Geleceðin çift kanatlý, rol modeli gençlerini yetiþtiren YGA-Young Guru Academy’nin, TAV Havalimanlarý ve Yapý Kredi’nin hayal ortaklýðýnda ve Milli Eðitim Bakanlýðý ile imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirdiði ‘Anadolu’ya Bilim Seferberliði’ Hatay’dan baþladý. Proje kapsamýnda üç yýlda, 5 bin okulda 2 milyon öðrenciye ulaþýlmasý hedefliyor. Projenin ilk adýmý olarak 81 ildeki 500 okula 5 bin bilim seti gönderilecek. Öðrenciler derslerde öðrendiklerini bu bilim setleriyle test edip yeni buluþlara yelken açma imkaný bulacak. Hatay Kýrýkhan Mimar Sinan Ortaokulu’nda gerçekleþen ilk buluþmada çocuklara ‘YGA Bilim Setleri’ daðýtýlýrken YGA gönüllüleri tarafýndan bilim seansý gerçekleþtirildi. Ayný gün Türkiye’nin dört bir yanýndan gelen 400 fen öðretmeninin katýldýðý ve TED Hatay Koleji’nde düzenlenen 9. Fen Bilgisi Paylaþým Zirvesi de yapýldý.
BÝLÝME ÖNEM
Öðretmenlere bilim setleriyle ilgili eðitimin verildiði zirvede konuþan TAV Havalimanlarý Ýcra Kurulu Baþkaný ve YGA Danýþma Kurulu Üyesi Sani Þener “Temel bilimler, toplumlarýn ilerlemesi ve ekonominin geliþmesi için vazgeçilmez önemdedir. Fizik, kimya ve biyolojinin çözülen her probleminin ve bunlarýn yarattýðý teknolojinin sonucu ortaya çýkan ürünler geleceðin dünya ekonomisini þekillendirecektir.Bu nedenle iþ dünyasý olarak ülkemizde bilimsel geliþmeyi çok önemsiyoruz. Bugün bilimi severek büyüyen gençlerimiz yarýnýn Türkiye’sine yön verecekler” dedi.
Þener “TAV olarak biz kuruluþumuzdan bu yana karlýlýðýmýzý herzaman sosyal faydalarla taçlandýrdýk. Faaliyet gösterdiðimiz tüm coðrafyalarda toplumsal kalkýnmaya katký sunmak için çalýþtýk. YGA’nýn Anadolu’nun dört bir yanýndaki öðrencilerde bilim sevgisini geliþtirmeyi amaçlayan ve bilimsel düþüncenin temellerinin saðlamlaþmasýna katký sunan bu programýna destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin dünyanýn 10 büyük ekonomisi arasýna girme hedefinin katma deðerli üretimi artýrmaktan geçtiðine, bunun da ancak eðitimli, bilimi seven bir gençlikle olabileceðine inanýyoruz” diye konuþtu.
YGA’nýn Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baþkaný Sinan Yaman ise “Amacýmýz özgün projeler üreten, özgüvenli gençler yetiþtirmek. Çocuklarýn bilimi sevmesi, bilimsel bakýþ açýsý kazanmasý gerekli ama yeterli deðil. Çift kanatlý gençler yetiþtirmeliyiz; bilim ve erdemi birleþtiren. Fýrsat verildiðinde birlikte bu çift kanatlý gençlerin neler baþarabildiklerini görüyoruz. YGA’ya her yýl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öðrencisi baþvuruyor ve seçilenler sosyal inovasyon projelerinde gönüllü olarak çalýþýyor. YGA Zirvesi bu yýl 1 Aralýk’ta gerçekleþecek. Baþvurular 29 Ekim’e kadar devam ediyor” dedi. YGA mezunlarýnýn geliþtirdiði ‘Bilim Setleri’ ve Prof. Aziz Sancar, Harvard & MIT öðretim üyesi Prof. Mehmet Toner ve Prof. Doðan Cüceloðlu’nun danýþmanlýðýnda hazýrlanan bilimsel içerikler, çocuklarýn deneyerek öðrenmesini ve bilim özgüvenlerinin artmasýný saðlýyor.
Her okula 10 set gönderilecek
Bilim Setleri ile çocuklarda bilimin zor ve sýkýcý algýsý, bilim sevgisine dönüþüyor. Projeye destek olmak isteyen herkes bilimseferberligi.org adresinden baðýþ yaparak Bilim Seferberliði’ne katýlabiliyor, bilim seti hediye etmek istediði ili kendi seçebiliyor. Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan belirlenen her okula 10’ar adet bilim seti gönderilirken, öðretmenler de zengin deney içerikleri ve bilim setinin sýnýf içi kullanýmýna dair eðitimlere ulaþabilecekleri platforma eriþim hakký kazanýyorlar.
Hataylý yetkililerden yoðun ilði
Hatay’daki zirveye (soldan) Hatay Ýl Milli Eðitim Müdürü Kemal Karahan, YGA Kurucusu ve YK Baþkaný Sinan Yaman, TAV Havalimanlarý Ýcra Kurulu Baþkaný Sani Þener, MEB Eðitim Ortamlarý ve Öðrenim Süreç Geliþtirme Daire Baþkaný Mücahit Akgün, TED Hatay Kurucusu Mustafa Özat, Fen Bilimleri Öðretmeni Burcu Yeniceli Abbas, Paylaþým Zirvesi Koordinatörü Fatih Akyüz de katýldý.