20 yýlda tam 15 katýna çýktý! Türkiye radara aldý
ABONE OL

Aralarýnda Brezilya ve Meksika gibi büyük ekonomilerin de yer aldýðý Latin Amerika ülkeleri Türkiye'nin de radarýnda. Karþýlýklý ticaretin 10 yýlda 50 milyar dolara kadar çýkmasý planlanan Latin Amerika ekonomileri için önemli adýmlar atýlýyor. Türkiye ile Latin Amerika ülkeleri arasýnda ticaret hacmi 2002'de 1 milyar dolar seviyesindeyken bugün 17 milyar dolara kadar çýkmýþ durumda. Yaklaþýk 5.5 trilyon dolarlýk bir gayri safi yurt içi hasýlaya sahip olan bölge ile olan bu seviye aslýnda potansiyelin çok altýnda. Türkiye'nin bölgede sahip olduðu olumlu algý, kültürel yakýnlýklar, tüketim alýþkanlýklarýmýzýn benzerliði, Türk dizi ve filmlerinin bölgedeki popülerliði hedeflerin yakalanmasýnda en büyük kozlar.

5 AYDA 5 MÝLYAR $ AÞILDI

2022 ve 2021 yýlý rakamlarý neredeyse ayný. Orta Amerika ve Karayipler ile Güney Amerika'yla ticaret hacminde 17 milyar dolar seviyesi aþýlmýþ durumda. Yine bölge ile bu yýlýn ilk beþ ayýnda 5.3 milyar dolarlýk bir ticaret hacmi oluþmuþ durumda. Bölgeye bazý yýllar dýþ ticaret fazlasý verilirken, bazý yýllar da ekside.

Örneðin bu yýlýn beþ aylýk periyodunda 1.2 milyar dolarlýk dýþ ticaret açýðý varken, geçtiðimiz yýl genelinde bu rakam 5.2 milyar dolara kadar çýkýyor. Ancak 2020 ve 2021 yýllarýnda sýrasýyla 361 ve 137 milyon dolarlýk fazla verilmiþ durumda.

YARIM MÝLYARLIK NÜFUS

Latin Amerika ve Karayipler olarak adlandýrýlan bölge, 20 milyon kilometrekarelik bir alanda yaþayan 550 milyonu aþkýn nüfusu barýndýrýyor. Büyüklü küçüklü 33 ülkeyi kapsayan alan, dünya yüzeyindeki karalarýn yüzde 15, nüfusunun da yüzde 8'ine sahip. Aslýnda bölgeden sadece ticaret deðil yatýrým amaçlý da oldukça büyük fýrsatlar var. Üstelik fýrsatlar karþýlýklý. Latin Amerika ülkelerinin yetkilileriyle yapýlan temaslarda Türkiye'nin sahip olduðu coðrafi konumun, Latin Amerika ve Karayipler bölgesi iþadamlarýna Ortadoðu, Orta Asya ve Balkan ülkelerine açýlmak için bir fýrsat olduðu deðerlendiriliyor.

KÜBA'DAN GENÝÞ KATILIMLI YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Uzaktaki ülkelerden biri olan Küba'nýn Baþbakaný Manuel Marrero Cruz'un da katýlýmýyla gerçekleþen bir yuvarlak masa toplantýsý geçtiðimiz haftalarda yapýldý. Küba Baþbakaný Manuel Marrero Cruz'un yaný sýra Küba Baþbakan Yardýmcýsý Ricardo Cabrisas Ruiz, Küba Saðlýk Bakaný Jose Angel Portal Miranda, Küba Enerji ve Madenler Bakaný Vicente de la O Levy, Küba Turizm Bakaný Juan Carlos Garcia Granda, Küba Ulaþtýrma Bakaný Eduardo Rodriguez Davila, Küba Dýþiþleri Bakan Yardýmcýsý Gerardo Penalver Portal, Küba'nýn Moskova Büyükelçisi Julio Antonio Garmendia Pena ve 40'a yakýn iþ insaný da zirveye katýldý.

Baþbakan Cruz, Küba'nýn önemli bir yatýrým destinasyonu olmak istediðinin altýný çizerek, þöyle konuþtu: "Özellikle Mariel Bölgesi ve Karayipler büyük bir potansiyel teþkil ediyor. Türkiye ile siyasi iliþkilerimiz mükemmel. Bankalar aracýlýðýyla pek çok þey kolaylaþýyor. Ekonomik ve ticari iliþkilerin ilerlemesi için hükümetler arasý bir mekanizma üzerinde çalýþýyoruz. Türkiye ile siyasi iliþkilerimiz kadar ekonomik ve ticari iliþkilerimizi de geliþtirmek istiyoruz. Finansal iliþkilerin güçlendirilmesi bizler için önemli. Küba hükümetinin sizler için yatýrým desteðini saðlayacaðýný bilmenizi isterim. Hem Türk hem de Küba tarafýnýn doðrudan yatýrým iliþkisi içerisinde olmasýný önemsiyoruz."

BÖLGE ÜLKELERÝYLE STA MÜZAKERELERI SÜRÜYOR

Sabah'ýn haberine göre, Türkiye'nin aralarýnda Brezilya, Meksika, Arjantin ve Kolombiya'nýn da bulunduðu bölgedeki 18 ülkeyle imzaladýðý ticari ve ekonomik iþbirliði anlaþmalarý çerçevesinde Karma Ekonomik Komisyon için gerekli hukuki altyapý oluþturuldu. Þili ile Serbest Ticaret Anlaþmasý (STA) 2011'de, Venezuela ile ise 2020'de yürürlüðe girdi. Halen Ekvador, Kolombiya, Meksika ve Peru ile STA müzakereleri devam ediyor. Bu baðlamda bölge ülkelerinin yaný sýra Karayip Topluluðu, Güney Ortak Pazarý (MERCOSUR) ve Pasifik Ýttifaký gibi ekonomik bütünleþmeyi ve ortak pazar kurmayý hedefleyen bölgesel teþkilatlarla da STA imzalanmasý amaçlanýyor.