250 milyon dolar deðerinde! Türkiye üretmeyi baþardý
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn "Türkiye'nin Uzaydaki Gözleri" baþlýklý dosyasýnýn ikinci haberinde, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu'nun Türkiye'nin uydu alanýnda yetkinliðine yönelik görüþleri yer alýyor.

Uraloðlu, Türkiye'nin uydu ithal eden konumdan uydu ihraç edebilecek duruma geldiðini bildirerek, ülkenin, ilk yerli ve milli gözlem uydusu ÝMECE, küp uydular ve yakýn yörünge takým uydularýyla kendi yerli gözlem ve haberleþme uydularýný üretmeye baþladýðýna iþaret etti.

Ülkede 1990'lý yýllarda baþlayan uydu çalýþmalarýnýn yýllar içinde geliþerek ilerlediðini aktaran Uraloðlu, "Bakanlýk olarak uzayda söz sahibi olmak adýna çalýþmalarýmýzý hýzlandýrdýk. Uzaydaki aktif haberleþme uydu sayýmýzý 5'e çýkardýk. Þimdi ilk yerli ve milli haberleþme uydumuz Türksat 6A ile uzay ve uydu teknolojileri alanýnda ülkemiz adýna bir devrim gerçekleþtiriyoruz. Türkiye'nin 30 yýl önce uzaya gönderilen Türksat 1B ile baþlayan uydu yayýncýlýðý serüveni, Türksat 6A ile zirveye çýkacak." diye konuþtu.

Uraloðlu, en son uzaya gönderilen Türksat 5A ve 5B uydularýnýn küresel bazda hizmet verdiðine dikkati çekti.

Türkiye'nin Türksat 6A ile ilk yerli haberleþme uydu platformunu geliþtirdiðine iþaret eden Uraloðlu, þu ifadeleri kullandý:

"Özellikle kritik bileþenlerin yerli imkanlarla üretilmesi ve yüksek yerlilik oranýyla uydu ve uzay sektöründe dýþa baðýmlýk azalacak. Bir haberleþme uydusunun 200-250 milyon dolar deðeri olduðunu düþünürsek, bu projenin ülkemiz için ne kadar önemli olduðu daha iyi anlaþýlabilir. Çünkü bu uyduyla ülkemiz, haberleþme uydusu üretebilen sayýlý ülkeler arasýnda yer alacak ve buradan edindiðimiz tecrübelerle uzay yarýþýnda Türkiye için yeni bir dönem baþlayacak. Türksat 6A uydusu, Türkiye'nin geleceðini þekillendirecek kadar önemli bir AR-GE projesi. Türksat 6A, uzayda Türkiye'nin ve Türk bayraðýnýn temsilcisi olacak."

Uraloðlu, Türksat 6A'nýn sistem tasarýmý ile yazýlým bileþenlerinin üretim ve testlerinin Türk mühendislerce Ankara'daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleþtirildiðini anýmsattý.

- "UYDU GELÝÞTÝRME FAALÝYETLERÝ SÜRECEK"

Projeyle kazanýlan yetkinliklerle gelecek dönemde uydu geliþtirme faaliyetlerinin süreceðini dile getiren Uraloðlu, "Uydu teknolojilerinde bugüne kadar elde edilen AR-GE ve üretim kabiliyetinin ticarileþmesi önemli. Uydu alanýndaki deneyimimizi yeni projelerle daha yukarýlara taþýyacaðýz. Türksat 6A ile mevcut uydularýn hizmet vermediði Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat'ýn kapsama alanýna girecek. Uydularýn ulaþtýðý nüfus, 3,5 milyardan 5 milyara çýkacak. Haberleþme uydusu üretebilen sayýlý ülkeler arasýna giren Türkiye'nin, Türksat 6A tecrübesinin ardýndan uydu ihracatçýsý konumuna yükselmesi de hedefler arasýnda yer alýyor." deðerlendirmesini yaptý.

Abdulkadir Uraloðlu, Türksat 6A'nýn, fýrlatýldýðýnda 42 dereceye oturacaðýný ve 35 bin 786 kilometrelik uzaklýkta olacaðýný da bildirdi.

- "UZAYDAKÝ HAKLARIMIZIN DA SONUNA KADAR TAKÝPÇÝSÝ OLACAÐIZ"

Türksat 6A'yý bu sene sonu itibarýyla hizmete almayý öngördüklerini belirten Uraloðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türkiye gözünü artýk uzaya dikti, 1990'lý yýllardan itibaren bu alandaki yetkinliðini yükseltti ve uydu alanýnda da dünyanýn sayýlý ülkeleri arasýna girdi. Ülkemizin uydu alanýndaki tecrübesi Türksat 6A'nýn uzaya gönderilmesiyle taçlandýrýlmýþ olacak ve uydumuz bize yeni bir dönemin kapýsýný aralayacak, ülkemiz için milat olacak. Birçok alanda yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiðimiz teknolojilerle beraber, uydular konusunda da yerli ve milli stratejimiz baþarýya ulaþtý. Artýk Türkiye, uydu hizmeti alan deðil, dost ve kardeþ ülkelere de bu alanda kendi ürettiði teknolojiyle hizmet verecek konuma eriþti. Bakanlýk olarak hedefimiz, uydu pazarýnýn önemli bir aktörü ve özel sektörümüzün de üretim yaptýðý bir ülke olmak, bunun için gerekli altyapýmýz, mühendisimiz ve insan kaynaðýmýz var. Ülke olarak uzay vatandaki yörünge hakkýmýzý da güvence altýnda aldýk. Sadece deniz ve karada deðil uzaydaki haklarýmýzýn da sonuna kadar takipçisi olacaðýz."

- "TÜRKSAT, DÜNYANIN ÖNDE GELEN UYDU OPERATÖRLERÝNDEN BÝRÝSÝ"

Uraloðlu, Türksat'ýn uydu yayýncýlýðý alanýnda Türkiye'nin en önemli þirketlerinden olduðunu bildirerek, þunlarý kaydetti:

"Þirketimiz, dünyanýn önde gelen uydu operatörlerinden birisi. Avrupa'dan Asya ve Afrika'ya uzanan geniþ bir coðrafyada uydular üzerinden ses, veri, internet, TV ve radyo yayýncýlýk hizmetleri saðlayan Türksat, karasal altyapýnýn bulunmadýðý bölgelerde müþterilerin ihtiyaçlarýna yönelik esnek çözümler sunabiliyor. Uydu haberleþmesi alanýndaki küresel çözümleriyle farklý diller ve kültürleri birbirleriyle buluþturan Türksat, sahip olduðu kablo altyapýsý üzerinden yurt içindeki abonelerine analog ve sayýsal TV, geniþbant internet, sabit telefon, WEB TV ve bulut depolama hizmetleri de saðlýyor."

Uydu haberleþme hizmetleri alanýndaki bilimsel ve teknolojik geliþmeleri yakýndan takip eden Türksat'ýn, bu alanda yapýlan çalýþmalara öncülük ettiðini aktaran Uraloðlu, sözlerini, "Türksat, uydu ve uzay teknolojileri alanýnda yürütülen çalýþmalarla dýþa baðýmlýlýðý azaltmayý, sahip olduðu imkanlarý ve kabiliyetleri artýrmayý, ülke kaynaklarýnýn verimli þekilde koordine edilmesine katkýda bulunarak Türkiye'nin yüksek teknoloji bakýmýndan kendine yeterliliðini artýrmayý, özellikle uydu ve uzay çalýþmalarýnda bilginin üretime ve katma deðere dönüþtürülebilmesini saðlamayý hedefliyor." diye tamamladý.