17 ilde restoran, lokanta ve kafe denetimi
ABONE OL

Fiyat Etiketi Yönetmeliði'nde deðiþiklik yapan Bakanlýk, tarife ve fiyat listelerine iliþkin belgelerin lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iþ yerlerinde giriþ kapýsýnýn önüne ve hizmet sunulan masalarýn üstüne, tüketiciler tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir þekilde konulmasý þartýný getirmiþti.

Söz konusu uygulama, 1 Ocak'tan itibaren yürürlüðe girerken, gýda iþletmelerinin bu düzenlemeye uyumu da Bakanlýk tarafýndan yakýn takibe alýndý.

Bakanlýk ekipleri, 17 ilde restoran, lokanta, kafe, pastane, yiyecek ve içecek hizmeti sunulan bazý iþ yerlerinde fiyat listelerine iliþkin denetim yaptý. Bu denetimler, Ýstanbul, Ankara, Ýzmir, Antalya, Manisa, Aydýn, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balýkesir, Tekirdað, Samsun, Kayseri, Konya, Adana, Mersin ve Van'da gerçekleþtirildi.

- "VATANDAÞ FÝYAT LÝSTESÝNÝ KARÞILAÞTIRSIN"

Bu kapsamda Ýstanbul Ticaret Ýl Müdürlüðü ekipleri, Kadýköy'deki bazý restoranlarda fiyat etiketi denetiminde bulundu.

Konuya iliþkin deðerlendirmede bulunan Ýstanbul Ticaret Ýl Müdürü Ýsmail Menteþe, ocak ve þubat aylarýna göre iþletmelerin fiyat listesi konma uygulamasýna daha fazla uyum gösterdiðini belirterek,"Çünkü biz o tarihten bu yana denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Son zamanlarda uygunsuzluk oranýmýz düþmeye baþladý. Yaklaþýk 108 arkadaþýmýzla 27 ayrý lokasyonda denetimlerimizi gerçekleþtiriyoruz." dedi.

Vatandaþýn ekonomik olarak zarara uðramamasý için iþletmelere geldiðinde kapýda fiyat listesi olup olmadýðýný kontrol etmesi gerektiðini bildiren Menteþe, "Týpký marketlerde raf ve kasa fiyat uyumluluðu gibi oradaki fiyatla menüdekinin karþýlaþtýrýlmasý uygun olacaktýr. Bizim haksýz fiyat deðerlendirme sistemimiz var. Ocak ayýndan bugüne kadar yaklaþýk 1383 firmayý denetledik, bu denetimlerde 2 bin 80 aykýrýlýk tespit edildi. Bunlara da 4,5 milyon lira civarýnda idari yaptýrým uyguladýk." diye konuþtu.

Ankara Ticaret Ýl Müdürlüðü ekipleri de Çukurambar semtindeki restoranlara yönelik denetim yaptý.

Ankara Ticaret Ýl Müdür Vekili Elif Tan, lokanta ve restoranlarýn giriþ kapýsý önünde ve hizmet sunulan masalarýn üzerinde bulunmasý gereken fiyat listeleriyle ilgili denetim gerçekleþtirdiklerini aktararak, "Ayrýca tüketiciye sunulan yiyecek ve içeceklerin menü fiyatlarý ile kasa fiyatý uyumunu kontrol ettik." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýzmir Ticaret Ýl Müdürlüðü ekiplerince yapýlan denetimde de fiyat listelerinin görünür olup olmadýðý, perakende satýlan ürünlerin raf ve kasa fiyatý uyumu ile tüketicinin alacaðý ürün konusunda hýzlý bilgi elde edip edemediði gibi konularda kontroller gerçekleþtirildi.

- "TÜKETÝCÝNÝN EKONOMÝK MENFAATÝ ÝÇÝN DENETÝM YAPIYORUZ"

Antalya Ticaret Müdürü Halil Özþahan, söz konusu denetimlerin tüketicinin ekonomik menfaatinin korunmasý amacýyla önemli olduðunu söyledi. Özþahan, ekiplerce il genelinde yaygýn ve yoðun þekilde denetimlerin yapýlmakta olduðunu bildirdi.

Manisa Ticaret Ýl Müdürü Serkan Karabacak da gerçekleþtirdikleri denetimlerin ardýndan yaptýðý deðerlendirmede, mevcut yönetmeliðe aykýrý olarak fiyat listesini iþ yeri önüne asmayan iþletmelere menüde bulunan ve sattýklarý her bir ürün için 2 bin 172 lira ceza uygulandýðýný aktardý. Karabacak, "Ýþletmeler buradan çok ciddi cezalar alabilirler. O yüzden vatandaþýmýzýn hayatýný kolaylaþtýrmak amacýyla yürürlüðe konulan Fiyat Etiketi Yönetmeliði'nin daha saðlýklý iþlemesi için hem iþletmelerimizi uyarýyoruz hem de denetimlerimizi sürdürüyoruz." diye konuþtu.

Aydýn Ticaret Ýl Müdürlüðü ekipleri de vatandaþlar tarafýndan görülebilir bir yerde bulunmasý gereken fiyat tarifeleri ile masalardaki menü listelerini kontrol etti. Ekiplerin denetlediði iþletmelerin büyük bölümünün düzenlemeye uyduðu tespit edildi.

- "DÝJÝTAL VE ELEKTRONÝK PANO DA OLABÝLÝR"

Bursa Ticaret Ýl Müdürü Ýsmail Aslanlar da yazýlý veya basýlý materyaller, dijital veya elektronik pano ya da levha þeklinde olabilen tarife ve fiyat listelerinin iþletmelerin giriþ kapýsýnda bulundurulmasý gerektiðini anýmsatarak, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Denetim esnasýnda tarife ve fiyat listelerine rastlanýlmamasý halinde, her bir aykýrýlýk için 2 bin 172 lira ayrý ayrý idari para cezasý uygulanýyor. Denetim sonucu herhangi bir aykýrýlýða rastlanýlmamasý halinde ise iþletme yetkilisine teþekkür ederek denetimi sonlandýrýyoruz. Piyasada herhangi bir aykýrýlýða, düzensizliðe, dalgalanmaya ve haksýzlýða mahal vermemek adýna, yasal ticareti de zorlaþtýrmadan ve engellemeden geniþ kapsamlý piyasa denetimlerimiz il genelinde devam ediyor."

- "KAREKODLU MENÜ YETERLÝ DEÐÝL"

Kocaeli Ticaret Ýl Müdürü Veysi Uzunkaya da her gün aralýksýz ve etkin þekilde gýda hizmeti sunan iþ yerlerine yönelik denetimlerinin devam ettiðini söyledi. Denetimlerin hem tüketicinin hem de dürüst tacirlerin haklarýnýn korunmasý için önemli olduðuna iþaret eden Uzunkaya, "Ýçinde bulunduðumuz kutsal ramazan ayýnda tüketicilerimizin haklarýnýn korunmasý noktasýnda bütün esnaf ve tacirimizin dikkatli ve hassas olmasýný özellikle rica ediyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Sakarya Ticaret Ýl Müdürü Emre Atmaca da denetimlerde teknolojinin getirdiði yenilikler doðrultusunda bazý iþletmelerin sadece karekodlu menüleri kullandýklarýný gördüklerini ancak bu uygulamanýn yönetmeliðe uyum için tek baþýna yeterli olmadýðýný bildirdi.

Atmaca, 1 Ocak'ta yürürlüðe giren söz konusu düzenleme ile tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çýkarlarýnýn en üst seviyede korunmasý ve olabilecek maðduriyetlerin engellenmesinin hedeflendiðini, ekiplerin, rutin denetimlerini sürdürdüðünü söyledi.

Balýkesir Ticaret Ýl Müdürü Ýlhan Pehlivan da iþletmelerin, kapý giriþleri ve masalarýn üzerine fiyat tarifesi konulmasý uygulamasýný denetlediklerini belirterek, "Ýþletmelerin bunu yapmasý gerekiyor. Amaç, tüketicinin en doðru þekilde bilgilendirilmesidir, yemeðini yemeden önce ne kadar ödeyeceðini bilmesidir. Marketlerin yaný sýra lokanta denetimlerimizi de her gün sürdürüyoruz." ifadesini kullandý.

Tekirdað Ticaret Ýl Müdürlüðü ekipleri de menülerde, satýþa sunulan ürünlerin tümünün bulunup bulunmadýðýný kontrol ederek, kasa ve menü fiyatlarýný karþýlaþtýrdý. Tekirdað Ticaret Ýl Müdürü Mehmet Furtýna, "Ticaretin Yüzyýlý" hedefleri doðrultusunda çalýþtýklarýný belirtti.

Samsun Ticaret Ýl Müdürü Kürþat Turpçu da fiyat listelerinin düzenlemeye uygun duyurulmasý halinde karekodlu menü kullanýlmasýnda sakýnca bulunmadýðýný bildirerek, "Tüketici açýkça kendi rýzasýyla fiziksel basýlý menü istemediðini belirtmezse, hizmet sunulan masaya menü tarife ve liste getirilmesi gerekir." dedi.

- "VATANDAÞA MENÜ VERSÝNLER"

Kayseri Ticaret Ýl Müdür Vekili Gazi Dinçaslan da ilde esnafýn söz konusu uygulamaya dikkat ettiðine iþaret ederek, "Uymayanlara da burada duyurmuþ olalým. Herhangi bir idari yaptýrýma maruz kalmamak için mutlaka kapýlarýnda fiyat etiketlerini bulundursunlar ve vatandaþa menü versinler." diye konuþtu.

Konya Ticaret Ýl Müdürü Mustafa Çaðlayan da ramazan ayýnda denetimleri daha da artýrdýklarýna dikkati çekti. Tüketicilerin maðdur olmamasý için çalýþtýklarýný aktaran Çaðlayan, "Yýlbaþýndan bu yana fiyat listesi ve etiket denetimlerimiz devam ediyor. Vatandaþlarýmýzýn fiyatlarla alakalý sorun yaþamasý durumunda anýnda müdahale ediyoruz ve gerekli yasal iþlemleri yapýyoruz." ifadelerini kullandý.

Adana Ticaret Ýl Müdür Vekili Hüseyin Gödelek de denetimlerdeki ilk hedefin tüketicinin maðdur edilmemesi olduðunu belirterek, düzenlemeye uyulmadýðý taktirde her bir ürün için 2 bin 172 lira idari para cezasý uygulandýðýný anýmsattý.

Mersin Ýl Ticaret Müdürlüðü ekipleri de Adnan Menderes Bulvarý'nda sahil kenarýnda bulunan iþletmelerde fiyat listelerini kontrol etti. Mersin Ticaret Ýl Müdürü Ferhat Sümer, kent genelindeki denetimlerin aralýksýz sürdüðünü aktardý.

Van Ticaret Ýl Müdür Vekili Derya Ayaydýn da baþta alýþveriþ merkezleri olmak üzere tüm lokanta, restoran, kafe, pastane gibi yiyecek ve içecek hizmetinin sunulduðu iþletmelerde rutin denetimlerin yapýldýðýný kaydetti.