý ifade edilen açýklamada, söz konusu düzenlemenin bu oraný artýrmak amacýyla yapýldýðý aktarýldý.

Üniversite öðrencilerinin kazandýrýlmasý öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranýþlarý geliþtirmeleri, sektörü tanýmalarý, iþ hayatýna uyum saðlamalarý için hazýrlanan Yükseköðretimde Uygulamalý Eðitimler Çerçeve Yönetmeliði'nin, yükseköðretim mezunlarýnýn istihdam oranlarýný artýrmak için de hazýrlandýðý anlatýlan açýklamada, ayrýca eðitim-sanayi iþ birliðini güçlendirmesinin beklendiði ifade edildi.

- YÖNETMELÝK KATILIMCI BÝR ANLAYIÞLA HAZIRLANDI

Yönetmeliðin üniversiteler baþta olmak üzere ilgili birçok paydaþýn katkýsýyla hazýrlandýðý anlatýlan açýklamada, üniversiteler, bakanlýklar baþta olmak üzere ilgili kamu kurumlarý ile TESK, TOBB, TÜSÝAD, MÜSÝAD gibi özel sektör temsilcilerinin görüþlerinin alýndýðýna iþaret edildi.

11. Kalkýnma Planý baþta olmak üzere birçok üst politika belgesinde uygulamalý eðitimlerin öneminin vurgulandýðý, yükseköðretimdeki uygulamalý eðitimlerin aðýrlýðýnýn artýrýlmasý için amaç, hedef, strateji veya göstergeler yayýmlandýðý hatýrlatýlan açýklamada, uygulamalý eðitimlerin niteliðinin artýrýlmasýyla ileri becerilere dayalý yüksek teknolojili imalat sanayi ürünlerinin ihracattaki payýnýn yükseltilmesinin hedeflendiði kaydedildi.

- ÜNÝVERSÝTELER EN KISA ZAMANDA ALT MEVZUATLARINI DÜZENLEYECEK

Açýklamaya göre, yönetmelikle yükseköðretim kurumlarýndaki mühendislik, saðlýk, eðitim bilimleri, fen, sanat, spor ve sosyal bilimler alanýndaki ön lisans ve lisans düzeyindeki örgün mesleki eðitim programlarýnda yaptýrýlan uygulamalý eðitimlere iliþkin genel usul ve esaslar belirlendi. Yükseköðretim kurumlarý, çerçeve yönetmeliði temel alarak kendi alt mevzuatlarýný en kýsa zamanda hazýrlayacak ve diðer mevzuatlarýnda gerekli düzenlemeleri yapacak.

Yönetmelikle uygulamalý eðitim türleri tanýmlandý ve sýnýrlarý belirlendi. Yükseköðretimde uygulamalý eðitim türleri, iþletmede mesleki eðitim, staj ve uygulamalý ders olmak üzere 3 þekilde tanýmlandý.

Yeni düzenlemeyle sigorta ve ücret ödenmesi konusunda kavramsallaþtýrmadan kaynaklý sorunlar ortadan kaldýrýldý. Bu kapsamda öðrencilere hak ettikleri ücretlerin ödenmesi saðlanacak, öðrenciler iþ kazasý ve meslek hastalýklarýna karþý sigortalanacak.

Sektör temsilcilerinin hangi uygulamalý eðitim kapsamýnda ücret ödemeleri gerektiðini açýk bir þekilde görebilmeleri için de gerekli düzenleme yapýldý.

Uygulamalý eðitimler kapsamýnda öðretim elemanlarýna yüklenecek ders yüklerinin belirlenmesiyle yükseköðretim kurumlarý arasýndaki uygulama farklýlýðý da ortadan kaldýrýldý.