2 yýl içinde sözleþmeler sona eriyor! Türkiye'den kritik LNG hamlesi
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararasý Gaz Forumu'nda "Gaz Piyasasý 2024: Yeni Dünya Düzeni Ana Hatlarý" oturumunda konuþtu.

ABD'nin 2000'li yýllarý baþýnda elektrik ihtiyacýnýn yarýsýný kömürden karþýladýðýný, mevcut durumda bu oranýn yüzde 16'ya düþtüðünü ifade eden Bayraktar, "ABD kömürden doðal gaza büyük bir geçiþ yaptý. Dönüþüm kaçýnýlmaz. Ýklim deðiþikliðiyle mücadele etmek istiyorsak doðal gaz bize avantaj ve esneklik saðlýyor. Doðal gaz projeleri daha kolay ve kýsa sürede sisteme dahil edilebiliyor." diye konuþtu.

Ýklim deðiþikliðiyle mücadele kapsamýnda ülkelerin 100'lerce gigavatlýk güneþ ve rüzgar enerjisi projesi duyurduðunu aktaran Bayraktar, þöyle devam etti:

"Bu kaynaklarý desteklemeniz gerekiyor. Sistem sürekliliði saðlamanýz gerekiyor. Doðal gaz bu noktada yine önemli bir kaynak olarak karþýmýza çýkýyor. Öte yandan, Sýnýrda Karbon Mekanizmasý kapsamýnda Türkiye'de üretim yapan þirketler daha fazla yenilenebilir enerji yatýrýmý yapýyor. Talep tarafý bu þekilde geliþiyor. Doðal gaz iklim deðiþikliðiyle mücadele önemli bir kaynak. Türkiye, hala elektrik ihtiyacýnýn 3'te 1'ini kömürden karþýlýyor, ancak farklý planlarýmýz var. Kömürden nükleere, kömürden doðal gaza geçiþ yapmayý planlýyoruz."

Bayraktar, doðal gazýn geleceði hakkýnda konuþmanýn oldukça zor olduðuna iþaret ederek, "Daha fazla gazýn sisteme dahil olmasý için doðal gaz þirketlerinden arama ve üretim aþamalarýnda daha aktif rol almalarýný istiyoruz." dedi.

- "UZUN VADELÝ LNG SÖZLEÞMELERÝ HEDEFLÝYORUZ"

Türkiye'nin Avrupa'nýn dördüncü büyük gaz pazarý olduðuna dikkati çeken Bayraktar, "Türkiye'ye daha güvenilir gaz tedarik etmek istiyoruz. Avrupa'da yaþadýðýmýz o korkunç günleri hatýrlatmak istemiyorum, gaz fiyatý metreküp baþýna 3 bin dolara fýrlamýþtý, çok uçuk bir rakamdý. Böyle bir piyasada kimse hayatta kalamaz." ifadelerini kullandý.

Bayraktar, Türkiye'nin gaz tüketimi artarken tedarik portföyünü çeþitlendirmeye çalýþtýðýný belirterek, "2025-2026 yýllarýnda çok kritik bir aþamaya yaklaþýyoruz. Bazý sözleþmelerimiz sona eriyor ve bazý LNG sözleþmelerimizi uzun vadeli bir temel üzerine imzalýyoruz. LNG'nin doðasý biraz deðiþiyor. Geçmiþte LNG'yi daha çok spot kargolarý olarak alýyorduk, fakat þimdi uzun vadeli LNG sözleþmeleri de hedefliyoruz." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'DE YENÝDEN GAZLAÞTIRMA KAPASÝTESÝNE CÝDDÝ YATIRIMLAR YAPTIK"

Sakarya Gaz Sahasý'ndan saðlanan doðal gaz üretimiyle 2,6 milyon hanenin ihtiyacýnýn karþýlandýðýný belirten Bayraktar, 2030'a kadar üretimi 3 katýna çýkarmayý hedeflediklerini bildirdi.

Bayraktar, boru hattý projelerine önemli yatýrýmlar yaptýklarýný vurgulayarak, "Bu projelerden biri olan TürkAkým, bize Rusya'dan doðrudan gaz almamýzý saðlayan ve transit rotalardan geçmeden gaz temin etme avantajý sunan önemli bir proje. TürkAkým, TANAP ve diðer boru hattý projeleriyle birlikte Türkiye'de yeniden gazlaþtýrma kapasitesine ciddi yatýrýmlar yaptýk." diye konuþtu.

Doðal gaz arama ve üretim yatýrýmlarýnýn devam edeceðini dile getiren Bayraktar, "Çeþitli boru hattý projelerine yatýrým yaptýk. Rusya'dan TürkAkým ve Mavi Akým aracýlýðýyla yaklaþýk 31,5 milyar metreküp gaz alabiliyoruz. Azerbaycan'dan iki hat aracýlýðýyla 12,5 milyar metreküp, Ýran'dan ise 10-11 milyar metreküp gaz Türkiye'ye tedarik ediyoruz. Sakarya Gaz Sahasý'ndan yapýlan üretim ve boru hatlarý yoluyla yýllýk 63 milyar metreküp gaz saðlayabiliyoruz." ifadelerini kullandý.

Bayraktar, yeniden gazlaþtýrma terminalleri sayesinde Rusya, ABD, Katar, Cezayir gibi tedarikçilerden Türkiye'ye ek olarak 20-25 milyar metreküp gaz saðlandýðýný da belirterek, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'ye yýllýk 80-85 milyar metreküp gaz giriþ kapasitesi oluþturduk ve mevcut tüketimimiz yaklaþýk 50 milyar metreküp civarýnda. Tüketimimiz artýyor. Bu durum, Ýstanbul Finans Merkezi'nde yer alacak olan doðal gaz ticaret merkezi için büyük bir potansiyel oluþturuyor. Gazprom ile bu proje üzerinde çok yakýn iþ birliði içerisindeyiz ve önümüzdeki birkaç ay içinde bu alanda somut geliþmeler görmeyi umuyoruz. Bu, hem tedarikçiler hem de tüketiciler için yeni fýrsatlar yaratacak bir ortam oluþturacaktýr."

  • Bakan Bayraktar
  • petrol
  • doðal gaz