Bölgeye örnek olacak! 14 milyon liralýk bütçeyle hayata geçirilecek
ABONE OL

Varank, Yalova Nitelikli Ýstihdam Merkezi ve Türk Standardlarý Enstitüsü (TSE) Test-Kalibrasyon Merkezi Temel Atma Töreni'nde, dünya çalkantýlý bir dönemden geçerken kendilerinin kararlý bir þekilde yollarýna devam ettiklerini söyledi.

DÜNYA DURDU TÜRKÝYE'DE SANAYÝNÝN ÇARKLARININ HIZLI ÞEKÝLDE DÖNDÜ

Kovid-19 salgýný sürecinde dünyada tedarik zincirinin sekteye uðradýðýný ancak Türkiye'de sanayinin çarklarýnýn hýzlý þekilde dönmeyi sürdürdüðünü belirten Varank, "Ukrayna-Rusya savaþý, arkasýndan gelen enerji krizi sebebiyle dünyanýn birçok ülkesi ekonomik anlamda savrulurken, biz doðru politikalarla acaba ülkemizi nasýl avantajlý konuma getiririz bunun hesabýný yapýyoruz." dedi.

Ýhracat rakamlarýnýn hedeflendiði þekilde 250 milyar dolarý aþtýðýný dile getiren Varank, otomotiv, makine, kimya, mobilya, tekstil gibi sektörlerle bu baþarýyý elde ettiklerini aktardý.

Özel sektörün baþarýlarýnýn anahtarýnýn cevval giriþimcilerin mücadeleci ruhunda saklý olduðunu kaydeden Varank, þöyle devam etti:

"Diðer taraftan burada devletin ön açýcý rolünü, destekleyici uygulamalarýný da mutlaka göz ardý etmememiz gerekiyor. Biz imalat sanayini ülkemizin kalkýnmasýnýn, vatandaþlarýmýzýn refahýnýn bir teminatý olarak görüyoruz. Bu manada Türkiye'nin üretim üsleri olan organize sanayi bölgelerinin niceliðinin ve niteliðinin artýrýlmasý noktasýnda önemli destekleri biz bakanlýk olarak veriyoruz. Þu anda bakanlýðýmýzýn gerçekten ciddi gayretleriyle Türkiye'de organize sanayi bölgesi olmayan il kalmadý. Organize sanayi bölgelerimizin sayýsý 341'e yükseldi. Ancak Cumhurbaþkanýmýz her zaman ne diyor? Bizim meþhur bir sloganýmýz var, 'Durmak yok, yola devam.' Bizim cevval sanayicilerimize emin olun artýk 341 organize sanayi bölgesi yetmiyor, herhalde 400 de yetmeyecek. Hamdolsun þu anda Türkiye'de yatýrým iþtahý tarihin en üst seviyelerinde. Sanayicimiz bizi nerede görse hep ayný þekilde bize sorular yöneltiyor; 'Sayýn Bakaným bizim araziye ihtiyacýmýz var, bize yardýmcý olabilir misiniz? Bize lütfen yatýrým yapacak, yer gösterin' diyor. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin bu durum bu þekilde."

- "VATANDAÞIMIZA KÝM DOÐRU HÝZMET EDÝYOR, KÝM HÝZMET EDEMÝYOR BUNLARI DÝLE GETÝRECEÐÝZ"

Bakan Varank, yatýrýmlar anlamýnda muhalefetin karamsarlýk ortamý oluþturmaya çalýþtýðýný belirtti.

Türkiye'nin birçok yerinde 44 yeni organize sanayi bölgesi için yer seçim çalýþmalarýna devam ettiklerini bildiren Varank, "Bize görüþ vermeyen kurumlarýn pozitif görüþ verdiðini kabul edeceðiz, biz yolumuza devam edeceðiz. Biz kimsenin üç ay, beþ ay görüþ vermesini bekleyemeyiz. Ýnþallah yeni organize sanayi bölgeleriyle bir nebze olsun yatýrým yeri bulma konusunda bir rahatlama yaþayacaðýmýza inanýyoruz. Biz iktidara gelmeden önce çevresinde Ýstanbul, Bursa, Kocaeli gibi önemli sanayi þehirlerinin bulunduðu Yalova'da bir tane bile organize sanayi bölgesi yoktu. Hamdolsun son 20 yýlda verdiðimiz desteklerle Yalova'daki organize sanayi bölgesi sayýsý 4'e yükseldi. Bugün bu organize sanayi bölgelerinde 4 binin üzerinde vatandaþýmýz istihdam ediliyor." bilgisini verdi.

Varank, 620 hektar büyüklüðündeki Yalova Makine Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin yeþil vizyonuyla yatýrýmlarýný tamamladýðýnda çevreci bir altyapýya sahip olacaðýný belirtti.

Burada ilk fabrikalarýn temellerinin kýsa süre önce atýldýðýný anlatan Varank, þöyle konuþtu:

"Baþkana sordum, 'Ýnþallah ilk açýlýþlarý nisan ayý gibi yaparýz' dedi. Ýnþallah ilk açýlýþlar hazýr olduðunda nisanda da Yalova'mýzý ziyaret edelim, onu da hep birlikte mutlu, mesut bir þekilde açýlýþlarýný gerçekleþtirelim. Bu yeþil vizyonu sayesinde þu anda bu inþaatý devam eden tesisler, daha az kaynak tüketen ve enerjiyi verimli þekilde kullanan yapýlar þeklinde inþaatlarý devam ediyor. Binalar tamamladýðýnda Türk Standardlarý Enstitüsünün yeþil bina sertifikasyonuna da buradaki tesisler sahip olacak. Bu organize sanayi bölgemizde sürdürülebilir su yönetimi için bir baraj, yaðmur suyunun kullanýlmasý için altyapý, sokak aydýnlatmalarýnda yenilenebilir enerji, akýllý elektrik araç otopark projeleri, sýfýr atýk yönetim sistemi, laboratuvarlar, enstitüler, fakülte ve meslek lisesi binalarý yer alacak. Bu manada bu organize sanayi bölgesinin vizyoner yaklaþýmlarý tüm organize sanayi bölgeleri için bir pusula niteliðinde olmalýdýr."

Varank, yerel yönetim anlayýþýný doðru þekilde sürdürmeyen belediye yönetimleri bulunduðuna dikkati çekti.

Bunu örneklerle açýklayan Varank, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ben buraya Eskiþehir'den geldim. Eskiþehir'in neredeyse çok az bir kýsmýnda yaðmur suyu atýk altyapýsý mevcut. Hatta Yunus Emre Caddesi var, belki Eskiþehirliler vardýr burada, Eskiþehir'in merkezinde bir cadde ve þu anda orada kanalizasyon sistemi yeterli olmadýðý için vidanjörler þehrin içine gelip kanalizasyonla ilgili sýkýntýlarý gidermeye çalýþýyor. Þimdi sorsanýz diyorlar ki 'Biz çok iyi belediyecilik yapýyoruz.' Yahu sen kanalizasyonu Eskiþehir'in merkezinde halledememiþsin. Bak nasýl iþ yapýlýr görmek istiyorsan gel biz sana vizyonu gösterelim, organize sanayi bölgesinde gösterelim. Nasýl burada altyapýlarý kuruyoruz, geleceðe dönük burada planlamalar yapýyoruz; biz size bunlarý öðretiriz. Yeter ki vatandaþýmýz sýkýntý çekmesin. Bunlarý söylediðimde de bana kýzýyorlar, diyorlar ki 'Sayýn Bakaným siz niye siyaset yapýyorsunuz?' Niye siyaset yapmayacaðým? Biz tabii ki AK Parti'nin bir üyesi olarak siyaset de yapacaðýz, vatandaþýmýza kim doðru hizmet ediyor, kim hizmet edemiyor bunlarý dile getireceðiz."

- TSE TEST-KALÝBRASYON MERKEZÝ

Bakan Varank, Yalova Makine Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin "Tümleþik Haberleþme ve Güvenlik Sistemi" adlý projesinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn 2023 yýlý Yatýrým Programý'na yeni proje olarak dahil edilmesi konusunu Cumhurbaþkanlýðý Strateji Bütçe Baþkanlýðýna teklif ettiklerini söyledi.

TSE Test-Kalibrasyon Merkezi için de temel atma töreni gerçekleþtirdiklerini belirten Varank, þunlarý aktardý:

"Nitelikli Ýstihdam Merkezinin amacý; sanayicilerimizin en önemli sorunlarýndan olan, doðru çalýþaný bulma ihtiyaçlarýný karþýlamak olacak. Bu kapsamda 2 bin 40 metrekarelik alanda 10 derslik ve iki bilgisayar laboratuvarlarýyla yerinde eðitimler vermek üzere burada yenilikçi bir merkezi kurmuþ olacaðýz. Bu merkez teorik eðitimden ziyade doðrudan istihdama yönelik pratik eðitimleri içermiþ olacak. Eðitimler sonucunda verilecek sertifikalarla yýlda yaklaþýk 2 bin 800 vatandaþýmýzýn istihdam edilmesi bekleniyor. Bu merkezde firmalarýmýza dönük yeþil dönüþüm, dijital dönüþüm ve yalýn dönüþüm alanlarýnda da danýþmanlýk hizmetleri verilecek. 14 milyon liralýk bütçeyle hayata geçecek bu projenin 6 milyon liralýk kýsmýný Doðu Marmara Kalkýnma Ajansý olarak biz karþýlamýþ olacaðýz ve burada inþallah yine tüm organize sanayi bölgelerine örnek olacak bir merkezi kurup istihdama ciddi katkýlar saðlamýþ olacaðýz."

Test altyapýsý alanýndaki eksiklikleri gidermek için çalýþmalar yaptýklarýný anlatan Varank, merkezin Marmara Bölgesi genelinde makine, otomotiv, tersane, deniz ve demir yolu ulaþým sektörlerine hitap edecek bir yer olacaðýný dile getirdi.

Bölgede daha önce yapýlamayan testlerin yapýlmasýna imkan saðlayacak bir yer inþa ettiklerini ifade eden Varank, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bir taraftan firmalarýmýzýn zamandan tasarruf etmesini saðlarken diðer taraftan da paramýzýn yurt içinde kalmasýný saðlamýþ olacaðýz. Türkiye'de daha önce yapýlmayan koltuk yanmazlýk deneyleri bu merkezde gerçekleþtirilecek. Ýlerleyen yýllarda koltuk-sled testlerine yönelik yeni adýmlar atýlacak, iskele imalatçýlarýnýn ihtiyaç duyduðu deneyler buradaki laboratuvarlarda gerçekleþtirilecek. Burada senelik yaklaþýk 20 bin test ve kalibrasyon hizmeti tüm sektöre verilecek. Ýki merkezinde sanayicilerimizin çok önemli ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasýna cevap vereceðine yürekten inanýyorum."

Müteahhitten inþaatlarýn yapýmýnýn 7 ayda bitirilmesi sözünü alan Varank, sahneye getirilen butonla temel atma iþlemini gerçekleþtirdi.

Programa, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüþ ve Meliha Akyol, Yalova Makine Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi Baþkaný Direnç Özdemir ile diðer ilgililer katýldý.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank
  • TSE Test-Kalibrasyon Merkezi
  • Yatýrým