2028 için elektrik üretiminde yerli kaynak hedefi belli oldu
ABONE OL

Bakanlýk, enerjide dünyada yaþanan geliþmeleri dikkate alarak, Türkiye'nin sahip olduðu kaynaklarý ve kendine has ihtiyaçlarýný tanýmlayan, bu ihtiyaçlarýn azami düzeyde karþýlanabilmesi için ulaþýlmasý gereken hedefleri belirleyen stratejik yol haritasý niteliðindeki 2024-2028 Stratejik Planý'ný yayýmladý.

Plana göre, yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisi miktarýnýn 2028'de yýllýk 270 milyar kilovatsaate, yerli kaynaklarýn elektrik üretimindeki payýnýn yüzde 63'e, kurulu güç bakýmýndan güneþ enerjisi santrallerinin 33 bin 100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin 19 bin 300 megavata çýkarýlmasý, 4 bin 800 megavatlýk nükleer enerji kapasitesinin devreye alýnmasý amaçlanýyor.

Bu kapsamda günlük üretimin yurt içi ham petrolde 210 bin varile, doðal gazda 42,5 milyon metreküpe, doðal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe ve yýllýk maden ihracat deðerinin 10 milyar dolara çýkarýlmasý hedefleniyor.

- PLANDA 7 AMAÇ VE ÇEÞÝTLÝ HEDEFLER BELÝRLENDÝ

Planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliðinin saðlanmasý, dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasý, net sýfýr karbon odaklý enerji dönüþümünün yapýlmasý, güvenli, sürdürülebilir ve katma deðerli madencilik, enerji ve maden piyasalarýnýn ulusal ve uluslararasý etkinliðinin artýrýlmasý, enerji ve tabii kaynaklar alanýnda yerli teknolojilerin desteklenmesi, kurumsal kapasitenin artýrýlmasý þeklinde 7 amaç ve 30 hedef belirlendi.

Bu amaçlara yönelik hedeflerin detaylý þekilde anlatýldýðý planda, sürdürülebilir enerji arz güvenliðinin saðlanmasý amacýyla elektrikle kurulu gücün artýrýlacaðý, elektrik tüketim ve daðýtým þebekesinin güçlendirileceði, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasý için þebeke esnekliðinin saðlanacaðý, petrol ve gaz altyapýsýnýn güçlendirileceði, enerjide uluslararasý yatýrýmlara iliþkin iþbirliklerinin artýrýlacaðý kaydedildi.

Dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasý kapsamýnda, yerli kaynaklardan elektrik üretiminin, petrol ve gaz arama ve üretiminin, yerli kömür arama ve üretiminin, yurt dýþýnda enerji ve maden kaynaklarýnýn aranmasý ve üretiminin artýrýlacaðý vurgulandý.

Net sýfýr karbon odaklý dönüþüm çerçevesinde elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarýnýn payý, enerji verimliliði çalýþmalarý artýrýlacak, enerjide karbon yoðunluðu azaltýlacak, elektrik araç dönüþümünü destekleyen güçlü bir altyapý kurulacak, yeþil hidrojen ve yenilenebilir gaz deðer zinciri geliþtirilecek.

Güvenli, sürdürülebilir ve katma deðerli madencilik hedefi doðrultusunda kritik ve stratejik mineraller öncelikli olmak üzere Türkiye'nin maden potansiyelinin ortaya çýkarýlmasý ve ekonomiye kazandýrýlmasý saðlanacak. Madenlerin yurt içinde iþlenerek katma deðeri artýrýlacak. Madenciliðin uluslararasý standartlarda güvenli ve çevreye duyarlý þekilde sürdürülmesi saðlanacak. Ýþ saðlýðý ve güvenliði kültürü yaygýnlaþtýrýlacak. Sektörle ilgili kurum ve kuruluþlarýn daha etkin þeffaf ve yönetim odaklý bir kamu hizmeti yapýsýna geçilecek.

Enerji ve maden piyasalarýnýn uluslararasý piyasalara entegrasyonu saðlanarak ticaret hacmi artýrýlacak ve bu iki sektörde yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesine yönelik çalýþmalar yapýlacak.

Ayrýca enerji ve tabii kaynaklar alanlarýnda teknoloji geliþtirme ve AR-GE çalýþmalarý yürütülecek, teknoloji ve ekipmanlar yerlileþtirilecek.

Bunlara ek olarak Bakanlýðýn kurumsal altyapýsý güçlendirilecek, baðlý ve ilgili kurumlarýn kurumsal yönetim kapasitesi geliþtirilecek, dijital dönüþüm ve siber güvenlik altyapýsý güçlendirilecek, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesi takviye edilecek.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý
  • elektrik üretimi
  • yerli kaynak