14,5 tonluk Türk zýrhlýlarýný seçtiler! 1059 adet satýn alacaklar
ABONE OL

Romanya Kara Kuvvetleri, ordusunun ihtiyaçlarý doðrultusunda Türk zýrhlýsý Cobra II Hafif Zýrhlý Taktik Tekerlekli Aracý satýn alma kararý verdi. Söz konusu araçlarýn bir kýsmýnýn Türkiye'de bir kýsmýnýn ise Romanya'da üretileceði bildirildi. Anlaþmanýn bedelinin 940 milyon dolar olduðu belirtildi.

ROMANYA 14,5 TONLUK TÜRK ZIRHLILARINI SEÇTÝ! DEÐERÝ TAM 950 MÝLYON DOLAR

ABD merkezli medya kuruluþu Defense News, Romanya'nýn kara kuvvetleri için Cobra II Hafif Zýrhlý Taktik Tekerlekli Aracýný seçtiðini gündemine aldý. Savunma alanýnda haber yapan ABD basýný Defense News, Romanya'nýn Türkiye'den toplamda 1.059 adet Cobra II sipariþi verdiðini yazdý.

Anlaþmada yer alan plana göre, ilk 278 araç Türkiye'de üretilecek, geri kalaný ise Romanya'da yerel þirketler tarafýndan iþletilen bir tesiste üretilecek. Türkiye'deki þirketten yapýlan açýklamayý aktaran ABD basýný, þirketin planlanan satýþýn yaklaþýk 4,263 milyar RON (940 milyon dolar) deðerinde olduðunu belirttiðini yazdý.

Haberde Romanya Milli Savunma Bakanlýðý'nýn Cobra II tedarikini devlet savunma þirketi Romtehnica'ya verdiði belirtildi.

ÇOK SAYIDA TEDARÝK PLANI VAR

Söz konusu Cobra II anlaþmasýnýn Bükreþ'in ülkenin kara kuvvetleri için bir dizi büyük tedariki ilerletmesiyle geldiði aktarýldý. Bükreþ'in kara kuvvetlerinin ihtiyaçlarý doðrultusunda olan ve satýn almayý planladýðý envanterler arasýnda; yeni paletli piyade savaþ araçlarý, tanklar ve tekerlekli motorlu obüsler yer alýyor.

Romanya, geçtiðimiz Haziran ayýnda Güney Kore'nin Hanwha Aerospace þirketinden 54 adet K9 Thunder 155 mm paletli kundaðý motorlu obüs satýn almýþtý.

Defense News'e açýklama yapan Bükreþ merkezli güvenlik ve savunma analisti Alexandru Georgescu, eleþtirilerin odaðý haline gelen Romanya Savunma Bakanlýðýnýn yabancý tedarikçilerin yerel savunma tesisleriyle iþbirliði tekliflerine büyük önem verdiðini söyledi.

Georgescu ayýca Rusya'nýn Ukrayna'ya karþý devam eden savaþýnýn Bükreþ'i "küçük ve genel olarak ihmal edilmiþ Rumen savunma sanayini" güçlendirmeye teþvik ettiðini ifade etti.

COBRA II NEDÝR?

Cobra II, 14,5 tona (31.967 lbs) kadar brüt aðýrlýða sahip ve 360 hp kapasiteli turbo þarjlý bir dizel motorla çalýþýyor. Türk üreticinin verilerine göre araç, sürücü ve komutan dahil olmak üzere toplam 11 kiþiyi taþýyabiliyor.

Star Gazetesi

COBRA II Suudi Arabistan'da göreve baþladý

Türk savunma sanayisinden Güney Amerika ülkesine ilk büyük satýþ: Gurur duyuyoruz

Teslim aldýklarý Türk zýrhlýlarýný böyle karþýladýlar: Harika haber