13 yýl sonra ilk kez Türkiye'ye geliyor! Ýstanbul'da 22 milyar dolarlýk zirve
ABONE OL

Türkiye, Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ile Tunus'un hükümet ve iþ dünyasý temsilcileri, Ýslami finans, fintek, sermaye piyasalarý, enerji, sanayi, savunma, teknoloji, gýda ve inþaat sektörlerindeki fýrsatlarý 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nda ele alacak.

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in de katýlacaðý 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" temasýyla yarýn Ýstanbul'da bir otelde düzenlenecek.

Toplantýya, Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ile Tunus'un hükümet, iþ dünyasý ve finans sektörü temsilcileri katýlacak.

Forumda, Türkiye ile Arap ülkeleri arasýndaki yatýrým, bankacýlýk, Ýslami finans, fintek, sermaye piyasalarý, dýþ ticaret, enerji, sanayi, teknoloji ve inþaat alanlarýndaki iþbirliði fýrsatlarý görüþülecek.

- "TÜRKÝYE'YE ÝLGÝNÝN DAHA DA ARTTIÐINI GÖRÜYORUZ"

Türk-Arap Ekonomi Forumu Baþkaný Murat Efe, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, bu yýl 15. kez düzenlenecek forumun önemine iþaret ederek, "Bu forumla, 13 yýl sonra ilk kez bir Arap Ligi Genel Sekreteri Türkiye'ye gelecek. Ayrýca geçmiþ programlar Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da ilerlemesini görebilmek açýsýndan önemli bir göstergeydi. Þimdi ilginin daha da arttýðýný görüyoruz. Foruma, Dünya Bankasý ve Uluslararasý Finans Kurumunu da davet ettik. Onlarýn da bölge direktörleri geliyor." dedi.

Foruma, Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ve Tunus maliye bakanlarý ile Libya Merkez Bankasý Baþkaný'nýn da katýlacaðýný aktaran Efe, "Bu da Türkiye'ye bir teveccüh olduðunu gösteriyor. Türkiye, küresel geliþmeler ve çatýþmalar karþýn siyasi ve ekonomik istikrarýyla dünyanýn diplomatik ve ekonomik açýdan ilgi ve buluþma merkezi konumda bulunuyor." diye konuþtu.

Efe, forumda hükümet temsilcileri ve iþ dünyasýndan 500'ün üzerinden katýlýmcýnýn bir araya geleceðini belirterek, programda paneller dýþýnda bakanlar arasý ikili görüþmelerin de yapýlacaðýný söyledi.

- 22,9 MÝLYAR DOLARLIK DIÞ TÝCARET HACMÝ

Türkiye, foruma katýlacak Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ve Tunus ile 2023 yýlý itibarýyla 22 milyar 928 milyon 505 bin 600 dolarlýk dýþ ticarete imza attý. Türkiye bu dönemde Mýsýr dýþýnda diðer ülkelere olan ticaretinde fazla verdi. Türkiye, bu dönemde Irak'la 11,7 milyar dolarlýk ticaret yaparken, bu ülkeyi 6,1 milyar dolarla Mýsýr, 3 milyar dolarla Libya, 1,4 milyar dolarla Tunus ve 655 milyon dolarla Kuveyt izledi.

Bu yýlýn 8 aylýk verilerine bakýldýðýnda da Türkiye'nin söz konusu ülkelere 15 milyar dolarlýk dýþ ticaret hacmi oluþturduðu görüldü. Ocak-aðustos döneminda Türkiye Irak ile 7,6 milyar dolarlýk ticaret yaptý. Bu ülkeyi 4,3 milyar dolarla Mýsýr, 1,9 milyar dolarla Libya, 834 milyon dolarla Tunus ve 403 milyon dolarla Kuveyt takip etti.

"EastMed" örnek gösterildi: Türkiye olmadan mümkün deðil

40 milyar dolara ulaþacak

Bakan Kacýr: Alýn terine güvenen bir Türkiye var