2 Türk devi gücünü birleþtirdi! Türkiye'ye avantaj saðlayacak ileri teknoloji
ABONE OL

Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) ile ASPÝLSAN Enerji arasýnda, uzay sistemleri için batarya geliþtirilmesi ve üretilmesi alanýnda iþbirliðini içeren "Uzay Kalifiye Batarya Üretimi Ýþ Birliði Çerçeve Protokolü" imzalandý.

ASPÝLSAN'dan yapýlan açýklamaya göre, proje kapsamýnda iki kurum arasýnda teknoloji transferi, ortak AR-GE çalýþmalarý ve üretim süreçlerini kapsayan geniþ iþbirliði alanlarý hedefleniyor.

TUSAÞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardýmcýsý Prof. Dr. Lokman Kuzu, dünyada uzay alanýnda söz sahibi olan az sayýda ülke bulunduðunu ifade etti.

Kuzu, uzay alanýnda da milliliðin ön plana çýkarýldýðýný ve dýþa baðlýlýðýn azaltýldýðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Adým adým savunma ve uzay alanýnda milli projeleri geliþtirmeye devam ediyoruz. Batarya da en önemli konularýmýzdan biri. Batarya üretimi konusunda attýðýmýz adýmlarýn kýymetini ilerleyen zamanlarda çok daha iyi anlayacaðýz. Yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü batarya üretimi ile uzay alanýnda çok büyük avantaja sahip olacaðýz. Yerli ve milli batarya üretimi kapsamýnda gerçekleþen bu iþbirliðini kýymetli buluyor, tüm paydaþlara teþekkürlerimi sunuyorum."

ASPÝLSAN Enerji Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Turan Özdemir de iþbirliðinin Türkiye'nin uzay teknolojileri alanýndaki yerini saðlamlaþtýracak dönüm noktasý olduðunu kaydetti.

Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisini kurarak 2022 yýlýnda seri üretime baþladýklarýný aktaran Özdemir, "Havacýlýk, deniz altý bataryalarý gibi ileri teknoloji gerektiren alanlarda yaptýðýmýz çalýþmalarla sektörde öncü konumdayýz. Þimdi ise ülkemizin uzay misyonu kapsamýnda TUSAÞ ile önemli bir iþbirliði protokolüne imza atmaktan gurur duyuyoruz. Bu protokol kapsamýnda, uzay sistemlerinde kullanýlmak üzere yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü bataryalar geliþtirilmesi ve prototiplerin üretilmesi için çalýþmalarýmýzý hýzlandýracaðýz." ifadelerini kullandý.

Özdemir, TUSAÞ ve ASPÝLSAN Enerji arasýndaki önemli iþbirliðinin, Türkiye'nin uzay bataryalarý konusunda dýþa baðýmlýlýðýný ortadan kaldýracaðýný ve yüksek teknoloji ürün ihracatýna katkýda bulunacaðýný belirtti.

Protokol kapsamýnda TUSAÞ ve ASPÝLSAN Enerji'nin, uzay sistemleri için özel tasarlanmýþ batarya teknolojilerinin geliþtirilmesinin üzerinde çalýþacaðýný vurgulayan Özdemir, þunlarý kaydetti:

"Bu kapsamda, bataryalarýn yüksek dayanýklýlýk, enerji yoðunluðu ve güvenilirlik gibi özelliklere sahip olmasý hedefleniyor. Ýki þirket, teknoloji transferi ve ortak AR-GE çalýþmalarý ile mevcut bilgi birikimlerini birleþtirerek, uzay sistemlerinde kullanýlacak ileri düzey bataryalarýn yerli üretimini gerçekleþtirecek. Bu iþbirliði ile geliþtirilecek bataryalar, Türkiye'nin gelecekteki uzay misyonlarýnda kullanýlmak üzere üretilecek ve bu alandaki dýþa baðýmlýlýðý azaltacak. Ayrýca, iþbirliði sürecinde ortaya çýkacak teknolojik kazanýmlar, sadece uzay deðil, havacýlýk ve savunma sanayii gibi diðer kritik sektörlerde de kullanýlabilecek."