2040'ta Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 75'ini karþýlayacaklar
ABONE OL

Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilebilir ve nükleer enerjinin payýnýn 2040'ta yüzde 75'e yükselebileceði ve Karadeniz'deki keþifle doðal gaz arzýnýn yarýsýnýn yerli kaynakla karþýlanabileceði öngörülüyor.

Sabancý Üniversitesi Ýstanbul Uluslararasý Enerji ve Ýklim Merkezi (IICEC) tarafýndan hazýrlanan Türkiye Enerji Görünümü Raporu, videokonferans yöntemiyle düzenlenen toplantýda IICEC Araþtýrma Direktörü Bora Þekip Güray tarafýndan açýklandý.

Türkiye enerji sektörünün, 2040'a referans ve alternatif olmak üzere 2 farklý senaryoda mercek altýna alýndýðý raporda, enerji güvenliðini güçlendirmek, yerli kaynaklarýn kullanýmýný artýrmak, enerji verimliliðini geliþtirmek, temiz enerji altyapýlarý oluþturmak, sürdürülebilir bir enerji sistemine ulaþýlmasýna yönelik adýmlarý destekleyen ve rekabetçi enerji piyasasýný geliþtirmek için gerekli politikalara iliþkin öneriler ve öngörüler yer aldý.

Rapora göre, yenilenebilir enerji ve nükleerin 2040'a toplam elektrik üretimindeki payý referans senaryoda yüzde 58'e ulaþýrken, bu oran alternatif senaryoda yüzde 75'e çýkacaðý öngörülüyor.

Rüzgar ve güneþin elektrik üretiminde geçen yýl yüzde 11 olan toplam payýnýn 2040'ta yüzde 36'ya yükselmesi bekleniyor.

Birincil enerji arzýnýn 2040'a doðru daha sürdürülebilir ve daha az ithalata dayalý bir yapýya ulaþacaðý öngörülüyor. Bu kapsamda, petrolün payý yüzde 29'dan yüzde 24'e düþerken, yenilenebilir enerji en hýzlý büyümeyi göstermesi ve elektrik üretimindeki payýný yüzde 14'den yüzde 33'e artýrmasý bekleniyor. Elektrik enerjisinin nihai enerji talebindeki payý ise 2019'daki yüzde 22 seviyesinden yüzde 28'e çýkacaðý tahmin ediliyor.

Elektrik sektörü dahil tüm sektörlerde teknoloji odaklý bir dönüþümü gerçekleþtirebilmek için yýllýk 8 ila 9 milyar dolar arasýnda yatýrým gerekiyor.

Yenilenebilir enerjiyle yerli kaynaklarýn elektrik üretimindeki payýnýn artmasýnýn yaný sýra doðal gazýn elektrik üretimindeki payýnýn azalacaðý öngörülüyor. Öte yandan, Türkiye'nin Karadeniz'deki keþfiyle yerli gaz üretiminin artmasý ve referans senaryoda doðal gaz arzýnýn yüzde 25'inin, alternatif senaryoda ise yüzde 51'inin yerli gazla karþýlanabileceði tahmin ediliyor.

- 10 POLÝTÝKA ÖNERÝSÝ

Raporda yer alan 10 politika önerisi arasýnda ise modern enerji hizmetlerine artan talebin karþýlanmasý ve daha güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir enerji geleceðini temin etmek üzere yatýrýmlarýn cazibesinin artýrýlmasý, daha rekabetçi elektrik ve doðal doðalgaz gaz piyasalarýna geçiþin hýzlanmasý, maliyetleri yansýtan fiyatlandýrma ve sosyal boyut da gözetilerek özel sektör katýlýmýnýn artýrýlmasý, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji ve nükleerin payýnýn artýrýlmasý ve talep tarafý hizmetlerini de içerecek þekilde elektrik þebekelerinin esnekliðinin güçlendirilmesi yer alýyor.

Raporda, daha fazla elektrifikasyon ve yenilenebilir enerji kullanýmýyla desteklenecek þekilde tüm sektörlerde enerji ve yakýt verimliliðinin artýrýlmasý, güçlü politika giriþimleri, piyasa odaklý ve yenilikçi finansman ve iþ modelleri yoluyla binalarda ve sanayide enerji verimliliði potansiyelinin deðerlendirilmesi, elektrikli araçlarýn ve þarj altyapýsýnýn hýzlý büyümesi ve eski, verimsiz ve kirleticiliði yüksek ulaþým araçlarýnýn araç stoklarýndan çýkarýlmasý tavsiye ediliyor.

Ayrýca, enerji ve petrol yoðun karayolu ulaþýmýndan raylý sistemler ve deniz ulaþýmýna geçiþin artýrýlmasý ve veriyle desteklenmiþ kentsel ulaþým planlamasý, etkin toplu taþýma yatýrýmlarý ve yöntemleri ile þehir içi özel araç trafiðinin azaltýlmasý, arama ve üretim çabalarý ve yatýrýmlarýnýn sürdürülmesi sayesinde daha fazla petrol ve doðal gaz keþfi ve üretimi saðlanmasý, enerji arz ve talep zincirinde dijitalleþme ve ileri veri analitiðinin daha yaygýn kullanýlmasý ve ileri enerji teknolojilerinde inovasyon, Ar-Ge ve üretimin artýrýlmasý öneriliyor.