Bakan Uraloðlu: Bu yýl 230 milyon üstünde yolcu taþýyacaðýmýzý öngörüyoruz
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu ile Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Havalimaný'nda yapýmý tamamlanan yeni hizmet binalarýnýn açýlýþ törenine katýldý.

'THY ÝLE ÇOK KAPSAMLI ÝÞ BÝRLÝKLERÝ YÜRÜTTÜK'

Törende konuþan Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, "Göreve geldiðimiz günden itibaren hava yolu taþýmacýlýðýnýn turizm alanýnda ne denli önemli olduðunu sürekli vurguladýk ve bu alanda hizmet kalitesinin, çeþitliliðinin artmasý için ciddi kararlar aldýk, adýmlar attýk. Türk Hava Yollarý ile çok kapsamlý iþ birlikleri yürüttük. Hava yolu taþýmacýlýðýnýn önemini anlamak için Ýstanbul Havalimaný'nýn bugün geldiði konuma bakmak yeterlidir. Yine Antalya, Çukurova ve içinde bulunduðumuz Trabzon Havalimaný gibi son 22 yýlda ülkemizde tamamlanan ve halen yürütülen inþa, yenileme ve tadilat çalýþmalarýna baktýðýmýzda hava yolu taþýmacýlýðýnda ne denli büyük bir mesafe katettiðimizi açýkça görüyoruz" dedi.

'TÜRKÝYE ULAÞIMDA ADETA ÇAÐ ATLAMIÞTIR'

Türkiye'nin ulaþýmda adeta çað atladýðýný söyleyen Bakan Ersoy, "Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn vizyonu ve iradesiyle Türkiye ulaþýmda adeta çað atlamýþtýr. Bu doðrultuda hava yolu taþýmacýlýðý da bugün milletimiz için lüks olmaktan çýkmýþ, her bölgemize ve her vatandaþýmýza sunulan bir imkan haline gelmiþtir. Bütün bunlarýn da ötesinde Türkiye, uluslararasý hava yolu aðýnda bütün Avrupa ülkelerini geride býrakarak tartýþmasýz bir merkez konumuna yükselmiþtir. Böylesi bir konuma gelmiþken, ulaþtýrmada altyapýnýn her þeyin temelini teþkil ettiðini de gözden kaçýrmamak gerekiyor. Bizim sorumluluk alanýmýzdan baktýðýnýzda, turizm tesislerimizden kültür varlýklarýmýza uzanan bir alanda altyapýnýn sürdürülebilirlik, koruma, kaliteli hizmet ve konfor demek olduðunu vurgulamak isterim" diye konuþtu.

'ULAÞIM VE ALTYAPI HÝZMETLERÝ, MÝLLETÝMÝZÝN YAÞAM KALÝTESÝDÝR'

Turizm altyapý yatýrým projelerine iliþkin bilgi veren Ersoy, "Ülkemize gelen misafirlerin konaklama tesislerinden çýkýp gerek þehir hayatýna dahil olmasýný gerekse ören yerlerimizi, müzelerimizi, tarihi alanlarýmýzý gezmesini istiyorsak saðlýklý bir altyapý saðlamak durumundayýz. 2002-2024 yýllarý arasýnda sadece Trabzon'da yerel yönetimlerin turizm altyapý yatýrým projelerine günümüz fiyatlarýyla tam 528 milyon lira destek vermiþ bulunuyoruz. Tabii Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak ülkemize gelen nitelikli turist sayýsýný artýrmanýn ve dolayýsýyla Türkiye ekonomisine, aziz milletimizin refahýna mümkün olan en büyük katkýyý yapmanýn gayretindeyiz. Ancak ulaþým ve altyapýdaki hizmetlerin öncelikli hedefi her zaman milletimizin konforu, milletimizin yaþam kalitesidir" ifadelerini kullandý.

'ULAÞIM VE ALTYAPI BÝR ÜLKENÝN VARLIÐININ TEMÝNATIDIR'

Projelerde emek verenlere teþekkür eden Bakan Ersoy, ulaþým ve altyapýnýn bir ülkenin varlýðýnýn teminatý olduðunu belirterek, "Ulaþtýrma ve altyapýnýn sosyal ve ekonomik hayatýn her alanýnda ne denli önemli olduðunun bilinmesi, bu noktada farkýndalýðýn artmasý önemli. Bu farkýndalýk, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýmýzýn omuzladýðý muazzam yükü ve sorumluluðu anlamamýzý saðlayacaktýr. Öyle ki, ulaþým ve altyapý bir ülkenin varlýðýnýn teminatýdýr. Bugün dünyada yaþanan farklý geliþmelere baktýðýnýzda kara, hava, deniz ve demir yolu taþýmacýlýðýnýn; bunlarý iþlevsel kýlan altyapýnýn sadece þehirleri ve ülkeleri birbirine baðlamadýðýný, bunun ötesinde ülkemizi ve milletimizi güvenle geleceðe baðladýðýný çok net bir þekilde görebiliyoruz" dedi.

URALOÐLU: TRABZON'A 1 MÝLYON 319 BÝN 299 ZÝYARETÇÝ GELDÝ

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu da Trabzon Havalimaný'nýn 2023 yýlýnda iç ve dýþ hatlarda yaklaþýk 3,5 milyon yolcuyla havalimanlarý arasýnda 9'uncu sýrada yer aldýðýný aktardý. Bakan Uraloðlu "Gördüðünüz üzere gerçekten burada Trabzon'umuzun büyümesiyle doðru orantýlý olarak sürekli kendini yenileyen ve geliþen bir havalimanýmýz var. 2024 yýlýnýn ilk 7 ayýnda iç ve dýþ hatlarda 14 bin 886 uçak trafiðiyle 2 milyon üstünde yolcu aðýrladý. Havalimanýmýzdan; Katar, Azerbaycan, Almanya, Kuveyt, Irak ve Ürdün baþta olmak üzere 11 ülkede 20 farklý noktaya 19 farklý hava yolu þirketiyle dýþ hatlardan ulaþým saðlanýyor. Bildiðiniz üzere Trabzon ve Suudi Arabistan arasýnda direkt uçuþlarý da baþlattýk. Yaz dönemi boyunca gerçekleþtirdiðimiz uçuþlarla hem Cidde'ye hem de Riyad'a Trabzon'dan direkt seyahat etmek mümkün oldu. Bu uçuþlarla 2023 yýlýnda Trabzon'a 1 milyon 319 bin 299 yerli ve yabancý ziyaretçi geldi" diye konuþtu.

'ÇOK RAHAT BÝR COÐRAFYADA DEÐÝLÝZ'

Sürekli artan yolcu sayýsý doðrultusunda Trabzon'a yeni bir havalimaný kazandýrmak için de çalýþmalara baþladýklarýný söyleyen Bakan Uraloðlu, "Trabzon Havalimaný'mýzýn gücüne güç katacak yeni hizmet binalarýmýz ve baðlantý yolumuzla sivil havacýlýk sektörümüzün geliþimi adýna yeni bir baþarýya daha imza attýk. Hayýrlý uðurlu olsun. Bu yapýlarýmýzýn yeni havalimaný projemiz hayata geçene kadar yapýlmasý gerekiyordu. Biliyoruz ki, Trabzon Havalimanýnýn pist uzunluðu 2 bin 640 metre ve önümüzdeki süreçte Trabzon için yeterli olmayacak. Bu nedenle mevcut yerinden biraz daha kuzeye yeni bir havalimaný inþa edeceðiz. Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý olarak bizler coðrafyanýn emrettiði ve mühendisliðin müsaade ettiði imkanlar doðrultusunda çalýþýyoruz. Bakýn, burada havalimanýmýz biraz daha doðuya doðru kaydýrýlamýyor. Çünkü biraz ileri gittiðiniz zaman yaklaþýk 50-60 metrelere varan derinlikler var. Batýya doðru geldiðimizde ise liman var. Özetle çok rahat bir coðrafyada deðiliz" ifadelerini kullandý.

'KUZEYE TAMAMEN YENÝ BÝR PÝST YAPILMASI GEREKÝYOR'

Projelerinde Trabzonspor Tesisleri'ni koruyacaklarýný ifade eden Uraloðlu, "Mevcut yerde pistin uzatýlmasý deðil, oradaki Trabzonspor Tesisleri'ni de koruyacak þekilde biraz daha kuzeye tamamen yeni bir pist yapýlmasý ve terminalinin yapýlmasý gerekiyor. Bakanlýk olarak projemizi bunun üzerine yoðunlaþtýrdýk. Ýlerleyen zamanlarda sahada bir tespit yaparak, ilgili taraflar ile konuþarak projeyi netleþtirip yapýlmasý gereken rötuþlarý yapýp yolumuza devam edeceðiz. Projenin kesinleþmesinin ardýndan yapým ihalesini de önümüzdeki süreçte baþlatacaðýz" dedi.

'HAVAALANLARININ ÝÞLEVÝ GÝDEREK ARTIYOR'

Hava yolu ile ulaþýmýn her geçen gün artarak tercih edildiðini vurgulayan Uraloðlu, "Hiç þüphesiz gökyüzü, insanýn sýnýrlarýný zorlayarak yeni ufuklara açýldýðý, cesaretin ve azmin kanatlandýðý ve hýz faktörünün hayatýmýza daha çok girdiði bir alan. Toplumlar artýk hayatlarýný daha çok zaman kazanmak için 'hýz' odaklý yaþam biçimine göre düzenleniyor. Bu baðlamda da havaalanlarýnýn iþlevi giderek artýyor. Hava yolu ile ulaþým her geçen gün artarak tercih ediliyor. Bu kapsamda Asya ve Avrupa arasýndaki doðu-batý koridorunda doðal bir köprü olduðu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey güney koridorlarýnýn da tam ortasýnda bulunan ülkemiz, 4 saatlik uçuþ süresiyle 1,4 milyar insanýn yaþadýðý 67 ülkenin merkezinde muhteþem bir lokasyona sahip" diye konuþtu.

'230 MÝLYON ÜSTÜNDE YOLCU TAÞIYACAÐIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ'

Türkiye'de hava yolu ile seyahat eden yolcu sayýsýnýn 129 milyon 738 bin 772'ye ulaþtýðýný duyuran Bakan Uraloðlu, "'Dünyada ulaþamadýðýmýz hiçbir nokta kalmayacak' hedefiyle hareket ederek ülkemizi; dünyanýn en geniþ uçuþ aðýna sahip ülkelerinden birine dönüþtürdük. Ýç hatlardaki aktif havalimaný sayýmýz 26 iken son olarak 10 Aðustos'ta hizmete açtýðýmýz Çukurova Uluslararasý Havalimanýyla 58'e yükselttik. 50 ülkede 60 noktaya uçuþ gerçekleþtiriliyorken bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaþtýk. 2002'de iç ve dýþ hatlarda seyahat eden yaklaþýk 34,5 milyon olan yolcu sayýmýzý da 2023 yýlýnda 214 milyonun üstüne taþýdýk. Bu yýl temmuz sonu itibarýyla hava yolu ile seyahat eden yolcu sayýmýz 129 milyon 738 bin 772'ye ulaþtý. Bu sayý geçen yýl ayný dönemde yaklaþýk 118 milyondu. 2024 yýlý istatistiklerini incelediðimizde bu yýl 230 milyon üstünde yolcu taþýyacaðýmýzý öngörüyoruz" ifadelerini kullandý.

Konuþmalar sonrasý yapýlan duanýn ardýndan kurdele kesilerek, havalimanýndaki yeni dýþ hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasý hizmete açýldý.