Türk müteahhitler yurt dýþýnda yürüttüðü projelerle örnek oldu
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, Türkiye'nin yurt dýþý müteahhitlik sektörü 1972'den bu yýlýn mayýs sonuna kadar 136 ülkede, 509,1 milyar dolarlýk 12 bin 197 proje üstlendi.

Türkiye Müteahhitler Birliðine (TMB) üye müteahhitlerin yürüttüðü projeler arasýnda konut, kara yolu, tünel, köprü, enerji santrali, ticaret merkezi ve havalimaný inþaatlarý öne çýktý.

Yurt dýþýnda ülkelerin ulaþýmýna katký saðlayan müteahhitler, söz konusu sürede 33,5 milyar dolarlýk havalimaný inþaatý projesi üstlendi.

Asya, Avrupa ve Afrika'daki birçok ülkede stratejik projelerin birer birer hizmete açýlmasýnda baþrolü oynayan Türk müteahhitler, adeta ülkelerin uçmasýný saðladý.

- AVRUPA VE RUSYA'DAKÝ PROJELERLE GÖVDE GÖSTERÝSÝ

Türk müteahhitlerinin en çok havalimaný projesi üstlendiði ülkeler arasýnda Rusya liste baþýnda yer aldý. Sheremetyevo Uluslararasý Havalimaný'nýn 3 terminal binasýný yapan Türk müteahhitler, Habarovsk Havaalaný Yeni Yolcu Terminali ile Rostov Havalimaný'nýn inþaatý projelerini yürüttü. Rusya'da havalimaný projelerine çeþitli yapým iþleriyle de destek saðlayan müteahhitler, Pulkova Uluslararasý Havalimaný'nýn 1. Faz Epc Yapým Ýþi Projesi'ni, Domodedovo Havalimaný'nýn ikinci terminal binasýný, Çelyabinsk Havalimaný'nýn yeni yolcu terminali binasýný kullanýma sunarak adlarýndan söz ettirdi.

Türk müteahhitlerinin bu alandaki baþarýsý, Avrupa'daki projelerle de taçlandý. Hollanda'da "Schýphol Havalimaný Ek Terminal Binasý", Makedonya'da "Üsküp ve Ohri Havalimaný Yapýmý ve Ýþletmesi", Hýrvatistan'da "Zagreb Havalimaný Yeni Yolcu Terminali" vitrine çýkan projeler arasýnda yer aldý.

Sektör temsiclileri, Kosova, Makedonya ve Ukrayna'da da farklý havalimanlarýnýn inþaat projelerinde görev aldý.

- ASYA VE AFRÝKA'DA ÖRNEK PROJELER

Türk müteahhitler, komþu ve yakýn coðrafyadaki birçok ülkenin de "uçmasýna" vesile oldu. Gürcistan'da Batum Uluslararasý Havalimaný'nýn yapým ve geliþtirme iþleri ile Tiflis Uluslararasý Havalimaný'nýn yeni iç ve dýþ hatlar terminali inþaatýný yapan Türk firmalarý, buradaki otopark ve havalimaný tesislerinin inþaatý ve iþletilmesinin de aralarýnda olduðu projeleri yürüttü.

Birleþik Arap Emirlikleri, Katar, Irak, Ýran, Kuveyt, Libya, Mýsýr, Tunus, Türkmenistan, Senegal, Kazakistan, Sudan ve Suudi Arabistan'da havalimaný ya da bina yapýmý inþaatlarý da vitrine çýkan projeler arasýnda yer aldý.

Birleþik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi Havalimaný'nýn yapýmýný üstlenen sektör temsilcileri, Irak'ta Musul Havalimaný, Katar'da Katar Uluslararasý Havalimaný, Libya'da Sebha ve Trablus havalimanlarý, Tunus'ta Enfidha Havaalaný, Türkmenistan'da Türkmenbaþý ve Aþkabat havalimanlarý ile Senegal'de Blaise Diagne Havalimaný inþaatý projelerini de baþarýyla gerçekleþtirdi.

Türk müteahhitler, söz konusu ülkelerde havalimanlarýnýn terminal binalarý, buralarýn geniþletilmesi, rehabilitasyonu ve iþletilmesi gibi iþleri de sürdürüyor.