28 Þubat hakimleri dosyada olan belgeyi bir daha istedi
ABONE OL

28 Þubat davasýnýn görüldüðü Ankara 13. Aðýr Ceza Mahkemesi son ara kararýnda bir skandala imza attý. Daha önce, Milli Güvenlik Kurulu’ndan tarihi MGK’nýn tutanaklarýný istemeden “Tutanaklar gönderilmedi” açýklamasý yapan mahkeme, daha sonra tutanaklarý istemediðini açýklamýþtý. Mahkeme dün de Genelkurmay Baþkanlýðý’ndan, Genelkurmay’ýn daha önce gönderdiði ve iddianamenin 88. sayfasýnda yer alan dönemin J Baþkanlarý’nýn isimlerinin istenmesine karar verdi.

Dosya tam incelenmedi mi?

Ankara 13. Aðýr Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Þubat davasýyla ilgili müþtekiler mahkeme ve heyetin ciddiyetsiz olmakla eleþtirirken, mahkemenin dosyaya tam hakim olmadýðý bir kez daha günyüzüne çýktý. Mahkeme ara kararýnda 7 Nisan 1997 tarihli “Ýrtica Konusunda Alýnacak Tedbirler” konulu toplantýda konuþmalarý olan, ancak isimleri belirtilmeyen “J” baþkanlarýnýn açýk kimliklerinin Genelkurmay baþkanlýðý’ndan sorulmasýna karar verdi.

Ýddianamenin 88. sayfasýnda

Ancak dosya ekinde Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn savcýlýða gönderdiði “J” baþkanlarýnýn açýk isimlerinin yer aldýðý yazý bulunuyordu. Ýddianamenin 88’inci sayfasýnda da bu isimlere yer verilirken mahkemenin ikinci kez “J” baþkanlýklarýnýn açýk kimliðini istemesi þaþkýnlýk yarattý.

Belge, 28 Ocak’ta gönderildi

Mahkemenin dosyayý tam olarak incelemediði iddialarý hakim ve savcýlar arasýnda konuþulurken dosyada var olan bir belgenin ikinci kez istenmesinin bu durumu güçlendirdiði belirtildi.  Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn 28 Ocak 2013 tarihinde Ankara Cumhuriyet Savcýlýðý’na gönderdiði ve iddianamenin 88’inci sayfasýnda yer alan “J” baþkanlarýnýn açýk kimlikleri þöyle: J-1: Yýldýrým Türker, J-2: Çetin Saner, J-3: Çetin Doðan, J-4: Kamuran Orhon, J-5:Vural Avar, J-6: Hayri Bülent Alpkaya. Öte yandan Genelkurmay Baþkanlýðý’nýn gönderdiði belgenin aslýnýn da 2013/10 sayýlý kayýt numarasýyla Adli Emanet’e alýndýðý iddianamede yer aldý.

Darbenin temelleri o toplantýda atýldý

Mahkeme'nin katýlan J Baþkanlarý’nýn isimlerini istediði toplantý 7 Nisan 1997 tarihli toplantýda, darbe kararý alýndýðý ortaya çýkmýþtý. Genelkurmay Baþkanlýðý tarafýndan savcýlýða gönderilen toplantýyla ilgili orjinal tutanaklarda, Orgeneral Çevik Bir baþkanlýðýnda toplanan ekibin darbenin temellerini attýðý görülmüþtü. O toplantýnýn tutanaklarýnda, her komutanýn sýrayla söz alarak Refahyol hükümetinin nasýl devrilebileceði konusunda görüþlerini aktardýðý ortaya çýkmýþtý. Toplantýda hemen hemen tüm komutanlar istifa etmeyen Refahyol hükümetinin yýkýlmasýnýn þart olduðunu dile getiriyordu. Toplantýda dile getirilen görüþlerden en dikkat çekenleri þöyleydi: “Orgenerallerin muhtýra vermesi”, “BÇG’nin Türkiye’ye bir að ile örmesi ve her hareketi takip ederek kayýt altýna almasý”, “irticacý askeri personelin tespit edilerek sorgulanmasý gerekirse iþkence ile itirafa zorlanmasý”, “TSK’dan subay ihraç etmek için tek YAÞ toplantýsýnýn yetmediði, YAÞ toplantýlarýnýn saþyýsýnýn artýrýlmasý”, “harekatý yaparken halkýn desteðinin arkaya alýnmasý yerine halkýn askerlerin önüne katýlmasý.”