28 yýldan sonra olumlu geliþme! Türkiye'nin ortaya koyduðu mücadele karþýlýk buldu
ABONE OL

Bakan Bolat, Gümrük Birliðini, e-ticaret, yatýrýmlar, yeþil ekonomiye uyum ve kamu alýmlarý gibi yeni alanlarda geniþletmek konusunda Türkiye tarafýnýn ortaya koyduðu isteklerin Avrupa Birliði (AB) tarafýndan da karþýlýk gördüðünü söyledi.

Bolat, Brüksel'de düzenlenen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu kapsamýnda iþ dünyasý temsilcileriyle bir araya gelinen yuvarlak masa toplantýsý bitiminde gazetecilere açýklama yaptý.

TÜRKÝYE'NÝN GÜMRÜK BÝRLÝÐÝ'NÝ GENÝÞLETME ÝSTEÐÝ AB'DEN KARÞILIK GÖRÜYOR

"Hükümetimiz kurulduktan sonra AB ile yoðun temaslar içinde olduk ve son bir yýl içinde bu 6. buluþmamýz." diyen Bolat, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Valdis Dombrovskis ve ekibiyle 1 yýldan bu yana yakýn çalýþtýklarýný ve Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloðu toplantýlarýný bugün resmen baþlattýklarýný söyledi.

Ticaret Bakanlýðýndan bir heyetle Brüksel'e geldiklerini anýmsatan Bolat, Türkiye ve AB iþ dünyasýnýn liderlerini toplayacak yuvarlak masa toplantýsýyla güne baþladýklarýný ifade etti.

Bolat, "Öðleden sonra yapacaðýmýz resmi görüþmelerin öncesinde iþ dünyasý liderlerini dinleme fýrsatý bulduk. Onlar, Türkiye AB iliþkilerini, Gümrük Birliði'nin modernizasyonunu, yeni dijital ekonomi, yeþil ekonomi, vize konularý ile ulaþtýrmadaki kota yetersizlikleri gibi birçok konuda görüþlerini ortaya koydular." deðerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve AB iþ dünyasýnýn Türkiye-AB ekonomik iliþkilerinin geldiði seviyeden memnun olduðuna iþaret eden Bakan Bolat, "Geçen yýl itibarýyla 211 milyar dolar karþýlýklý ticaretimiz var. Bu rekor bir rakam." dedi.

Bolat, Gümrük Birliði'nin 28 yýl önce baþladýðýný hatýrlatarak, bu dönemde ticarette 7 kat artýþ yaþandýðýný belirtti.

"Son 21 yýlda 266 milyar dolar Türkiye'ye doðrudan yatýrým giriþi var ve bunun yüzde 65'i AB ülkelerinden geliyor. Türkiye'nin ihracatýnda da yabancý yatýrýmlarýn yüzde 30'a yakýn bir payý söz konusu. Amacýmýz bu rakamlarý daha da büyütmek. Böylece ekonomiyi büyütmek, refahý ve istihdamý artýrmak ve ekonomik geliþmeyi hýzlandýrmak." diyen Bakan Bolat, "Türkiye, geliþen sanayisi ile kaliteli iþ gücüyle AB ve dünya için önemli bir arz tedariki ülkesi haline geldi." ifadelerini kullandý.

Bolat, Türkiye'nin son 21 senede özellikle sanayi ürünlerinde ve tarýmda ciddi bir ihracatçý ülke haline geldiðine dikkati çekerek, hizmetlerde de dünyanýn 11'inci büyük ekonomisi haline geldiðini anlattý.

"Bu baþarýlarýn üzerine Gümrük Birliði'ni 28 yýldan sonra e-ticaret, yatýrýmlar, yeþil ekonomiye uyum ve kamu alýmlarý gibi yeni alanlarda geniþletmek konusunda Türkiye tarafýnýn ortaya koyduðu istek AB tarafýndan da karþýlýk görüyor." diyen Bolat, AB komisyonunun bu konuda son derece olumlu bir tutum içinde olduðunu belirtti.

Bolat, "AB iþ dünyasý da Türkiye ile olan ekonomik entegrasyondan memnuniyetini ifade etti. Türkiye ile ticaret, sanayi, ekonomik iþ birliði ve entegrasyonun daha da geliþmesinin önemini onlar da vurguladý." dedi.

Toplantýya gelen Türkiye'nin bütün büyük önemli iþ dünyasý temsilcilerinin de ayný vurguyu yaptýklarýný anlatan Bolat, "Vize konusundaki sýkýntýlarýn aþýlmasý için ortak bir çaðrý yapýldý. Bu konular üzerinde çalýþmaya devam edeceðiz." deðerlendirmesini yaptý.

Bakan Bolat, sözlerini, "Bu toplantýnýn Türkiye-AB ekonomik ve ticaret entegrasyonunda önemli bir dönüm noktasý olmasýný diliyorum. Ýyi bir yoldayýz. Olumlu geliþmeler için canla baþla çalýþýyoruz." diye tamamladý.

Türkiye-AB Ýþ Diyaloðu toplantýsýna, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB), Türk Sanayicileri ve Ýþ Ýnsanlarý Derneði (TÜSÝAD), Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD), Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM), Ýktisadi Kalkýnma Vakfý (ÝKV), Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Türkiye Ýþveren Sendikalarý Konfederasyonu (TÝSK), Türk Ýþ Dünyasý Konfederasyonu (TÜRKONFED), Avrupa Ýþ Dünyasý Konfederasyonu (BusinessEurope), Avrupa Ticaret ve Sanayi Odalarý Birliði (EUROCHAMBRES), Avrupa KOBÝ Birliði (SMEunited) temsilcileri de katýldý.

Türkiye'den AB'ye Gümrük Birliði için 'yapýsý geliþtirilmeli' mesajý

Vize sýkýntýlarý için kritik adým! Ýlk temas Brüksel'de gerçekleþtirilecek