Türkiye, son yýllarda hayata geçirdiði projeler ve programlarla küresel bir üretim üssü haline gelirken, son dönemde özellikle otomotiv sanayisinde gündeme gelen geliþmelerle küresel yatýrýmlar için de bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor.
AA muhabirinin yaptýðý derlemeye göre, Türkiye, dört bir yanýnda yükselen fabrikalarla artýk küresel tedarik zincirlerinin önemli bir oyuncusu olurken, coðrafi konumu, genç nüfusu ve nitelikli iþ gücü ile de global markalarýn yatýrým ve AR-GE üssü olma yolunda en önemli adaylardan biri olarak öne çýkýyor.
Son olarak dünyanýn en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin Manisa'da 1 milyar dolarlýk yatýrým kararý, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapýlarýný araladý. Otomobil üretmekten ziyade, Türkiye'yi küresel bir teknoloji ve AR-GE üssü haline getirmeyi amaçlayan söz konusu yatýrým kararýnýn, bir "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatýrým yapmayý planlayan baþta otomotiv olmak üzere birçok sektörden küresel markaya da referans olacaðý öngörülüyor.
Ayrýca doðrudan 5 bin kiþiye, dolaylý olarak da 25 bin kiþiye istihdam saðlamasý beklenen yatýrým olgunlaþtýkça, otomotiv yan sanayisi baþta olmak üzere otomotiv sektörüyle güçlü tedarik baðlantýlarý bulunan farklý sektörlerde de yeni yatýrýmlarýn kapýlarýnýn aralanmasý bekleniyor. Yüksek katma deðerli bu yatýrýmla BYD, elektrikli ve þarj edilebilir hibrit araçlarý Türkiye'de üretecek. Ardýndan üretilen araçlarý, baþta Avrupa pazarlarý olmak üzere dünyaya Manisa'dan ihraç edecek.
Türkiye, deðiþen dünyanýn mobilite ve teknoloji trendlerine de hýzla ayak uyduruyor.
Türkiye, son yýllarda sýfýrdan inþa ettiði AR-GE ve inovasyon ekosistemi, güçlü üretim altyapýsýyla otomotiv sektörünün yeni mobilite ekosistemi dönüþümüne önemli katký saðlayacak konuma geliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn öncülüðünde, hýzlý þarj istasyonlarýnýn kurulumu desteklenerek çevre dostu elektrikli araçlarýn yurdun dört bir köþesinde kullanýmýnýn yaygýnlaþmasýnýn önünü açýldý. Bakanlýðýn saðladýðý desteklerle 7 bin 600'ü hýzlý þarj olmak üzere 20 bin 900 þarj baðlantý noktasýna ulaþýldý. Ayrýca hýzlý þarj altyapýsý da bir yýlda 5 katýna çýkarýldý.
Yerli üretimin iç pazardaki payýnýn yükseltilmesi ve korunmasý ile yurt içine yatýrýmlarýn özendirilmesi amacýyla Çin menþeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmasý kararý da sonuçlarýný verdi. Kararýn ardýndan, sýklýkla "Türkiye'yi Avrupa'ya açýlan bir kapý" olarak gördüklerini dile getiren Çin markalarý, eylem ve yatýrým planlarýný açýklamaya baþladý.
BYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaþýk 1 milyar dolarlýk yatýrýmýna iliþkin çalýþmalarýn devam ettiði öðrenilirken, Türkiye'de yatýrýma en yakýn adaylardan biri de Chery markasý olarak öne çýkýyor. Chery'nin Türkiye'de yatýrým konusunda uzun zamandýr çalýþtýðý, titizlikle tüm fizibilite çalýþmalarýna devam ettiði ve tüm çerçeveyi masada detaylýca görüþtüðü belirtiliyor.
Ayrýca Chery dýþýnda Skywell ve MG gibi markalarýn da Türkiye'de yatýrým konusunda çalýþmalarýna devam ettiði biliniyor. Bu markalarýn yaný sýra Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biri olan DFSK'nin Türkiye operasyonlarý, markanýn Avrupa'ya açýlan kapýsý olarak önemini artýrmaya devam ediyor.
Þirket, Türkiye'yi, DFSK'nin "Avrupa Eðitim Merkezi" olarak konumlandýrýldý. Bu kapsamda, Türkiye'deki deneyimli ekip Avrupa operasyonlarý için eðitimler vermeye baþladý. Türkiye'ye yatýrým konusunun da deðerlendirildiði bildirildi.
Öte yandan, dünyanýn en büyük lityum pil üreticilerinden Çinli Ganfeng Lithium'un, Türkiye'de 500 milyon dolarlýk yatýrým yapmak üzere Yiðit Akü ile anlaþma imzaladýðý bildirildi.
Yiðit Akü'nün KAP'taki açýklamasýna göre, Yiðit Akü AÞ ve Ganfeng LiEnergy arasýnda karþýlýklý yarar ilkesi ve uzun vadeli geliþtirme stratejisi doðrultusunda sürdürülen müzakerelerin ardýndan, lityum iyon pil hücresi, pil modülleri, pil paketleri, enerji depolama sistemleri, pil yönetim sistemleri, enerji yönetim sistemleri, lityum iyon pillerin geri dönüþümü konularý baþta olmak üzere þirketlerin sahip olduðu küresel pazar alanlarýný ve paylarýný geniþletmek, uluslararasý ticareti ortaklaþa teþvik etmek ve uluslararasý pazardaki etkiyi artýrmak amacýyla Stratejik Ýþbirliði Çerçeve Anlaþmasý imzalandý.
Söz konusu anlaþma kapsamýnda, taraflar, Türkiye'de bir ortak giriþim þirketi kurmayý amaçlýyor. Kurulmasý planlanan ortak giriþim þirketi, Türkiye'de lityum iyon pil üretim kapasitesi oluþturmaya ve Ganfeng LiEnenrgy tarafýndan saðlanacak olan ve ortak giriþim þirketinin Türkiye'de kendisi tarafýndan üretilen lityum iyon pil ve ilgili ürünlerinin pazar geliþimine odaklanacak.
Ortak giriþim þirketi, yaklaþýk 500 milyon dolar toplam yatýrýmla Türkiye'de 5 gigavatsaat lityum pil üretim kapasitesi kurmayý planlýyor. Fabrika, lityum pil hücresi üretim hatlarýný içerecek ve pazar geliþtirme planýna uygun olarak belirlenecek pil paketi üretim hatlarýný bünyesinde bulunduracak. Ölçeklenebilir bir kapasiteye sahip olacak üretim tesisinde üretilecek 100Ah, 280Ah, 314Ah lityum pil hücresi gibi ürünler, esas olarak Türk ve uluslararasý enerji depolama sistemi (ESS) pazarlarýný hedefleyecek.