14 milyar dolarlýk dev hamle! Türkiye LAK bölgesinde baþardý
ABONE OL

Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayipler (LAK) bölgesiyle yürüttüðü ortaklýk ve açýlým politikalarý her alanda olumlu etkilerini hissettirirken 2000 yýlýnda yaklaþýk 920 milyon dolar olan ticaret hacmi de 15 katýna yükselerek geçen yýl sonu itibarýyla 14,2 milyar dolarý buldu.

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Türkiye, çok yönlü dýþ politikasý kapsamýnda LAK bölgesiyle iliþkilerini geliþtirmek amacýyla aktif bir politika izliyor.

1998'de ilan edilen ve 2006'da güncellenerek hýz verilen "Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planý", özellikle ekonomik ve ticari iliþkilerin, turizm ve tanýtma faaliyetlerinin, güvenlik ve savunma sanayisi alanýnda iþbirliklerinin geliþtirilmesini saðladý.

Türkiye'nin Arjantin, Panama, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Guatemala, Guyana, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Meksika, Paraguay, Peru, Þili, Uruguay ve Venezuela ile iliþkilerinde yaþanan pozitif ilerleme ticarette de etkisini gösterdi.

LAK bölgesiyle ticaret, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn bölge turlarý, ticaret heyeti ziyaretleri ve serbest ticaret anlaþmalarý (STA) ile her geçen yýl arttý. Son dönemde Kovid-19 salgýný yaþanmasýna karþýn bölgeyle ekonomik iliþkilerdeki geliþme dikkati çekti.

Halihazýrda birçok Türk þirketi, Latin Amerika'da baþta otomotiv olmak üzere, madencilik ve taþýmacýlýk sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

- MEKSÝKA, BREZÝLYA VE PANAMA ÝHRACATTA ÖNE ÇIKTI

Ticaret Bakanlýðýndan alýnan bilgiye göre, Türkiye'nin LAK bölgesiyle 2000 yýlýnda yaklaþýk 920 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2010'da 5,4 milyar dolara, 2020'de 10,5 milyar dolara ulaþtý. Kovid-19 salgýnýnýn tüm dünyayý etkilediði sonraki yýllarda da ticaretteki artýþ eðilimi sürerken 2023 sonu itibarýyla ticaret hacmi 14,2 milyar dolara ulaþtý.

Meksika, Brezilya ve Panama, bölgeye yapýlan ihracatta öne çýkan ülkeler arasýnda yer aldý. Türkiye geçen yýl Meksika'ya 1,2 milyar dolar, Brezilya'ya 823 milyon dolar, Panama'ya ise 385 milyon dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi.

LAK bölgesine ihracatta "mücevherat", "demir ve çelik", "otomotiv" ve "çimento" sektörleri ön planda yer aldý. Bu ülkelerden ithalatta ise tarým ve hayvancýlýk (soya fasulyesi, canlý büyükbaþ hayvanlar, hayvan yemleri), maden ve enerji (taþkömürü, altýn ve muhtelif maden cevherleri) sektörleri baþý çekti.

- ETKÝN TÝCARET DÝPLOMASÝSÝ SÜRECEK

Türkiye, gelecek dönemde de bölgeyle yakýn iþbirliðini sürdürecek.

Ülkenin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ýna göre, bölge ülkeleriyle mevcut ticaret anlaþmalarý derinleþtirilecek, potansiyel ihracat pazarlarýna yönelik yeni ticaret anlaþmalarý müzakere edilecek, Latin Amerika'ya yönelik ortaklýk ve açýlým politikalarý karþýlýklý yarar ve öncelikler temelinde sürdürülecek.

Türkiye'de ithalat baðýmlýlýðýnýn önüne "enerji kalkaný" ile geçilecek

Bakan Bolat: Türkiye ve Brezilya birbirleri için muazzam potansiyel taþýmaktadýr

Petro-Dolar'ýn sonu, küresel ekonomide yeni dönemin baþlangýcý