Detaylarý belli oldu! 10 soruda emlakta ''Elektronik Ýlan Doðrulama'' dönemi
ABONE OL

Ticaret Bakanlýðýnca uygulanan "doðrulanmýþ ilan" düzenlemesinin tamamen zorunlu hale gelmesiyle portallarda yayýnda olan emlak ilanlarý yayýnda kalmaya devam edecek, bu ilanlar için süre bittiðinde ise sistem üzerinden yetkilendirmeye iliþkin sorgulama gerçekleþtirilecek.

AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, 15 Eylül'den itibaren uygulamaya konulan ve 1 Ocak 2025 tarihinde zorunlu hale gelecek olan Elektronik Ýlan Doðrulama Sistemi'ne (EÝDS) iliþkin ayrýntýlar belli oldu.

DÜZENLEMEYE ÝLÝÞKÝN MERAK EDÝLEN 10 SORU VE 10 CEVAP ÞÖYLE:

1 - Ýlanýn sistemden doðrulandýðý nasýl anlaþýlýr?

Yanýnda doðrulanmýþ ilan logosu olan ilanlarýn hepsi yetki doðrulamasý yapýlmýþ olarak servis edilecek.

2 - Bireysel ilanlar nasýl verilecek?

Bireysel ilanýn verilme aþamasýnda ilan platformunun sayfasýndaki ilgili alana taþýnmaz numarasý girilecek. Sistem, malik ve hýsýmlýk kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilaný veren, taþýnmazýn sahibi, eþi veya birinci ve ikinci derece kan hýsýmlarýndan biri ise standart ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan giriþi yapýlacak.

3 - Ýlanlar emlak iþletmesince nasýl verilecek?

Emlak iþletmelerinin ilan girebilmesi için taþýnmaz ticareti yetki belgesi sahibi olmasý gerekecek. Taþýnmaz sahibince e-Devlet üzerinden emlakçýnýn yetkilendirilmiþ olmasý zorunlu olacak. Sistem, yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan giriþi yapýlacak. Emlak iþletmelerinin, taþýnmaz numarasýný taþýnmaz sahibinden temin etmeleri gerekecek.

4 - Tapu kaydý olmayan taþýnmaz için nasýl ilan verilecek?

Tapu kaydý olmayan taþýnmazlara iliþkin ilanlar sisteme dahil olmadan verilebilecek. Tapu kaydý olmayan taþýnmazlara iliþkin ilanlarýn giriþinde ilan platformunda "tapum yok" seçeneði iþaretlenecek. Henüz kat irtifaký tesis edilmemiþ konut projeleri, TOKÝ ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý AÞ konut projeleri, gecekondu gibi taþýnmazlar tapusu bulunmayan kategorisinde deðerlendirilecek.

5 - Taþýnmaz için verilen yetki iptal edilebilecek mi?

e-Devlet'te yer alan "EÝDS taþýnmaz ilaný yetkilendirme iþlemleri" ekranýnda yer alan "iptal et" butonuna týklanarak verilen yetki iptal edilebilecek. Emlak iþletmesine verilen yetkinin iptali halinde ilan yayýndan kalkmayacak, bu iþlem yeni ilan giriþine veya yayýndaki ilanýn süresi bitiminde yenilenmesine engel olacak.

6 - Taþýnmaz için verilen yetkinin süresi uzatýlabilecek mi?

Yetki süresi, e-Devlet'teki "süreyi uzat" butonu týklanarak en az 3 ay uzatýlabilecek.

7 - e-Devlete eriþimi bulunmayan yabancýlara ait taþýnmaz ilanlarý nasýl verilecek?

e-Devlete eriþimi bulunmayan (yabancý kimlik numarasý olmayan) yabancý mülk sahiplerinin sahibi olduðu taþýnmaza iliþkin verilecek ilanlar uygulamaya dahil olmayacak. Bu ilanlarýn giriþinde taþýnmaz sahibinin e-Devlet'e eriþimi bulunmayan kiþi olduðuna iliþkin iþaretleme yapýlacak.

8 - Kiralýk taþýnmaz ilanlarý sisteme dahil mi?

EÝDS yetki doðrulama uygulamasý hem satýlýk hem de kiralýk taþýnmaz ilanlarý için zorunlu olacak.

9 - Hisseli taþýnmazlarda tüm hissedarlarýn yetki vermesi zorunlu mu?

Hisseli taþýnmazlarda sadece bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacak.

10 - Uygulama tamamen devreye alýndýðýnda yayýnda olan ilanlar kalkacak mý?

Uygulama tamamen devreye alýndýðýnda yayýnda olan ilanlar için durum deðiþikliði olmayacak. Bu ilanlarýn yayýn süresinin bitmesi durumunda ise EÝDS üzerinden yetkilendirmeye iliþkin sorgulama gerçekleþtirilecek. Olumlu dönüþ saðlandýðý durumda ilan tekrar yayýnlanabilecek.

  • Elektronik Ýlan
  • emlak
  • portal