27 yýl sonra gelen dev yatýrým: Türkiye en doðru adres
ABONE OL

Dünyanýn lider elektrikli araç üreticisi BYD'nin Türkiye'de yatýrým kararý almasýna iliþkin, BYD Türkiye tarafýndan, ALJ Türkiye ve Avrupa Baþkaný ve Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt ve BYD Türkiye Genel Müdürü Ýsmail Ergun'un katýlýmýyla basýn toplantýsý düzenlendi.

Toplantýda yaptýðý konuþmada Ergun, BYD'nin Türkiye marka tanýtýmýný geçen yýl ekim ayýnda yaptýklarýný belirterek bugün gelinen noktada, BYD'nin yatýrým kararýnýn büyük önem taþýdýðýný söyledi.

Ergun, "BYD'nin devasa üretim tesisi, markanýn Avrupa'da büyümesi için en önemli merkezlerden biri olacak. Manisa'da tesisin inþa edileceði ilgili alaný ziyaret ettik ve baþlangýçta 150 bin araç kapasitesiyle yapýlacak tesisin arsasý geniþlemeye müsait olarak planlandý. Buradaki tesiste, elektrikli ve plug-in hibrit modellerinin üretimi gerçekleþtirilecek." diye konuþtu.

BYD Türkiye'nin operasyonu baþladýðý günden bugüne ülkeye, BYD'nin üst yöneticileri tarafýndan birçok kez ziyaret gerçekleþtirildiðini aktaran Ergun, "Her geldiklerinde Türkiye pazarýna olan inançlarýný çok kuvvetli dile getirdiler. BYD Baþkaný Wang Chuanfu bayilerimize yaptýðý ziyaretlerde bu niyetlerini kuvvetli söylemlerle dile getiriyordu. Biz ilk günden itibaren planlarýmýzý buna göre yaptýk." ifadelerini kullandý.

BYD'nin yatýrým kararýnýn, markanýn Türkiye'de yeni bir döneme girmesini saðlayacaðýný belirten Ergun, þunlarý kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde BYD'nin çok agresif þekilde büyüyeceðini göreceðiz. Türkiye pazarýnda dengeleri çok hýzlý bir þekilde deðiþtireceðiz. Tam elektrikli ve þarj edilebilir hibrit modellerimizle BYD çok hýzlý bir büyüme elde edecek. Yatýrým teþvik belgesi, Resmi Gazete'de yayýnlandýktan sonra kasým-aralýk aylarýnda araçlarýmýzý daha ulaþýlabilir bir þekilde sunmaya baþlayacaðýz. Bu da BYD'nin 2024 yýlýný 10 bin adetler civarýnda tamamlamasýný saðlayacak. Sonraki yýl ise bunun en az 3 katýný satacak kadar potansiyele sahip olacaðýz. Model sayýlarýmýz da hýzla artacak. Ayný zamanda üretim planlamalarýna baðlý olarak yýl sonunda BYD ATTO 3 ve SEAL U DM-i modeline ek olarak elektrikli bir modeli daha sunmayý planlýyoruz. Agresif büyümeyle birlikte markamýz 3 yýl içerisinde binek otomobil pazarýnda Türkiye'de en çok tercih edilen ilk 3 marka arasýnda yer alacak."

Ergun, BYD'nin çok hýzlý hareket eden bir marka olarak 2026'nýn sonuna kadar üretim yatýrýmýný tamamlamak üzere bir sözleþme imzaladýðýný, bununla birlikte markanýn bu üretimi çok daha erken bir süreçte baþlatmak üzere çalýþmalar yaptýðýný dile getirerek "Mevcut pazar dengelerinin deðiþtiði bir dönemde Türk tüketicisine uygun modelleri satýþa sunacaðýz. Bizim bugün sýnýrlý sayýda sattýðýmýz tüm modellerimizden tüketici çok mutlu. Pazarda memnuniyet açýsýndan üst noktalarda yer alýyoruz. Diðer yandan bayilikle ilgili de çok fazla talep alýyoruz ve bayi adetlerimiz de hýzlý bir þekilde artmaya devam edecek. Yýl sonunda bayi adedimizi 20'ye, önümüzdeki yýl ise 40'ýn üzerine çýkarmayý hedefliyoruz." dedi.

Ýsmail Ergun, ayrýca yatýrým anlaþma kararýnýn Resmi Gazete'de yayýnlanmasýnýn ardýndan BYD'nin diðer Çin markalarýna uygulanan yüzde 40'lýk ilave gümrük vergisinden muaf tutularak satýþýna devam edeceðini sözlerine ekledi.

- "BYD'NÝN TÜRKÝYE FABRÝKASI CÝDDÝ BÝR ÝSTÝHDAM VE ÝHRACAT RAKAMI SAÐLAYACAK"

Ali Haydar Bozkurt da öncelikle bir Türk vatandaþý olarak, BYD gibi dünya devi bir markanýn Türkiye'de otomobil üretme kararý almasýndan dolayý çok mutlu olduðunu dile getirdi.

Bozkurt, 27 yýl sonra böylesine bir otomotiv yatýrýmýnýn gelmesinden ve BYD'nin üretim için Türkiye'yi seçmiþ olmasýndan dolayý gururlandýklarýný belirterek "BYD'nin Türkiye fabrikasý ciddi bir istihdam ve ihracat rakamý saðlayacak. Türkiye'de teknolojik bir üretimin, ismi teknolojiyle paralel anýlan BYD gibi bir markayla olmasý heyecan verici. Biz ALJ Türkiye olarak bu konuda farklý bir mutluluk duyuyoruz." dedi.

BYD ile geçen yýl distribütörlük anlaþmasýný imzaladýklarýný anýmsatan Bozkurt, þöyle devam etti:

"ALJ Türkiye olarak hangi iþe imza attýysak, en baþýnda eðer imkaný varsa ülkede o yatýrýmýn gerçekleþmesi için çalýþmalar yaptýk. 1998 yýlýndan beri Türkiye'deyiz ve farklý alanlarda yatýrýmlar yapmaya devam ediyoruz. ALJ'nin en büyük pazarlarýndan biri Türkiye ve her zaman iþ ortaklarýmýza ülkemizin yatýrým için doðru yer olduðunu anlattýk."

Türkiye'nin coðrafyasý gereði çok stratejik bir konumda olduðuna dikkati çeken Bozkurt, ülkenin, Avrupa, Afrika, Orta Doðu ve Rusya'nýn ortasýnda bir noktada olduðunu söyledi.

Bozkurt, "Lojistik sistemimiz ve üretim kalitemiz kendini dünyaya kabul ettirmiþ durumda. Hem mavi yaka hem da hem mühendislik olarak çok güzel iþler ortaya koyuyoruz. Deneyimli bir tedarik sistemimiz var ve tüm bunlar bir araya geldiðinde Türkiye, yatýrým için en doðru adres olarak öne çýkýyor." diye konuþtu.

Ali Haydar Bozkurt, sözlerini þöyle tamamladý:

"BYD'nin Türkiye'de gerçekleþtirdiði yatýrým, baþka markalarý da tetikleyecektir. Bu yatýrýmýn örnek olarak gösterileceðini düþünüyorum. Sadece Çinli markalar deðil, diðer coðrafyalardan markalar da Türkiye'nin yatýrým için doðru yer olduðunu görerek, ülkemizi yatýrým konusunda radarlarýnda tutacaðýna yürekten inanýyorum."