200 milyon tonluk nadir toprak metali keþfettiler! 75 yýllýk ihtiyacý karþýlayacak
ABONE OL
Japonya açýklarýnda deniz tabanýnda 200 milyon tonu aþkýn nadir toprak metali keþfedildi.

Japonya merkezli kar amacý gütmeyen "Nippon Vakfý" ile Tokyo Üniversitesince, Minami-Toriþima açýklarýnda, Japon ulusal münhasýr ekonomik bölgesi (MEB) sýnýrlarý içinde deniz tabanýnda sürdürülen keþif çalýþmalarý gündemde.

200 MÝLYON TONLUK NADÝR TOPRAK METALÝ KEÞFETTÝLER!

Vakýf ve üniversitenin kaynak jeolojisi uzmanlarýndan oluþan ekibin son 3 ayda uzaktan kumandalý araç vasýtasýyla 5 bin metreden fazla derinlikte ve 100'ü aþkýn deniz tabaný sahasýndaki keþif faaliyeti sonuçlandý.

Buna göre 5 bin 200 ila 5 bin 700 metre derinlikte gerçekleþtirilen son faaliyette, 10 bin kilometrekarelik bir alanda yaklaþýk 230 milyon tonluk oldukça yoðun manganez nodülünün varlýðý tespit edildi.

- JAPONYA'NIN YAKLAÞIK 75 YILLIK TÜKETÝMÝNÝ KARÞILAYABÝLÝR

Keþif ekibi liderlerinden Tokyo Üniversitesinden Prof. Kato Yasuhiro, açýklamasýnda, "Bu kaynaklar ekonomik güvenlik açýsýndan hayati öneme sahip. Deniz ortamý üzerindeki etkiyi en aza indirerek yýlda 3 milyon ton çýkarmayý hedefliyoruz" dedi.

Toplanan numunelerin analizi doðrultusunda uzman ekip, araþtýrma sahasýnýn yaklaþýk 610 bin ton kobalt içerdiðini ve bu miktarýn Japonya'nýn yaklaþýk 75 yýllýk tüketimini karþýlamaya yeteceðini tahmin ediyor.

En az 5 santimetre çapýndaki kobalt ve nikel gibi nadir metalleri içeren manganez nodüllerinin, okyanusta taþýnan metallerin deniz tabanýnda balýk kýlçýðý gibi çekirdeklere baðlanmasýyla milyonlarca yýl içinde oluþtuðuna inanýlýyor.

Denizaþýrý maden gemileri vasýtasýyla 2025 yýlýndan itibaren günlük binlerce ton nodülün araþtýrma sahasýndan kaldýrýlmasý, akabinde özel sektörle iþbirliði kapsamýnda ticarileþtirilmesine yönelik bir çerçeve oluþturulmasý planlanýyor.

- TOKYO'YA 1800 KÝLOMETRE UZAKLIKTA

Manganez nodül konsantrasyonlarý ilk olarak, Tokyo Üniversitesi ve Japonya Deniz-Dünya Bilimleri ve Teknolojileri Ajansý (JAMSTEC) uzmanlarýnýn yer aldýðý bir keþif ekibi tarafýndan ayný bölgede 2016'daki araþtýrma sýrasýnda keþfedilmiþti.

Baþkent Tokyo'ya yaklaþýk 1800 kilometre uzaklýkta bulunan, Kuzeybatý Pasifik'te Japonya'ya ait mercan adasý Minami-Toriþima'da sivil nüfus bulunmuyor. Adada sadece Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) personeli bulunuyor.

Adanýn etrafýndaki 430 bin kilometrekarelik MEB içerisinde yer alan deniz tabanýnda, yüksek teknoloji ürünlerinin vazgeçilmezlerinden kabul edilen çeþitli nadir toprak metalleri bulunabileceði yönünde yüksek beklentiler sürüyor.