3 milyar dolarlýk projede imzalar atýldý! Ýki ülkeyi birbirine baðlayacaðýz
ABONE OL

Uganda hükümeti ile Türk inþaat þirketi Yapý Merkezi arasýnda yaklaþýk 3 milyar dolarlýk "Doðu Hattý Demir Yolu Projesi" imzalandý.

Uganda'yý Kenya'ya baðlayacak olan 273 kilometre uzunluðundaki "Doðu Hattý Demir Yolu Projesi"nin imza töreni Uganda'nýn baþkenti Kampala'da düzenlendi.

Törene, Uganda Ulaþtýrma Bakaný Katumba Wamala, Türkiye'nin Kampala Büyükelçisi Mehmet Fatih Ak, Yapý Merkezi Ýnþaat ve Sanayi AÞ Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Erdem Arýoðlu, Yapý Merkezi Ýnþaat ve Sanayi AÞ Genel Müdürü Mustafa Kopuz ve Uganda Projeler Koordinatörü Mert Öz katýldý.

TÜRK ÞÝRKETÝ ÝKÝ ÜLKEYÝ BÝRBÝRÝNE BAÐLAYACAK

Arýoðlu, törende yaptýðý konuþmada, projenin, Türk müteahhitlerin yurt dýþýnda imzalamýþ olduðu en büyük projelerden biri olduðunu söyledi.

Uganda'yý Kenya'ya baðlayacak "Doðu Hattý Demir Yolu Projesi'ni üstlenmekten büyük bir gurur duyduklarýný kaydeden Arýoðlu, "Yapý Merkezi olarak demir yolu mühendisliðimizdeki engin bilgi birikimimizi kullanarak bu önemli proje için en uygun mühendislik çözümlerini sunarak baþarýya ulaþtýk. Ülkemizi yurt dýþýnda baþarýyla temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

- PROJENÝN BÖLGESEL ÝÞBÝRLÝÐÝNÝ ARTIRMASI BEKLENÝYOR

Uganda Ulaþtýrma Bakaný Wamala, projenin Uganda'nýn ulaþým tarihinde önemli bir giriþim olduðunu belirtti.

Projenin bölgesel ticareti ve ekonomik entegrasyonu artýracaðýný ifade eden Wamala, "Bu projeyi Afrika'da çok sayýda demir yolu inþasýný üstlenen Yapý Merkezi'yle iþbirliðiyle yapmaktan gurur duyuyoruz. Yapý Merkezi'nin projeyi zamanýnda baþarýyla tamamlayacaðýna inanýyoruz." diye konuþtu.

- PROJE 48 AYDA TAMAMLANACAK

Uganda'nýn baþkenti Kampala'dan Kenya'ya uzanacak hat, ülkeyi Kenya'nýn Hint Okyanusu'na açýlan Mombasa Limaný'na baðlayacak. Maliyeti, yaklaþýk 3 milyar dolar olan projenin inþaatýna kasým ayýnda baþlanacaðý belirtildi.

Tamamlanmasý 48 ay sürecek olan 273 kilometre uzunluðundaki projenin tasarým hýzý saatte 120 kilometre olup proje kapsamýnda 2 büyük, 4 orta istasyon, 3 yük terminali yer alacak. Uganda'yý Kenya ile baðlayacak olan proje, yýllýk 25 milyon ton yük taþýma kapasitesine sahip olacak.