13 binden fazla genç yatýrýmcýya 30,3 milyar lira ödeme yapýldý
ABONE OL

Bir dizi programa katýlmak ve ziyaret için Adana'ya gelen Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, ilk olarak Adana Merkez Cami'de Cuma namazýný kýldý. Daha sonra Bakan Yumaklý, beraberindeki heyetle birlikte Sarýçam ilçesindeki bir büyükbaþ çiftliðini ziyaret etti. Çiftlik ziyaretinde Bakan Yumaklý'ya Adana Valisi Yavuz Selim Köþger, Avrupa Birliði (AB) Türkiye Delegasyonu Baþkaný Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, IPARD Ajansý Baþkaný Ahmet Antalyalý eþlik etti. Buradaki incelemenin ardýndan IPARD Ajansý Baþkaný Antalyalý, Vali Köþger ve Büyükelçi Meyer Landrut, açýlýþ konuþmalarýný yaptý.

'280 BÝN PROJEYE 29 MÝLYAR LÝRA HÝBE'

Bakan Yumaklý konuþmasýnda, Türkiye Yüzyýlý vizyonu ana politikalarý içinde kýrsal kalkýnmaya yönelik çalýþmalarýn önemli yer tuttuðunu söyledi. Yumaklý, "Kýrsalda yaþayanlarýn yaþam ve çalýþma koþullarýnýn yükseltilmesini ve doðal kaynaklarýn sürdürülebilir þekilde kullanýlmasýný amaçlýyoruz. Bu kapsamda, IPARD, Kýrsal Kalkýnma Yatýrýmlarýný Destekleme Programý, 'Uzman Eller' ve 'Genç Çiftçi' gibi projeler kapsamýnda kýrsalýmýza önemli destekler saðlýyoruz. Bu projeler kapsamýnda son 22 yýlda, 93 bin projeye 95 milyar lira hibe ödemesi yaptýk. Orman köylerimizin kalkýnmasý ve ormanlarýmýzý geliþtirmek için 'ORKÖY' kapsamýnda 280 bin projeye 29 milyar lira hibe ve kredi verdik" dedi.

'13 BÝN 575 GENÇ YATIRIMCIYA 30,3 MÝLYAR LÝRA HÝBE'

Kýrsal kalkýnma yatýrýmlarýnýn içinde IPARD desteklerinin önemli yeri olduðunu dile getiren Bakan Yumaklý, "2016'da IPARD-1'i tamamlamýþtýk. IPARD-2'yi de depremden dolayý bu yýl sonunda tamamlayacaðýz. Bakanlýðýmýz, 12 yýlý aþkýn bir süredir uygulamakta olduðu IPARD ile kýrsaldaki giriþimcilerimize 17 farklý sektörde yeni yatýrým imkânlarý sundu. Bugüne kadar 25 bin 434 projeye, toplam 45,3 milyar lira hibe desteði verdik. Bu hibeler sayesinde ülkemizin tarým ve gýda sektörlerine 96,2 milyar lira tutarýnda yatýrým kazandýrýldý. Bu yatýrýmlarla 102 bin istihdam saðlanmasýna katkýda bulunduk. IPARD ile kýrsal kalkýnmayý planlý ve sürdürülebilir bir anlayýþla, üretim ve insan odaklý bir bakýþla ele alma var. IPARD Programlarý ile bugüne kadar, 13 bin 575 genç yatýrýmcýmýza toplam 30,3 milyar lira ödedik. Bu hibelerle 62,7 milyar lira yatýrým yapýldý. Ayný þekilde 6 bin 333 kadýn yatýrýmcýmýzýn projesine toplam 13,5 milyar lira hibe desteði verdik. Bu hibelerle ülkemize 27,9 milyar lira tutarýnda yatýrým kazandýrýldý" diye konuþtu.

'IPARD-3 PROGRAMI 7 YIL SÜREYLE UYGULANACAK'

2024 yýlýndan itibaren 7 yýl süreyle uygulanacak olan IPARD-3 programý ile önceki IPARD programlarýnda gösterilen baþarýnýn ileriye taþýnacaðýný anlatan Bakan Yumaklý, "IPARD-3 ile vereceðimiz toplam 785 milyon avro hibe ile tarým ve gýda sektörlerimize yeni yatýrýmlar kazandýrarak, kýrsaldaki insanýmýza iþ imkanlarý oluþturmayý hedefliyoruz. IPARD-3 programýnýn 66 milyon avro bütçesi var. 'Tarým ve Balýkçýlýk Ürünlerinin Ýþlenmesi ve Pazarlanmasý Tedbiri' için online olarak alýnan baþvurular çarþamba günü itibarýyla tamamlandý. Bu kapsamda alýnan baþvuru sayýsýný ilk kez burada açýklamak isterim. IPARD 3 programýnýn 1'inci baþvuru çaðrý ilaný kapsamýnda ülke genelinde toplam 1079 proje baþvurusu yapýldý. IPARD-3'ten destek alacak yeni illerimiz arasýnda Adana'nýn en çok proje baþvurusu yapýlan 4'üncü ilimiz olduðunu özellikle vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandý.

  • IPARD Programlarý
  • Genç Yatýrýmcýlar
  • Tarým ve Orman Bakaný