AA muhabirinin edindiði bilgiye göre, Bakanlýk ekipleri, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in talimatýyla sektörlerdeki kayýt dýþýlýða yönelik denetimlerini aralýksýz sürdürüyor.
Bakanlýk, tütün ve tütün mamulleri sektörünün ardýndan gözünü alkollü içecek imalatý yapan firmalara çevirdi.
Ekipler, yaz aylarýnda sigara ve makaron üreticisi 23 firmanýn 8 ilde bulunan 26 adresinde eþ zamanlý fiili sayým yapmýþtý.
Vergi Denetim Kuruluna baðlý yaklaþýk 200 vergi müfettiþi ile Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýna baðlý gelir uzmanlarýndan oluþan ekipler, þimdi de alkollü içecek imalatý yapan firmalarýn 22 ildeki 100 adresinde eþ zamanlý fiili envanter çalýþmasý baþlattý.
Tütün ve alkollü içecek sektöründe fiili envanter çalýþmasýyla bu yýl stoklarý sayýlan þirketler çoðunlukla büyük mükelleflerden oluþtu. Bu þirketlerin ciro toplamýnýn yaklaþýk 100 milyar lira hacme sahip olduðu belirlendi.
- TÜTÜN VE ALKOL DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI VERÝLERÝNDEN FAYDALANILDI
Denetimlerde, sektördeki kayýt dýþý alým ve satým yapýlmasý, kaçak içki üretimi ve envanter deðerleme iþlemlerinin mevzuata uygun gerçekleþtirilmemesi gibi sebeplerle ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi, KDV ile diðer vergiler yönünden oluþan muhtemel vergi kayýp ve kaçaðýnýn varlýðý araþtýrýlýyor.
Çalýþmalar sýrasýnda Tarým ve Orman Bakanlýðý Tütün ve Alkol Dairesi Baþkanlýðýndan alýnan verilerden de yararlanýldý. Sayým yapýlan riskli mükelleflerin belirlenmesinde bu veriler de dikkate alýndý.
- "SAHA ÇALIÞMALARI SÜRÜYOR"
Hazine ve Maliye Bakaný Þimþek, konuya iliþkin deðerlendirmesinde, kayýt dýþýlýðýn önlenmesine yönelik yürütülen mücadele kapsamýnda saha çalýþmalarýnýn hýz kesmeden sürdüðünü belirterek, þunlarý kaydetti:
"Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz çerçevesinde kayýt dýþý faaliyet gösteren mükelleflere iliþkin saha denetimlerimiz derinleþiyor. Fiili envanter sayýmý sonucunda haklarýnda tespit yapýlan mükellefler vergi incelemesine alýnacak. Tüm sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dahilinde sürdürerek denetimsiz hiçbir alan býrakmýyoruz."