3. havalimanında finansman için gelenimiz gidenimiz çok
ABONE OL

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ihalesini kazanan beş ortağın sözcüsü durumundaki Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanı projesinde gelinen son noktayı değerlendirdi. Özdemir “Finansman için yurt içi ve yurt dışından finans kuruluşlarıyla ön görüşmelerimiz devam ediyor. Bu noktada gelenimiz gidenimiz çok fazla. Ucuz maliyetli bir finansman bulacağız” dedi.

İlk etabın % 20’si özkaynaktan

Havalimanını 3 kademede inşa edecekleri bilgisini veren Özdemir “İlk aşamada 70 ile 90 yolcu, ikinci aşamada 120 ve üçüncü aşamada 150 milyon yolcu kapasiteli olarak inşa edeceğiz. 3. havalimanı sadece bir havalimanı projesi değildir, yeni bir şehir kuruyoruz” diye konuştu. Eylül ayı sonunda ekim ayı başında sözleşmeyi onaylayıp taraflara sunacaklarını vurgulayan Özdemir, projede hemen hemen sona geldiklerini kaydetti. Projenin maliyetine göre öz sermayenin dışında finansman aradıklarını aktaran Özdemir “İlk etapta 7.3 milyar Euro civarındaki kısım için finansman gerekiyor. Bunun yüzde 20’sini öz kaynaklardan karşılayacağız. Kalan yaklaşık 6 milyar Euro için finansman bulmakta zorlanmayız. Çünkü 6.3 milyar Euro’luk bir Hazine garantisi var. Ana hedefimiz yeni yıla üçüncü havalimanının finansmanını bitirmiş olarak girmek” dedi. Üstlendikleri Kahire Uluslararası Havalimanı’nın inşaatıyla ilgili de bilgi veren Nihat Özdemir “Orada yaşanan olaylardan dolayı çalışanlarımız sıkıntı yaşıyor fakat  idare işlerle aramız iyi. Projede bir sıkıntı gözükmüyor. Kahire havalimanını 1 yıl sonra açacağız” diye konuştu.

Limkon’a İsviçreli ortak geldi

Limak Grubu bünyesinde faaliyet gösteren meyve-sebze konsantresi ve püre üreticisi Limkon Gıda, dünyanın önde gelen doğal içerik tedarikçilerinden İsviçreli Wild Flavors GmbH ile işbirliğine imza attı. İşbirliği kapsamında Limkon’un Adana’daki fabrikasında 5 milyon Euro tutarında hat yatırımı yapılacak. Bu yatırımla birlikte doğal meyve suyu içeriği tek kaynaktan sağlanacak. Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Özdemir, ikinci aşama yatırımla toplamda 10 milyon Euro tutarında yatırım gerçekleştirilmesi öngörüldüğünü söyledi. Limkon fabrikası içinde 800 metrekare kapalı alanda son teknoloji kullanılarak kurulacak olan yeni hattın, sonbahar sonunda faaliyete geçirileceğini ifade eden Özdemir “Yeni hat ile birlikte Limkon’un yıllık 80 bin ton olan üretim kapasitesi ilk etapta 100 bin tona ulaşacak. Böylece ulusal ve uluslararası pazarın ihtiyacı olan yüksek kalitedeki doğal meyve suyu içeriği tedariği tek kaynaktan sağlanacak” dedi. Türkiye’de yıllık 1 milyar litre civarında olan meyve suyu tüketiminde dünya pazarının 62 milyar litreye ulaştığını belirten Özdemir, Türkiye’nin dünya meyve suyu ihracatındaki payının ise yüzde 1.7 olduğunu söyledi.