1 milyar liranın üzerindeki yatırımlara büyük destek
ABONE OL

Stratejik yatırımları daha fazla desteklemek amacıyla hükümet teşviklerin kapsamını genişletiyor. Ekonomi Bakanlığı’nın çalışması ile 1 milyar Türk Lirası’nın üzerindeki stratejik yatırımlara yüzde 10 ek vergi indirimi desteği sağlanacak. Başbakanlığa gönderilen çalışma ile 15 olarak belirlenen öncelikli yatırım alanlarında    1 milyar TL’nin üzerindeki yatırımlara 5. Bölge desteği verilmeye devam edilecek. Ayrıca söz konusu firmalara verilen yatırımlara katkı oranı desteği de yüzde 40 yerine yüzde 50 olarak uygulanacak. Örneğin mevcut uygulamada 1 milyar TL yatırım gerçekleştiren bir şirketin yatırıma katkı oranı olarak 400 milyon TL vergi indirim hakkı bulunuyor.

Başbakanlığa gönderildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile yeni kararnamenin yürürlüğe girmesiyle birlikte söz konusu işletmenin belirlenen süre içinde 500 milyon TL vergi indirim hakkı olacak. Ekonomi Bakanlığı’nın hazırladığı düzenlemenin Başbakanlığa gönderildiğini belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi “ Yeni kararla yatırımlara, yatırıma katkı oranı yüzde 40 yerine 50 olacak. Bu karar yerli ve yabancı yatırımcılara büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.

Sinyali Zeybekci verdi

Yatırımlarda devlet yardımlarını içeren Yeni Teşvik Sistemi’ne göre 5. Bölge desteklerinden yararlanan yatırım konuları arasında madencilik, demiryolu yük veya yolcu taşımacılığı gibi yatırımlar yer alıyor. 5. Bölge’de 31 Aralık 2014 tarihine kadar başlanılan yatırımlarda vergi indirimi yatırıma katkı oranı yüzde 40. 1 Ocak 2015’ten sonra başlanılan yatırımlarda bu oran yüzde 30’a düşecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, teşviklere ilişkin revizyonunun sinyalini geçtiğimiz günlerde vermişti. Haziran 2012’de yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin proaktif olduğuna dikkat çeken Zeybekci “Stratejik yatırımları 5. Bölge standartlarında teşvik ediyoruz” demişti.

YATIRIMCI SIRADA BEKLİYOR

Haziran 2012’de uygulamaya konulan 6 bölgeli teşviklerle yatırımcıya önemli avantajlar sunulmuştu. Bu kapsamda yatırımlarda gözle görülür bir artış meydana geldi. Örneğin sadece Mayıs 2014 döneminde bir ayda 6.2 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Teşvik düzenlemeleri kapsamında öncelikli desteklerin başında vergi indirimi geliyor. Vergi indirimi gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanması olarak adlandırılıyor. Söz konusu destek, stratejik yatırımlar, büyük ölçekli  yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında sağlanıyor.