100 milyon dolarlýk yatýrým kararý: ABD'yi deðil Türkiye'yi seçtik
ABONE OL

Güney Koreli diþ implantý üreticisi MegaGen firmasý, Türkiye'ye kuracaðý fabrikayla ilk aþamada 15 milyon dolarlýk, 5 yýl sonra 100 milyon dolarlýk yatýrým yapacak.

Dünyanýn ilk 10 diþ implantý üreticisi arasýnda yer alan MegaGen, implant yanýnda diþ hekimi koltuðu, görüntüleme sistemleri ve bu alandaki yazýlýmlarý da üretiyor. MegaGen, dünyada 120'yi aþkýn ülkede faaliyet gösteriyor.

Firma, Güney Kore dýþýndaki ilk üretim tesisini Türkiye'de Ýstanbul'a kurma kararý aldý ve buna yönelik çalýþmalarýný da hýzlandýrdý.

- "BÝZ TÜRKÝYE'YÝ SEÇTÝK"

MegaGen Implant CEO'su Kwang Bum Park, AA muhabirine, firmanýn Güney Kore'nin Daegu kentinde yer alan fabrikasýnda deðerlendirmede bulundu.

Uzun zamandýr yurt dýþýna açýlma planlarý yaptýklarýný belirten Park, çoðu þirketin yurt dýþýndaki ilk yatýrýmlarý için daha çok ABD ve Avrupa'yý düþündüðünü ancak kendilerinin geleceðe dair farklý fikirleri olduðunu söyledi. Ýþ yapmak için belirli kararlarýn verilmesi gerektiðini aktaran Park, "Yatýrým için ABD ve Avrupa mantýklý olabilirdi ancak biz daha fazla geliþime açýk olduðu için Türkiye'yi seçtik." dedi.

Park, Kore'de robotik sistemlerle akýllý üretim yapan bir firma olduklarýný, Ýstanbul'a kuracaklarý fabrikaya da Kore'deki gibi robotik sistem kuracaklarýný belirtti.

Türkiye'deki üretimleriyle farklý ülkelere ve Avrupa'ya da yönelmeyi düþündüklerini vurgulayan Park, "Türkiye'de üretimi saðlayýp 'Made in Türkiye' etiketiyle ürünlerimizi Avrupa'ya göndermek gibi bir hayalimiz var. Türkiye, medikal turizmde oldukça meþhur bir ülke olduðu için Avrupa ve yurt dýþýndan birçok hasta geliyor, bu hastalarla da ürünlerimizi duyurabileceðimizi düþünüyoruz." diye konuþtu.

Park, Türkiye'de ilk olarak bir üretim bandýyla yatýrýma baþlayacaklarý bilgisini vererek, þöyle devam etti:

"Türkiye'ye ilk aþamada 15 milyon dolarlýk baþlangýç yatýrýmý yapacaðýz. Ýlerleyen dönemde yatýrýmýn karþýlýðý alýndýkça daha fazla yatýrým yapýp iþ büyütülecek. Bu üretim bandýnda sonuçlar alýndýkça büyümek istiyoruz. Türk devletinin desteklerinden faydalanarak daha büyük bina kurup, üretim bandýný çoðaltýp her þeyi daha çok büyütmek hayalimiz. Çok daha büyük bir fabrika için 5 sene gibi bir sürenin ardýndan daha büyük yatýrýmlar yapmayý planlýyoruz. O zaman muhtemelen 100 milyon dolarýn üzerinde yatýrým yapýlacaktýr. Bu üretim tesisimizde dünyanýn farklý yerlerinden gelecek diþ hekimlerine eðitimler de verilecek."

- "ÝHRACATA DA BAÞLAYACAÐIZ"

Türkiye'den Ýran, Birleþik Arap Emirlikleri ve Afrika ülkelerine de yönelme planlarý olduðunu bildiren Park, 5 yýllýk üretim planýnýn yarýsýnda gelindiðinde ihracata baþlamayý hedeflediklerini anlattý.

Park, kendisinin de diþ hekimi olduðuna ve þirketi diþ hekimleriyle birlikte kurduklarýna dikkati çekerek, hekimlerin ihtiyaçlarýný bilerek bu doðrultuda en doðru ürünleri ürettiklerini kaydetti.

Ýmplantýn ardýndan diðer ürünlerinin de Türkiye'de üretimini saðlayýp "Made in Türkiye" etiketiyle dünyaya tanýtabileceklerini dile getiren Park, "Türkiye, iþ baðlantýsý kurmak için çok önemli bir ülke. Asya þirketlerinin baðlantý kurma eksikliði var. Türkiye üzerinden baðlantý kurup beraber baþka yerlerde iþ yapmak da istiyoruz. Biz Türkiye'deki þirketlere rakip olarak gelmek istemiyoruz. Biz teknik bilgi ve birikimimizi paylaþýp ülkedeki kalite ve standartlarýn artýrýlmasýna katký saðlayabiliriz. Türkiye'deki ürün kalitemiz de Güney Kore'deki ile ayný olacak. Beraber güzel sonuçlar alabiliriz." deðerlendirmesinde bulundu.

Park, vergi gibi devletle iliþkiler ile çalýþanlara karþý sorumluluk gibi konulara çok önem verdiklerini belirterek, Türkiye'deki yatýrýmlarýný tamamlamalarý için bazý izin ve iþlem süreçlerinin hýzlandýrýlmasýný talep etti.

- "DAHA FAZLA GÜNEY KORE ÞÝRKETÝ GELECEK"

Þimdiden MegaGen'in yatýrýmýný izleyerek Türkiye'ye yatýrým planý yapan Güney Koreli firmalar olduðuna iþaret eden Park, "Daha fazla Güney Kore þirketinin Türkiye'ye gelip yatýrým yapýp büyüyeceðini düþünüyorum. Türkiye'ye þu anda yapýlan yatýrýmlar da sürekli büyüyor. Bizim ardýmýzdan global ve Güney Koreli yatýrýmcýlarýn Türkiye'ye geleceklerini düþünüyorum." dedi.

Park, dental pazarda dünyada 8'inci sýrada yer aldýklarýný, 2030'a kadar hedeflerinin 3. sýraya yükselmek olduðunu vurguladý. Sadece implant alanýnda deðil, dental ve saðlýk alanýnda da daha fazla inovasyon yapýp, yapay zekanýn kullanýldýðý dijital ürünler oluþturup farklý alanlara yönelmek istediklerini dile getiren Park, bu alanda AR-GE'ye de çok önem verdiklerini söyledi.

- TÜRK ÞEHÝTLÝÐÝ'NÝ ZÝYARET ETTÝ

Türkiye'nin Kore Savaþý'nda Güney Kore'ye yardým eden ülkelerden biri olduðunu anýmsatan Park, "Türkiye'den 'kardeþ ülke' olarak bahsediyoruz. Ýki ülke halklarý birbirine çok yardýmcý oluyor. Fiziksel olarak Japonya ve Çin bize yakýn ama duygusal olarak Türkiye'yi kendimize daha fazla yakýn hissediyoruz." ifadelerini kullandý.

Park ile MegaGen Türkiye CEO'su Cem Dergin ve diðer þirket yöneticileri, basýn mensuplarýyla yaptýklarý görüþmenin ardýndan Güney Kore'nin Busan kentinde yer alan BM Anýtsal Mezarlýðý'ndaki Türk Þehitliði'ni ziyaret etti. Þehitlik anýtýna çiçek býrakan Park ve Dergin, saygý duruþunda da bulundu.