Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, BOTAÞ ile Shell arasýnda LNG anlaþmasý imzalanmasý programý çerçevesinde Shell Üst Yöneticisi Wael Sawan ile Bakanlýkta bir araya geldi.
Söz konusu görüþme sonrasýnda yaptýðý açýklamada Bayraktar, Türkiye'nin ihtiyaç duyduðu yýllýk doðal gazýn yarýsýný LNG gemileri ile alabilecek durumda olduðunu, bu kapsamda dengeli bir tedarik portföyü oluþturmak amacýyla hem komþu ülkelerle hem de uluslararasý þirketlerle çalýþmalar yürütüldüðünü ifade etti.
Bayraktar, Azerbaycan ve Cezayir ile boru gazý ve LNG tedarik anlaþmalarýnýn yenilendiðini ve Türkiye'nin halihazýrda 34 ülkeyle doðal gaz ticareti yaptýðýný belirterek, "Bu yýl 50. kuruluþ yýlýný idrak eden BOTAÞ 2023 yýlýndaki 26,5 milyar dolarlýk satýþýyla Türkiye'nin açýk ara en büyük þirketi konumundadýr." dedi.
Doðal gaz tedarik portföyünün çeþitlendirilmesi doðrultusunda yarým asýrlýk tecrübeye sahip BOTAÞ ile Shell arasýnda uzun dönemli bir LNG anlaþmasý imzalanacaðýný bildiren Bayraktar, "Bu kapsamda 2027 yýlýndan itibaren 10 yýlý kapsayan dönem için yýllýk yaklaþýk 4 milyar metreküplük toplam 40 LNG kargosu teslimatý ülkemize gerçekleþtirilecek." ifadesini kullandý.
Bu anlaþmanýn iki þirket arasýnda sadece bir alým-satým iþleminin ötesinde, dolum limanýndan teslim alma ve Avrupa terminallerine boþaltým yapma gibi opsiyonlarýyla bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanlarý sunmasý bakýmýndan önemli olduðuna dikkati çeken Bayraktar, þunlarý kaydetti:
"Anlaþma kapsamýnda gemilerle LNG taþýmacýlýðý alanýnda BOTAÞ'ýn farklý ve kritik kabiliyetler edinecek olmasýndan da memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle, BOTAÞ bölgesel doðal gaz ticaretindeki etkin rolünü daha da güçlendirecek ve geniþletecektir. Bunun yaný sýra, TPAO ve Shell arasýnda 11 Temmuz 2023 tarihinde imzalanan mutabakat zaptý doðrultusunda petrol ve doðal gaz sahalarýnda yürütülen ortak çalýþmalardan memnuniyet duyduðumuzu da ifade etmek istiyorum. Bu iþbirliðini daha da somutlaþtýrmak istiyoruz. Ýþbirliðimizi hem yurt içinde hem de uluslararasý alanda daha da ilerletme niyetimizi sürdürüyoruz."
- TÜRKÝYE'NÝN ALTYAPISI YILLIK 80 MÝLYAR METREKÜP GAZI SAÐLAYABÝLÝR
Bayraktar, Türkiye'nin hýzlý bir enerji dönüþümü geçirdiðini ve enerjide yapýlan yaptýrýmlar ve yeni projelerin yabancý yatýrýmcýlara önemli fýrsatlar sunduðunu vurgulayarak, "Shell'in bu konudaki iddialý hedefleri için Türkiye rüzgar ve güneþ potansiyeli inanýyorum ki dikkatle üzerinde birlikte çalýþmamýzý gerektirecek ve inþallah ileride böyle bir etkinlikte yenilenebilir projelerle ilgili yatýrýmlarý imzalýyor olacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, Türkiye'nin son yýllarda doðal gaz alanýnda yaptýðý yatýrýmlarýn arttýðýna iþaret ederek, altyapý yatýrýmlarýyla rahatlýkla yýllýk 70-80 milyar metreküp doðal gaz arzý saðlayabilecek durumda olduklarýný söyledi.
Türkiye'nin Avrupa'ya uzanan boru hatlarýyla gaz ihraç etme imkaný olduðuna da dikkati çeken Bayraktar, bu sayede Türkiye'nin artýk komþu ülke Bulgaristan'a, ortak sýnýrýnýn olmadýðý Macaristan'a, Romanya'ya, Sýrbistan'a doðal gaz ihraç ettiðini anýmsattý.
- TÜRKÝYE'NÝN GÜNLÜK DOÐAL GAZ ÜRETÝMÝ 7,6 MÝLYON METREKÜPÜ GEÇTÝ
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 51 milyar metreküplük yýllýk tüketimiyle Avrupa'nýn 4. büyük doðal gaz pazarýna sahip olduðunu ifade etti.
2002'nin Türkiye'de doðal gaz için önemli bir milat olduðunun altýný çizen Bayraktar, "Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn ortaya koyduðu vizyon ile sadece 5 ilde kullanýlan doðal gaz bugün 81 il, 862 yerleþim yeri ve 212 Organize Sanayi Bölgesi'ne ulaþtý. Bugün, doðal gazda Türkiye olarak günlük 7,5 milyon metreküpün üzerinde bir üretimimiz var, 3,2 milyon hanenin gaz ihtiyacýný kendimiz üretiyoruz." diye konuþtu.
Bayraktar, Türkiye'nin 15 Aðustos'ta doðal gazda günlük bazda üretim rekoru kýrarak 7 milyon 609 bin metreküpe ulaþtýðýný, sadece Sakarya Gaz Sahasý'ndan gerçekleþtirilen üretimin ise 15 Aðustos'ta 6 milyon 146 bin metreküp ile tüm zamanlarýn en yüksek seviyesine çýktýðýný kaydetti.
Singapur'dan yola çýkan yüzer üretim depolama ve tahliye platformunun (FPSO) bu ay sonunda Türkiye'ye ulaþacaðýný belirten Bayraktar, "Aktivasyon iþlemleri sonrasý bu tesis 20 yýl boyunca Sakarya Gaz Sahasý'ndan günlük 4,5 milyon hanenin gaz ihtiyacýný karþýlayacak 10 milyon metreküplük üretim yapacak." diye konuþtu.
Shell Üst Yöneticisi Sawan da anlaþmanýn BOTAÞ, Shell, Bakanlýk arasýndaki güven iliþkisi üzerine inþa edildiðini vurgulayarak, anlaþmada emeði geçen herkese teþekkürlerini iletti.
Sawan, güvenilir bir enerji tedarikçisi olarak, Türkiye'nin ulusal enerji stratejini desteklemek ve artan LNG talebini karþýlamak için yeni fýrsatlarý "dört gözle beklediklerini" söyledi.
Konuþmanýn ardýndan BOTAÞ ve Shell arasýnda uzun vadeli LNG anlaþmasý imzalandý.